Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
16. lipnja 2024. 22:42
Osobna arhiva  

Kako su HGSS-ovci izvukli unesrećenog iz turske spilje

PODIJELI

Prijatelj našeg portala Boris Omrčen, jednom i autor uostalom, bio je u onoj grupi od 22 pripadnika HGSS-a koji su sudjelovali u iznimno teškom spašavanju spelologa iz spilje u Turskoj. Još prije povratka u Hrvatsku kratko nam je ispričao koliko je ovo bila komplicirana operacija, koju su radili spasitelji iz čak pet zemalja.

Ovo je bila izuzetno teška jama za raditi u njoj. Puna je vode, ali je voda kontaminirana, pa nije bila za piće. Što dodatno otežava spašavanje, jer moraš nositi vodu za piti sa sobom, što znači dodatni teret kad ulaziš. Uz sve to, komunikacija je bila otežana, mnogi spasitelji iz drugih država samo su natucali engleski jezik, nije bilo lako sporazumjeti se, govori nam Omrčen. Dodaje da je jama duboka i dodatno zahtjevna za izvlačenje zbog potrebe nošenja ozlijeđenog u meandre, “teško je bilo lomiti ćoše s nosilima“.

Uz sve to, same ozljede bile su donijele dodatnu poteškoću.

Ozljede su stvarno bile zafrkane, takve da je često trebalo zaustavljati transport kako bi pratili zdravstveno stanje unesrećenog.

Radilo se, jasno, na smjene, nekoliko sati u jami, a onda izlazak i odmor, ali kako kaže Omrčen, ni taj odmor nije bio jednostavan.

Kamp je bio u planini, pa ni tih par sati kad si izvan jame zapravo ne možeš se odmoriti kako treba. Spavalo se na kamenom podu, ako se to može nazvati spavanjem, često se budilo umornije nego što se leglo. Tako da su nas nesanica i umor pratili čitavom opreacijom.

Dakle, bila je ovo jedna od najzahtjevnijih i najtežih akcija HGSS-a u posljednje vrijeme. No unatoč svemu, kako to kaže Omrčen, da opet sad pozovu zbog iste stvari, sva 22 hrvatska spasitelja sve bi pustila i odmah se odazvala. Znajući njega, najteži dio bio mu je vjerojatno onaj jučer, kad se moralo obaviti protokole s političarima po povratku. Napomenimo da smo mu dali i svojevrsnu nagradu što nam je dao uvid u ovo spašavanje. Naime, u srijedu smo mu bili poslali link za pogledati Hajduka u Kupu, ne smije se utakmica propustiti niti na povratku kući…

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
23℃
Čet
25℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno