Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | jugo 11.0 m/s
22. rujna 2023. 16:27
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX  

Učitelji odlaze na svoj nebeski forum

PODIJELI

Moja veza sa planinama je počela sasvim slučajno. U svrhu oporavka od ozljede koljena, preporučeno mi je hodanje po neravnim terenima. Nakon nekoliko tjedana Marjana, bilo je vrijeme za nešto naprednije. Skoro svakodnevnim hodočašćenjima po Mosoru, svaki vikend bih naletio na grupu iz HPD Mosor. I tako, mic po mic, postao sam član. Kako sam vrijeme provodio u prostorijama društva u Varošu, upoznavao sam discipline koje su me privlačile više od same šetnje po planini. I tu, u tim penjanjima, alpinizmu i speleologiji, većina mojih zamisli da nešto napravim, bila je popraćena sa: To ti je Gabrić već radio. A kako po staroj našoj, čovik i tovar znaju više od čovika, ja sam nekako sve svoje ideje provlačio kroz filter zvan Goran Gabrić. I tu, kad ti treba savjet, kad ti treba pomoć, kad ti treba i odvraćanje od ideje koja baš i nije izvediva, fizički, konceptualno ili ono što sam posebno cijenio, etički, u duhu planinarstva, Goran je bio tu.

Kasnijim svojim napretkom i primanjem u HGSS, ti zlata vrijedni savjeti, koji su dolazili iz iskustva, iz muke koje je on već prošao u akcijama spašavanja, iz vremenskih nepogoda kojima smo izloženi, iz sumnji, strahova i trenutne nevjere u vlastite sposobnosti, bili su uvijek luka gdje se sakriješ kada je teško. A teško je bilo. I bit će. Samo će sada biti još za korak teže, jer učitelji koje smo imali s nama i uzimali zdravo za gotovo, odlaze ne neki svoj nebeski forum raspravljati o istim stvarima o kojima smo i prije raspravljali, a nas ostavljaju da se sami borimo sa svojim nabujalim pitanjima, i da sami tražimo odgovore. A nažalost, ti odgovori danas će stići na onaj teži način – vlastitim iskustvom. I ne preostaje nam ništa više, nego da ljubav prema planinama, ljudima, životu, širimo kako su nas mentori naučili, s nadom da ćemo nekada biti dovoljno iskusni, sposobni i vrijedni da mi nekoga zelenog uzmemo pod svoje, i prenesemo iste vrijednosti koje je meni, a vjerujem i nama, Goran prenio.

Raspravljaj ti gore sa sebi ravnopravnima, pozdravi nam drugove koji su već gore, pogledaj na nas koji put, i čuvaj nam mjesto za stolom. Adio druže.

Boris Omrčen
HPD Mosor
HGSS Split

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

25.8℃

SE 11.0m/s

74%

1010.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
27℃
Sub
20℃
Ned
21℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno