Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 23.6℃ | bura 4.0 m/s
2. listopada 2023. 13:00
Kultna 22  

KULTNA 22 Barbari s Kvarnera, moralne nule i medijski šljam

PODIJELI

Ej Livaja nitko te ne voli, Livaja

Otkad se vratio u Hrvatsku Marko Livaja ima tako podvojen život. Na prijestolju do boga u Dalmaciji i svugdje gdje se nalaze Hajdukovci. S druge strane, patološka mržnja od svih ostalih nogometnih kibica, stoke i barbara. Jer Livaja je personifikacija jednog drugog Hajduka, drčnog, jakog, pravog predstavnika jedne regija koja nikad nije voljela povijati leđa, osim možda posljednjih tridesetak godina. Ljubav tih drugih ide dotle da se skladaju pjesme u kojima žele smrt Livaji. Do sada nedoživljeno u Hrvatskoj, čak i malo šire, takav navijački narativ vraća u osamdesete kad su Headhunters Totenhamu imitirali zvuk plina iz koncologora ili Cigani Grobarima poručivali da Dunavom leševi plove, pa i onaj Dragana Mancea. Riječani su stvarno najdalje otišli, neki bi možda kazali i kako se Armadaši ponovno bliže svojim uzorima iz 1987. godine.

Tovare

Livaja donekle nosi i tuđe križeve. Jer, kao što napisah, on je i personifikacija. Prije svega Hajduka, ali odmah iza toga i Splita i Dalmacije. A posljednjih mjeseci i godina, pogotovo nekako nakon pandemije, u ostatku države sve je izraženiji antagon izam prema jugu zemlje. Narativ je da se radi o ljenčinama koje tri mjeseca poberu lovu od turista pa onda po Zagrebu kupuju nekretnine i dolaze ga mrziti. I dok je i prije bilo toga po državi, sada nekako prestaje biti iznimka nekolicine bolesnika. Ili se bolest proširila ili je dio nezadovoljstva prema stanju u društvu principom pomaknute agresije kanaliziran na Dalmaciju. Ljudi moraju stvarati neprijatelje u svojoj glavi, to olakšava nošenje sa svojim propustima i svojim jadom. Mediji uspješno koriste situaciju za dodatno raspirivanje takvih emocija. Dijelom iz potrebe klikbejta, a dijelom iz bijede upravljačkog i novinarskog sastava.

Ne pomaže Livaji što on stvarno ništa nema s tim, čak je i nekretnine nabavljao tu u blizini, kuća u Kaštelima i stan na Baćama. No, trese mreže, stvara ponos na jugu, postao je ikona i već za igračkih dana ušao u legendu kakvu Hajduk od osamdesetih nije imao. A teško je to istrpiti, pa je onda najbolje smišljati vrijeđajuće pjesme i psovati na tribini, pa makar na treningu reprezentacije. Bar dok Livaja ne dođe na razgovor na tribinu.

Dabogda ruke slomio, smeće

Mora se i jedna stvar napokon reći. Jer, sve na stranu, ali Riječani se najviše ističu ovom barbarizacijom. I već je krajnje vrijeme da se kaže kako je Rijeka barbarski grad, mjesto slučaj, prepuno pacijenata koji bi trebali proći ozbiljne medicinske testove iz područja psihijatrije. Ta masa incidenata iza koje su bili riječki navijači sad je već prevelika da bi se govorilo o izoliranim pojedincima. Uostalom, na onom jednom snimku se vidi kako čitava kafana urliče “Umri Livaja”, minimalno se radi o izoliranim kafićima, ne pojedincima.

Pogreška bi bila smatrati kako je mržnja nastala s povratkom Marka Livaje. Ne, kao što napisah, ona je sad samo kanalizirana ponajviše u njegovom smjeru. Potpunih luđaka Rijeka pamti i otprije. Pa nekadašnji urednik sporta u nekad uglednom riječkom dnevniku (ovo da je nekad bio ugledan pišem samo zbog urednika ovog portala) otvoreno je pričao kako djecu uči prvo da mrze Hajduka, a tek nakon toga da navijaju Rijeku. I mnogo je takvih dilajla bilo, čak i u to kao civiliziranije vrijeme.

Jebem ti majku, pogledaj Istok

Na kraju, nije neko čudo za Riječane, Armada se u više slučaja pokazala barbarskom i prije. Ta je grupa nastala na hranjenju mitom o ukradenom kupu 1987. godine, što je notorna glupost, jer postoje snimke, dok to da su zajedno bili na tribini s Delijama nije glupost, jer postoje snimke i fotografije. Ali je zapravo poput kakvog otkrivenja ponašan je drugih aktera u svemu onome što se dogodilo na Rujevici.

Dalić je pokazao razinu svog licemjerja kad je na kraju pokušao umanjiti incident, gotovo pa okrivivši Livaju za nenamjerni start sa slučajnim pogađanjem loptom. Sve ove psovke koje su u kurzivu u ovom tekstu i koje su doslovan citat barbara s jedne snimke prije tog incidenta s loptom Dalić je prešutio. Pokazao se do sada moralnom nulom u ovom slučaju, kao i ostatak HNS-a. No, na koncu, što od njih očekivati uopće… Besmisleno je i bespredmetno ulaziti u usporedbe što bi bilo da je ovako nešto doživo Bruno Petković u Splitu.

Medijski šljam pak unisono je krenuo umanjivati incident i odgovornost za njega prebacivati na samog Livaju. Šporki “novinarski” sportski ceh još je jednom krenuo u iskrivljavanje stvarnosti, posao od kojeg žive desetljećima, podmazani Mamićevim dnevnicama na pripremama, pa i posjetima ukrajinskim bordelima u neka mirnija vremena u Kijevu.

Na koncu, svi oni koji obožavaju Livaju nakon ovog će ga voljeti i više. “Doću ja gore” novi je aforizam od tog momka koji će se pronositi diljem svijeta. A onima koji su na drugoj strani, neka imaju medije i neke druge šljamove iza sebe, na kraju se samo može poručiti, “ko vas jebe“.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

23.6℃

NE 4.0m/s

29%

1024.3hPA
  Vrijeme oko 11h:
25℃
Uto
25℃
Sri
23℃
Čet
23℃
Pet
23℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno