Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.4℃ | bura 3.1 m/s
29. svibnja 2024. 00:45
Foto: Nijwam Swargiary on Unsplash   

Medijske hijene, težak život i građenje kulta ličnosti – analiza stanja (sa slikama)

PODIJELI

Urednik je jutros napisao članak pod istim naslovom, a meni je u isto vrijeme pala na pamet ideja proanalizirati malo društvene mreže i naslove najutjecajnijih medija. Da se razumijemo, ovo je potpuno random pregled samo onoga što mi je izašlo pretragom Facebooka unatrag otprilike tjedan dana.

Idemo redom, odnosno onako kako mi screenshotovi izlaze, bez nekog određenog reda:

T-portal, jedan od najčitanijih portala u zemlji. Ustvari, riječ je o tome da je Nikola Kalinić dobio treći žuti karton i nema pravo nastupa u narednoj utakmici. Nisam kliknuo, pretpostavljam, jer sam na taj klikbejt pao negdje drugdje već. Ali eto, drama se nastavlja, hrpa emojija i idemo dalje…

Index. Najčitaniji internet portal u zemlji. Pita čitatelje šta oni kažu. Novinarstvo. Kasnije će odabrati pet najglupljih najvulgarnijih komentara, odabrati to u naslov i evo novih klikova.

Ovaj sam članak pročitao, čak i nije nekorektan, iako s dosta nategnutih teza ali oprema članka i sam naslov su jedno blago. Zapalimo svijeću za Hajduka.

Još malo anketa. Vaš glas je bitan. Otprilike kao i mišljenje o tome kako će biti dizajnirana nova bočica Coca-Cole. Eto ideje za klikove. Ali izać će rezultati ankete, novi klikovi i evo da će vas rezultati iznenaditi, užasnuti ili frapirati.

Još smo na T-portalu. Sve bi bilo u redu da nema Torcide i Našeg Hajduka. Opet su zakuhali problem. Pardon, prblem.

Evo nam i portala Slobodne Dalmacije, koja ima taj posebni ljubavno mrziteljski odnos prema Hajduku. Ima ih tamo jedno deset novinara, osam komentatora, u kontaktu su sa svim Hajdukovim legendama, navijačima i bivšim funkcionerima, ali prenose komentar Vedrana Ješe. Vedran Ješe. Morao sam guglat da ga se sjetim.

Evo i najdražeg medija, kojeg nisam uzeo u ruke valjda dvadeset godina, a sad sam pregledavao njihov FB i ne mogu sebi doći koja je to degradacija samog sebe. Ovo je čak, ako se ne varam tekst prenesen iz sestrinske Slobodne Dalmacije. Tekst je, ukratko – tupast i potpuno besmislen, ali bitno je napisati – što vi kažete?

Ostat ćemo na SN neko vrijeme. Vidjet ćete kasnije jedan narativ koji se ponavlja, lik i djelo Mindaugasa Nikoličiusa im je lagana fiksacija. A momčad je iskusna, da ne kažemo stara. Sportske su od papira, da ne kažemo – mekanog.

Karlo Letica, legenda Hajduka. Objasnio. Da se razumijemo, ništa Karlo nije kriv, bitno je dignut nogu i popišat se po Hajduku. I izvući iz njega rečenicu koja zvuči dovoljno ružno i klikabilno.

Djelatnik SN je pregledavao društvene mreže i zaključio da su navijači u ofenzivi i pronašli novog trenera. Bez gledanja ne mogu zaključit tko je. Pretpostavljam Kek. Uobičajena praksa u kojoj se stvara priča iz ničega. Komentatori na društvenim mrežama u 95% slučajeva – nisu navijači Hajduka. Bar ne oni koji idu na utakmice. A često nisu ni stvarni ljudi.

Djelatnik SN ne može vjerovati da se nekoga želi zadržati na Poljudu. Iako je ta informacija tek špekulacija, jer želje i stvarnost su druge kategorije, ipak treba dignuti paniku na razinu. Zvuči nevjerojatno… Pa uskličnik i upitnik zajedno za svaki slučaj.

Tekst broj dva na istu temu. Upitnik. Zavrzlame. SN ima temu, da mi je znati zašto?

Oh, pa ovo su SN objavile još dva dana prije ovog gore. Uskličnik, upitnik. Nikoličius je tema, ako do sad niste shvatili.

Evo i T-portala na istom kazanu. Nikoličiusa spominje Fabrizio Romano?! Kako to? Splićani u čudu… SN na aparatima.

Ovo je čisto ‘nako. Tko bi kliknuo da ga to nisu pitali. Nisam napravio screenshot, ali i predsjednika države su klikabilali Hajdukom ovih dana na nekom portalu.

Jače manijače, jače! Ljubav u navodnicima.

Još malo Hajdukovaca od rodženja na Fejsu. I “novinara” koji od toga rade vijest. Problem je što bismo bez problema isti naslov mogli pronaći od prije dvije, pet ili dvadeset godina. I bit će toga još.

Na T-portalu samo potres i drama stalni jesu.

Jesam li vam rekao da nećete vjerovati koga ste izabrali za trenera? Skoro mi dođe da kliknem. Ali onda se sjetim da je ipak bolje trisnut se.

E da, ovo mi je uvijek milo vidjet. Nitko informiran ga nije ni spomenuo u kontekstu dolaska (nije važno mislim li ja ili bilo tko drugi je li trebao), ali novinari ga zovu i pitaju. I kad dobiju željeni odgovor – udri. A Gogi je mogao i morao bit pametniji i znat kako to funkcionira. Valjda je predugo prošlo od kad je sjedio na balkonu i slušao one koji se raduju porazima Hajduka.

Kad vidite naslov, rekli biste kako je bio nalakćen na šank s tri pive ispred sebe. Slikali su ga kako ulazi u ložu s kavom u ruci. Ali narativ je tu da se stvara, jebeš istinu. Mislim, ok, kava spada u pića, ništa nisu lagali.

Nije niti blizu najbrutalnija u povijesti. Nažalost, ali nije. Stara Torca je ipak nedostižna, iako nije teško pronaći i one iz tog vremena koji će uredno držati prodike mladima koji štete Hajduku.

Misli svako da je meni lako. U korektnoj najavi utakmice juniora Hajduka, T-portal je uspio pronaći, nećete vjerovati – dramu.

Stručnjak za košarku i voditelj PR agencije piše analize. Fritule. Dalje neću, jer ću zabeštimat.

“Insajderski” izvještaj SN. Hajduk je u hibernaciji. Grad duhova. Na aparatima. Lukša, vrati se i spasi nas. Čekam takav članak, bez zajebancije. Naime, Lukša Jakobušić je imao čudnu fiksaciju na SN, koji su u njegovom mandatu misteriozno od lista na čiji se bojkot poziva nekoliko puta dobile ekskluzivu.

Nastavljamo u istom tonu. Udaramo di najviše boli. Ajme, šta ćemo ako Perija ode jer su mu potirali Lukšu. Priča se po Omišu kako je mali Ivan još kad je bio pionir u lokalnom klubu svima govorio kako nema šanse da zaigra za Hajduk osim ako dubrovački poduzetnik ne bude na čelu kluba. I sad kad je napokon dočekao, uzeli su mu tu mogućnost.

Od sad je Mbape pokazni primjer igrača kakve treba dovoditi u HNL. Ništa ispod toga ne dolazi u obzir. Pretpostavljam da je ovaj drugi Haaland, nisam klikao, rekoh, pleska. Za Sportske i dvi pleske miritan.

Još jedna poema o ulici, kružnom toku i fritulama. NE ĆE TE!

Vraćamo se temi Nikoličius. Pet najvećih promašaja.

Imamo u SN i anketu na istu temu. Ako vam se da, prebrojite članke na ovu temu iz mordorskog glasnika.

Naravno da je teško, da je lako ne bi nas dopalo. Ali je lako bit novinar kad prepišeš s nečijeg fejsa. (pun intended)

Za kraj – portal za kojeg nikad nisam čuo. Koji je prenio lažnu vijest koja je u međuvremenu demantirana i uklonjena s originalno objavljenog medija. Čisto za ilustraciju dokle to sve skupa ide. I nije bitno što se na istom mjestu navode netočni navodi i ujedno demantiraju. Jasno je što će ostati i što se gura.

A mi smo, evo, izgurali današnji dan patnjom oko Hajduka. I olakšali se malo. Sutra je važan dan. Naime, Dinamo napokon igra utakmicu koju je trebao igrati u ljeto. Čestitamo svima koji slave.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

19.4℃

NE 3.1m/s

61%

1014.7hPA
  Vrijeme oko 2h:
19℃
Čet
19℃
Pet
20℃
Sub
18℃
Ned
20℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno