Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 7.6℃ | bura 4.1 m/s
10. prosinca 2023. 15:06
Photo by Yan Ke on Unsplash  

Kineski mirovni plan- 12 točki državnog PR-a

PODIJELI

Kina nije objavila nikakav mirovni plan za Ukrajinu. To je jedini zaključak nakon što se pročita njihova diplomatska nota u 12 točaka koju su jučer objavili. Treba biti pošten i kazati kako Kinezi zapravo niti u jednom trenutku ne govore kako se radi o mirovnom planu. Oni to nazivaju “Pozicija Kine o političkom rješenju ukrajinske krize“.

Nekakav mirovni plan podrazumjevao bi operativne mehanizme za ostvarenje, a toga u objevljenom dokumentu nema. Dapače, jezično je pažljivo sročen kako bi ostavio široke mogućnosti tumačenja u većini od 12 točki. Samim činom vjerojatno mogu biti zadovoljni Rusi, jer kako navodi jedan politički analitičar “plan nije proruski per se, ali je svakako protuzapadni“. Iako bi za nepobitno kazati kako nije proruski trebalo razjašnjenje prve točke.

A ona kaže kako se treba poštivati suverenitet nacija. Na prvu loptu to djeluje kao nešto što odgovara Ukrajini, ali ima preko nekoliko zamki koje zapravo spriječavaju takvo tumačenje. Prije svega, nigdje se ne navodi da to podrazumjeva ruski odlazak iz Ukrajine. Podsjetimo još jednom, kriza je nastala ruskom invazijom na susjednu zemlju. Sam suverenitet teritorija u ovom je slučaju izuzetno podložan tumačenju očiju kroz koje se promatra. Naime, Rusija je političkom odlukom anektirala veliki dio teritorija Ukrajine, čak i neke predjele koje kontrolira ukrajinska vojska, poput Hersona. Kini tako ostaje prostor da zatvori oči na nelegalnost takvog Putinovog poteza te čak uđe u poziciju da zahtjeva od ukrajinske vojske da se povuče s dijela teritorija u konačnici. Kineski dokument pažljivo pazi da ne ulazi u ove dubioze te da im ostane širok spektar mogućnosti tumačenja. Figa u džepu, reklo bi se narodski.

Temeljni ton pozicije je kako trebaju prestati ratna zbivanja, uspostaviti se ekonomija bez sankcija te da UN mora voditi glavnu riječ. U kojem Kina i Rusija imaju mogućnosti veta u Vijeću sigurnosti. Najmanje četiri točke protive se trenutnoj poziciji zapada s pomoći Ukrajini i sankcijama Rusiji. Jedna jedina točka može se doživjeti kao packa Rusiji. Ona koja poziva da se ne koriste prijetnje nuklearnim oružjem.

Kad se sve zbroji, ostaje dojam kako je ovaj potez Kine prije svega usmjeren na čitav ostatak svijeta, a najmanje na Ukrajinu. S ovih 12 točki Kina pokušava zauzeti poziciju neutralnosti te svjetske sile koja promovira mir i ekonomsku razmjenu. Prije svega je usmjeren u smjeru NATO-a i SAD-a, kojeg doživljavaju prijetnjom. Moglo bi se u neku ruku kazati kako je ovo ponajviše građenje pozicije za neku buduću raspravu o sudbini Tajvana. Vjerojatno je nakana i pokazati jugoistoičnoj Aziji, području koje Kina drži da je njihova interesna sfera, kako je ova država važan globalni igrač.

Za sada u nakani nisu uspjeli, i EU i NATO i Sjedinjene Države su negativno reagirale na Kinu, čak je prozivajući da nije neutralna već drži stranu Putinu. To je nešto što će Kina pokušati izbalansirati, nije stoga nemoguće da kroz svoje kontrolirane medije sljedećih dana puste tumačenja ovih točki koja će ići malo na ukrajinski mlin. Jer Kinezi i Xi prije svega gledaju svoju dugoročnu korist, a trenutačno nikako ne mogu dopustiti kakav sankcijski sukob sa zapadom. Jer u konačnici njihova je privreda zasnovana na robnoj razmjeni s dva najveća ekonomska partnera, Sjedinjenim Državama i Europskom unijom.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

7.6℃

NE 4.1m/s

93%

1012.0hPA
  Vrijeme oko 13h:
9℃
Pon
12℃
Uto
15℃
Sri
16℃
Čet
14℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno