Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 24.4℃ | tramontana 2.1 m/s
25. lipnja 2024. 10:21
Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash  

Izjava dana: Rankovićeva istraga

PODIJELI

Gostovao je jučer predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić na N1 te je rekao jednu zanimljivu stvar oko nakane vladajućih da ponovno mijenjaju pravila oko istražnog postupka.

Mi smo još donedavno imali sistem istraga koji je bio čvrsto u rukama istražnog sudca. Netko se sjetio i rekao – idemo sad po uzoru na anglosaksonski sustav to prebaciti na tužilačku istragu – a kod nas to radi Državno odvjetništvo. Tek kad se taj sustav stabilizirao, sad opet uvoditi radikalne promjene i to prebacivati na policiju, u našim uvjetima, bila bi situacija koja je zlouporaba procedure slična onoj koju je pokušao Berlusconi. Kad se protiv njega vodilo nekoliko kaznenih postupaka, domislio se da pokuša izmijeniti kazneni zakon tako da se postupci protiv njega obustavljaju.

Usporedio je prvi čovjek najvišeg suda u državi nakanu s Berlusconijem, no može se povući još jedna usporedba. Na ovim prostorima je već viđena ideja da policija obavlja istrage. Odnosno tada milicija na čelu s Aleksandrom Rankovićem Lekom, kad je taj narodni organ bio faktički često i istražni i tužiteljski i presudni aparat.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

24.4℃

N 2.1m/s

74%

1011.5hPA
  Vrijeme oko 2h:
21℃
Sri
24℃
Čet
21℃
Pet
22℃
Sub
24℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno