Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 10.3℃ | bura 3.6 m/s
7. prosinca 2023. 15:07
Foto: Hajduk.hr  

Neznanje i(li) šovinizam

PODIJELI

Bit ćemo benevolentni pa to ipak nazvati neznanjem za početak. Naime, već nekoliko puta smo u javnom prostoru zadnjih dana mogli pročitati, a danas i čuti kako se Agustina Anella naziva – Belgijancem. Ili Belgijcem.

I ovdje nećemo elaborirati tu priču o Belgijcima i Belgijancima, dovoljno je reći da je po Babićevcima pravilno ovo prvo, po Anićevcima ovo drugo, a u svakom slučaju, ni jedno nije pogrešno.

Ono što je pogrešno jest činjenica da se mladog krilnog igrača Hajduka uopće smješta u Belgiju, jer stvar je jednostavno jednako pogrešna kao da Marka Livaju proglasite Grkom, jer eto, od tamo je došao u Hajduk.

Agustin Anello je Amerikanac kojemu su roditelji Argentinci talijanskog porijekla, koji je živio još u Španjolskoj (da budemo precizniji – Kataloniji) i Belgiji (Flandriji, ako hoćete). I nećete pogriješiti ako ga nazovete Amerikancem ili Argentincem, a ni Talijanom. Ali Belgij(an)ac nije.

Kod drugog ovogodišnjeg pojačanja Hajduka, Francuza afričkog porijekla Yassinea Benrahoua, je stvar nešto drugačija i jednostavnija. On je porijeklom po ocu Marokanac, po majci Alžirac, a rođenjem je Francuz. U mlađim kategorijama je nastupio za marokansku reprezentaciju, najvjerojatnije i zato jer u francusku nije mogao upasti.

Foto: Hajduk.hr

U javnosti, Benrahou je Marokanac. Dok je recimo igrač Dinama, Kévin Théophile-CatherineFrancuz. Iako je baš kao i Benrahou – Francuz koji je igrao za drugu reprezentaciju, onu iz koje su mu roditelji porijeklom – Martinik.

Pedantni će ustvrditi da je Martinik formalno još uvijek pod Francuskom vlašću, pa ćemo postaviti stvar ovako – bismo li u slučaju da je Hajduk doveo Karima Benzemu (igrajmo se malo bujnom maštom) jer je ovome Luka Modrić u napadu iskrenosti objasnio kako je igrati za Hajduk posebnije od bilo čega (kad već maštamo, otiđimo do kraja u nebuloze) – bismo li ga titulirali kao Francuza ili kao Alžirca?

Zanimljiva je i evolucija mladog Rokasa Pukstasa, koji je na početku često bio tituliran kao Litavac iz Amerike, a kako je pokazivao sve više kvalitete, polako ali sigurno je postao – Amerikanac. Čak već gotovo svi znaju i da je – iz Oklahome.

Ali ok, ti momci se sigurno neće ljutiti zbog naših grešaka, nemaju se čega sramiti, odakle jesu da jesu i gdje god završili kao reprezentativci.

Samo neka oni budu dobri već u nedjelju, nekako smo uvjereni da će onda i u javnosti biti manje spora oko njihovog tituliranja.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

10.3℃

NE 3.6m/s

39%

1017.0hPA
  Vrijeme oko 13h:
13℃
Pet
11℃
Sub
12℃
Ned
10℃
Pon
11℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno