Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
16. lipnja 2024. 23:35
Foto: Goran Mehkek / CROPIX  

Izjava dana: Zlata Hrvoj Šipek kao savjetnik za novinarstvo

PODIJELI

Izjava dana zapravo nije izjava, nego je citat iz priopćenja. Državno odvjetništvo sinoć je radilo prekovremeno, pisalo se priopćenje koje je u svojoj srži puko reagiranje na intervju koji je Josipa Rimac dala RTL-u. Stvarno su napisali ogromno priopćenje, ima tu hrpa materijala i tom temom bavit ćemo se nešto kasnije. Sad smo odlučili samo navesti posljednju rečenicu koja govori kako bi DORH, odnosno Zlata Hrvoje Šipek, željela u maniri autokrata uređivati medije.

U odnosu na sam prilog emitiran na RTL televiziji, navedeni prilog je i primjer koji dokazuje kako se novinarsko pravilo „neka se pita druga strana“ u ovom novinarskom radu nije poštovalo budući da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske tijekom petka, 10. veljače 2023. nije zaprimilo upit novinarke ni na jedan komunikacijski kanal, već je zaprimljena poruka na whatsapp u 20:57 sati, dakle nakon emitiranog priloga.

Najprije da razbijemo jednu predrasudu. Drugu stranu se pita nešto samo u iznimnim slučajevima, mrzitelji novinarstva vole stalno isticati to o drugoj strani, potpuno ne znajući pravila. Kod intervjua recimo nikad ne pitaš drugu stranu išta prije samog razgovora. Na stranu pravila, to nema niti elementarne logike, nikad ne možete u potpunosti znati što će intervjuirana osoba točno kazati. Uostalom, nitko nije pitao zašto mediji nisu Waynea Rooneya pitali ište prije objavljivanja nedavnog intervjua Cristiana Rondalda u kojem se obračunao sa svime i svakime. I plastičan primjer kako je nužno koristiti zdrav razum kod pitanja “druge strane”. Ako radite temu s Koradom Korlevićem o putanjama asteroida i kometa u Sunčevu sustavu, stvarno nema potrebe nazvati nekog sumanutog ravnozemljaša da kaže svoje viđenje o svemirskim tijelima kod ravne Zemlje.

Ivana Ivanda Rožić obavila je dobar novinarski posao, ne dobar nego odličan, dobila je “vrućeg” sugovornika koji je govorio o temama koje su definitivno od javnog interesa. I nakon intervjua je očigledno kontaktirala DORH, sve po pravilima struke. To što ekipi u Gajevoj ulici u Zagrebu ne odgovara ono po čemu mediji posljednjih tjedana kopaju, potpuno je drugi par opanaka.

Iako je novinarstvo u Hrvatskoj devastirano do zastrašujućih razina, novinari su i dalje uz iznimno rijetke zviždače posljednji korektiv ovog društva zatrovanog političkim nemoralom, kriminalom, nepotizmom, stranačkim uhljebljivanjem i kleptokracijom. DORH-u treba biti jasno da mediji imaju pravo propitkivati i komentirati njihov rad, dok oni pravo propitivanja medija imaju samo ako se radi o sumnjama u kazneno djelo, a čak ni tada nemaju pravo komentirati rad medija. Jer tako to ide u demokraciji, tako mora biti. Kad se to promijeni, značit će da više nismo demokracija, čak niti parodija iste.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
23℃
Čet
25℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno