Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 34.6℃ | lebić 4.0 m/s
12. srpnja 2024. 19:15
Foto: Josko Ponos / CROPIX  

IZJAVA DANA: Škver ne isporučuje potpisane brodove, a premijer bi gradio nove i skuplje

PODIJELI

Bitno je shvatiti kontekst trenutka. A u ovom trenutku splitsko brodogradilište je na putu da u skoro vrijeme vjerojatno prestane raditi, kad se sve zbroji i oduzme. Čime postaje neizvjesna sudbina i četiri ophodna broda koja su trebali izgraditi za Hrvatsku ratnu mornaricu na splitskim navozima. I s kojima ionako već kasne.

Dakle, takav je kontekst u kojem premijer Andrej Plenković jučer kaže:

Radit ćemo na nabavi višenamjenskog borbenog broda“.

Hajdemo na stranu staviti krivu nomenklaturu. Premijeru valjda ovo višenamjenski reklamno djeluje dobro, čini se kao da se novac bolje troši. Ali ovo je zapravo opasna izjava. Brodogradnja nam je u kolapsku, hoćemo li ophodne brodove uopće dobiti još je pitanje (i oni su višenamjenski), ulazak u projekt korvete, jer na to misli premijer, sad bi bio potez sumanute političke garniture.

Jer, pitanje je možemo li mi uopće napraviti korvetu, Brodarski institut je propao kako bi se netko dobro namirio na nekretninama, znanje je isparilo po stranim zemljama. Jedino što je logično kod projekta koji bi sad došao vjerojatno nekoliko stotina milijuna eura je činjenica da se ne mogu tražiti novci EU-fondova za vojne projekte. Pa ti na kraju posla ne može doći OLAF i EU tužiteljstvo na vrata.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

34.6℃

SW 4.0m/s

38%

1009.5hPA
  Vrijeme oko 17h:
34℃
Sub
33℃
Ned
36℃
Pon
33℃
Uto
33℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno