Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 23.6℃ | oštro 3.1 m/s
14. lipnja 2024. 13:55
Foto: Vladimir Dugandzic /CROPIX  

Novo prekrajanje povijesti Dinama na Županijskom sudu u Osijeku

PODIJELI

U Osijeku i dalje traje drugo suđenje Zdravku Mamiću, ono za izvlačenje 161 milijuna kuna iz Dinama putem raznih menadžerskih faktura, a jučer je od strane obrane krenulo jedno pravo malo prekrajanje povijesti.

Naime, financijska vještakinja Ksenija Špoljarić pojasnila je kako je Dinamo prije Mamića imao 354 milijuna kuna dugova, što je očekivano iskoristila odvjetnica najpoznatijeg domaćeg bjegunca Ksenija Vržina.

Mamić je po dolasku u Dinamo zatekao ogromno dugovanje, a danas je vještakinja rekla da je klub na dan otvaranja stečaja 6. svibnja 2002. bio u minusu 350 milijuna kuna, što smatramo abnormalnim iznosom za tu godinu. U ovom predmetu se radi o zamjeni teza. Mamić je spasio Dinamo i to sve stoji u dokumentima u spisu, a to smo utvrdili uz pomoć vještakinje. Stvarno ne znam zašto idemo u ovaj postupak, jer spis pokazuje nešto sasvim drugo od onoga što tvrdi USKOK, izjavila je nakon ročišta prema navodima iz izvještaja medija.

No, tu se zaboravlja jedna stvar i zapravo se po drugi put prekraja povijest kako bi ovaj put sve odgovaralo Zdravku Mamiću i njegovim rabotama. Naime, taj Dinamo već je u to vrijeme prekrojio povijest. Baš taj Dinamo legislativno nema nikakve veze s onim koji je došao nakon njega. Današnji Dinamo prema odlukama iz tog doba, kojima je pogodovao Ivo Sanader, nije nikakav sljednik tadašnjeg Dinama, koji je pak sljednik Croatia Zagreb dd. Dakle, tih 350 milijuna kuna dugova nisu nikad bili dugovi Dinama. Ovog danas. Da, znamo, zbunjujuće je.

Ali je jednostavno, 2004. godine Dinamo je postao udruga građana, koja se zgodno bila osnovala 1996. godine “za svaki slučaj” i tadašnja uprava, kojoj su na čelu bili Mamić i Barišić, jednostavno je donijela odluku da nisu nikakav sljednik Dinama koji ima 350 milijuna kuna duga. Pri tome su, jasno, zadržali sve trofeje, povijest, sve što je i stari Dinamo posjedovao od imovine. Samo su dugovi bili teret jednog drugog pravnog subjekta.

Mnogi su igrači tada izvisili sa svojim tradžbinama, Cvitanović je vjerojatno najpoznatiji slučaj. No, kako je najveći dug bio prema državi na ime poreza, sve se ovo nije moglo napraviti bez gospodara države u to doba, Ive Sanadera. Koji je iz sebi znanih razloga odlučio da je takav manevar legalan te se nije išlo u sporenje takve odluke. Za izbore 2007. godine neki će kazati da je Sanader dobro naplatio to pogodovanje, ali nažalost to je još uvijek u sferi rekla-kazala, nikad nije postojala želja da se istraži tadašnja veza Dinamo – HDZ, kao i posredno transferi koje je Hajduk morao napraviti iz Dinama ne bi li dio tereta ponio i splitski klub.

A sad smo eto na sudu u Osijeku došli do toga da ipak taj dug se da iskoristiti i na ime sadašnjih zbivanja i sad bi iz perspektive obrane u kaznenom postupku bilo dobro da ipak postoji nekakav slijed dva Dinama, a koji nije samo u trofejima i imovini.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

23.6℃

S 3.1m/s

51%

1015.2hPA
  Vrijeme oko 11h:
25℃
Sub
25℃
Ned
29℃
Pon
26℃
Uto
25℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno