Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.2℃ | bura 6.4 m/s
24. rujna 2023. 14:46
Foto: Damir Skomrlj / CROPIX  

“Održavanje Eurosonga je neprimjereno i nemoralno”

PODIJELI

Prenosimo tekst s društvene mreže uz odobrenje autora, Vladimira Lulića Lule, nekadašnjeg novinara Hine i tajnika HND-a. Koji promišlja o političkom trenutku Europe iz konteksta jedne manifestacije, kao i ulozi hrvatske pjesme na tom natjecanju. Uz filmske reminiscencije koje su, u najmanju ruku, uznemirujuće.

Dozovete li scene iz filma Boba Fossea Cabaret iz 1972. godine (ako ih se ne možete sjetiti, pogledajte ga ponovo), lako ćete naći poveznicu s atmosferom u kojoj se odvijaju prednatjecanja za predstojeći Eurosong i s izravnom, nedvosmislenom porukom Leta 3. Ta Mama ŠČ i njihov nastup poklapaju se s trenucima u kojima u filmskom kabareu više ne nastupa mlada, atraktivna pjevačica (Liza Minnelli) već glavnu ulogu preuzima prešminkani voditelj (Joel Gray) koji pjeva s majmunom u naručju (metafora za nadolazeći holokaust), plesačice su na pozornici u stiliziranim uniformama, a u ogledalima se vide nacisti kako po lokalu tuku one koji im se ne sviđaju. Taj genijalni film izravno i nedvosmisleno opisuje prijetnju Europi koju predstavlja ondašnji mali psihopat.

Održavanje Eurosonga i njegovih nacionalnih prednatjecanja u vrijeme stravične vojne agresije na Ukrajinu, na istoku Europe, užasnih posljedica potresa u Turskoj i Siriji, u kojoj rat bjesni već 12 godina, neprimjereno je i nemoralno. Rasprave o tome jesmo li poslali predstavnike koji će u Liverpoolu odnijeti pobjedu, ili se barem nakon dugo vremena visoko plasirati, promašene su. Prepirke oko toga je li pjesma Leta 3 dobra, je li eurovizična, je li to uopće pjesma, nebitne su. Teze da se odlaskom benda i Mame ŠČ na Eurosong nešto temeljito i dugoročno mijenja u toj zabavnoj manifestaciji, da se utire put nekom novom pristupu koji još ne možemo vidjeti, ali mu se trasa nazire, besmislene su. Let 3 je demontirao cijelu konstrukciju tog natjecanja, njegovo temelje je bagerom prerovao ne bi li se ispod ruševina pronašli preživjeli dijelovi Europe koji će se oduprijeti zlu.

Jer, nastavili se ovako, dogodit će se da pobjednici Eurosonga svaki puta iznova budu oni koje je mali psihopat okupirao. Pa se sama priredba na koncu više neće imati gdje održavati. U tome je vrijednost izbora Leta 3, to je smisao poruke koju oni šalju tako da je može svatko razumjeti. U tome je njezina (ne genijalnost, jer riječ je o običnoj dosjetki) ogromna moralna snaga. Moral leži u srcu ovoga što se jučer dogodilo, bili autori, žiriji i publika svjesni njega ili ne. Hrvatski umjetnici su svojom prepoznatljivom zafrkancijom doveli u pitanje opstojnost te trenutno lažne i licemjerne Euro manifestacije, a mogu komotno dovesti i do njezina zaustavljanja, sve dok se ponovo ne stvore normalni uvjeti za njeno održavanje. Jer, ako pobijede, jasno je da to neće biti zbog toga što imaju najbolju ili barem najdopadljiviju pjesmu. Pobijedit će zbog svoje političke poruke. Let 3 više nisu samo rock bend, kao što ni Charlie Hebdo odavno više nije samo satirički časopis.

Ako vam se napisano čini pretjeranim, poslušajte naslovnu pjesmu iz mjuzikla Cabaret u brechtijanskoj izvedbi senzacionalne Amy Lennox. Možda vas ona uvjeri da ipak nije.

Vladimir Lulić

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

19.2℃

NE 6.4m/s

55%

1014.3hPA
  Vrijeme oko 14h:
23℃
Pon
29℃
Uto
31℃
Sri
25℃
Čet
24℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno