Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 20.0℃ | lebić 0.9 m/s
30. travnja 2024. 09:50
Foto: Hrvatska Pošta  

Miljenko Smoje dobio poštansku marku

PODIJELI

Hrvatska pošta pustila je danas u opticaj četiri nove poštanske marke iz serije “Znameniti Hrvati“. Motivi izdanja su poznata imena iz hrvatske kulture: Branko Lustig, Miljenko Smoje, Dušan Vukotić i Juro Tkalčić.

Autorica poštanskih maraka je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora, a ilustratorica Maja Cipek, akademska slikarica, također iz Samobora. Prvo izdanje iz ove serije pušteno je u opticaj 2005. i od tada su na ovim markama predstavljena mnoga poznata i utjecajna imena iz hrvatske povijesti.

Evo kako je Hrvatska Pošta na svojim stranicama obilježila izdavanje marke sa Smojinim likom:

“Malo je u hrvatskoj kulturi pisaca za koje se može reći da su stvorili vlastiti zavičaj. Jedan od onih za koje se to može kazati bez skanjivanja splitski je novinar, scenarist i prozaik Miljenko Smoje. Smoje u svom spisateljskom radu nije samo opisao srednju Dalmaciju; on ju je kreirao: konstruirao je njenu medijsku sliku, kreirao njenu mitologiju, ovjekovječio njen mentalitet, kodificirao njen jezik.

Ako postoji repozitorij predodžbi, zvukova i lica Dalmacije koji je utisnut trajno i hrvatskoj i (ex)jugoslavenskoj publici, znatan dio tog repozitorija djelo je upravo Miljenka Smoje.

Najveću slavu Smoji će donijeti mladi medij televizije. Godine 1970. TV Zagreb će producirati TV seriju ‘Naše malo misto’ – kroniku fikcionalnoga srednjodalmatinskoga gradića od 1930-ih do 1960-ih godina. Serija je stekla enormnu popularnost i status klasika koji se redovito reprizira.

Smoje će seriju uspjelo i novelizirati u istoimenom romanu. Godine 1980. Smoje će opet za TV Zagreb napisati i skuplju, ambiciozniju seriju ‘Velo misto’ koja prati povijest Splita te nogometnoga kluba Hajduk od 1910. do 1945. godine. Smoje je i ovu seriju novelizirao, a roman proizišao iz nje nerijetko se cijeni više od serije.“

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

20.0℃

SW 0.9m/s

58%

1018.5hPA
  Vrijeme oko 11h:
24℃
Sri
23℃
Čet
19℃
Pet
13℃
Sub
17℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno