Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 24.4℃ | tramontana 2.1 m/s
25. lipnja 2024. 10:17
Photo by John Pratt on Unsplash  

HIT DANA: Poljubac 50 godina star

PODIJELI

Na današnji dan prije točno pedeset godina, 30. siječnja 1973., bend nekada poznat kao Wicked Lester odsvirao je u New Yorku, točnije jednom opskurnom klubu u Queensu svoj prvi nastup pod novim imenom.

Koncertu su prisustvovale tri osobe.

Zašto je ovo značajno, pitate se? Pa zato što je to bio prvi službeni koncert ne tako malog benda. I pet desetljeća, 100 milijuna prodanih albuma, višestrukih promjenae sastava, tisuća komada masovno proizvedene robe i tko zna koliko tona boje za lice kasnije, KISS (ili barem članovi osnivači Gene Simmons i Paul Stanley) još uvijek sviraju i dobro zarađuju od toga.

“U vrijeme kada smo se formirali u New Yorku, postojala je velika glam scena, gdje su se momci u osnovi ponašali kao djevojčice i šminkali se”, prisjetio se Gene Simmons tijekom intervjua sredinom devedesetih kako su došli do svojeg izgleda koji im je donio barem jednaku slavu kao glazba koju su svirali;

“Znate, svi oni mršavi dečki, dečki bez kose. A mi smo bili više poput igrača američkog nogometa; svi smo bili baš visoki, pa taj look jednostavno nije bio uvjerljiv. Na prvim slikama koje smo snimili kad se bend tek okupio, izgledali smo kao travestiti. Ali znali smo da želimo biti neobični. Ustati na pozornicu za nas je bilo gotovo sveto mjesto, poput crkve, pa to da bi na pozornici izgledali kao klošari nije bila naša ideja poštovanja. Tu je došlo do naše posebne šminke. Vjerojatno bi bilo puno lakše ustati na pozornicu u trapericama i majici kratkih rukava i reći, ‘U redu, evo nas – mi smo Ramonesi!’ I to bi bilo uspješno, ali ne bi bilo pošteno od nas.”

Riječ je o jednom od najikonskijih američkih glam – rock bendova, koji su postali jedna od najreferentnijih popkulturnih točaka novije američke povijesti.

Kiss sa svim onim svojim obojanim licima i jednostavnim riffovima nisu nikad upali u fokus članova ove redakcije, ali da je riječ o itekako utjecajnom i velikom bendu, ne treba dvojiti.

U Americi su oni baš big thing, kod nas isto imaju svoje fanove. Za njih, danas je hit dana posvećen njima.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

24.4℃

N 2.1m/s

74%

1011.5hPA
  Vrijeme oko 2h:
21℃
Sri
24℃
Čet
21℃
Pet
22℃
Sub
24℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno