Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 10.3℃ | bura 6.0 m/s
7. prosinca 2023. 15:53
Photo by Sarin Aventisian on Unsplash  

Počinje rat na Kavkazu jer su svi osjetili da Rusija nema moć

PODIJELI

Još jedan rat rasplamsao se noćas na periferiji nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Stari znanci Azerbajdžan i Armenija krenuli su izmjenjivati vatru, tuče se topništvom, ali i dronovima, i ovdje sad već legendarni Bayraktari igraju ulogu, Azeri ih imaju. Jasno, tko je prvi počeo po izjavama se ne može zaključiti, Azeri pojašnjavaju kako su krenuli Armenci s provokacijama, pa oni uzvratili po potencijalnim točkama napada, dok Armenci tvrde da su najprije Azeri krenuli s topničkim udarima po pograničnim mjestima. Prema količini topništva koje je bilo spremno, sa strane se čini da Azerbajdžan ako i nije počeo, bio je spreman za ograničeno ratovanje.

I ne treba čuditi da se to događa. U pozadini je stanje u Rusiji kao reagens eskalacije. Rusi su bili nekakav garant mira, njihove mirnovne snage su raspoređene na Nagorno Karabahu, oni uostalom imaju obrambeni sporazum s Armenijom. No, Rusija je sada, kako bi to nekadašnji premijer kazao, u banani.

Koliko god se proruski mediji i političari, bilo iz krive uvjerenosti, bilo iz financijske motivacije, trudili dokazati kako je u Rusiji sve OK, bilo tko s dvije čiste razumije da je ta država pred kolapsom. Polugodišnje sankcije daju rezultata, vidi se to čak i na bojišnici u Ukrajini, štede se moderna sredstva, nema elektroničkih sklopova. A spiza i život u Rusiji je takav da je bogatijem sloju gotovo pa revoluciju izazvala mogućnost da im se zabrane putovanja u EU. Za konačni krah trebao je jedan vojni poraz, poput ovog kod Harkova. Rusija i ruska vojska su u problemima. A Azerbajdžan to zna.

Pa koristi trenutak i pokušava razriješiti svoje probleme s Armencima, znajući da Rusi nemaju kapaciteta za ratovati i s njima. A Armenija je tu vojno najslabija karika. I svojevrsna žrtva geopolitičke partije šaha. Doduše, ne bez grijeha i sama, ako biraš Ruse za saveznike sam i odgovaraš za izbor.

Azeri tu imaju još jedan joker koji Armeniju stavlja u podređen položaj. Svoj odnos s Turskom, direktnim saveznikom. A Putin neće htjeti pogoršati stanje s Erdoganom, koji od starta rata u Ukrajini igra kvarnu igru na dva stolca. Putinu treba netko tko je na njegovom stolcu, netko tko će posredovati kod žita, makar i drugoj strani radio ustupke. Ako u tom odnosu nastrada Armenija, Putin će već nekako to preživjeti.

Uglavnom, dok je Rusija u ovakvoj situaciji, za očekivati je sukobe u toj regiji. Što se ovog tiče, Armenci su u lošem geopolitičkom, ali i vojnom položaju. Ukoliko Rusi ne interveniraju nemaju neke velike šanse za dugoročno suzbiti Azere. A sad je već upitno koliko je Rusija uopće sposobno intervenirati. Kako vojno, tako i politički.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

10.3℃

NE 6.0m/s

37%

1016.7hPA
  Vrijeme oko 16h:
10℃
Pet
10℃
Sub
11℃
Ned
9℃
Pon
11℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno