Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 23.5℃ | lebić 4.6 m/s
30. travnja 2024. 19:53
Photo by Maciej Ruminkiewicz on Unsplash  

Patrioti dolaze u Ukrajinu, Rusi bijesni

PODIJELI

Sjedinjene Države najavile su kako u sljedećem kontigentu pomoći Ukrajini stiže i protuzračni sustav Patriot. Veliki je to iskorak, koliko god se radilo o defanzivnom oružju. A nakana pokazuje još jednu stvar: Ukrajinci se već neko vrijeme obučavaju za rad na ovom sustavu. Naime, uobičajeni trenažni proces na Patriotu traje 23 tjedna, a čak i nekakvi ubrzani tečaji ne mogu ići ispod 14 tjedana, prema poznavateljima materije. Tako da ova nabavka govori kako ta obuka već neko vrijeme traje.

Ova je objava izazvala bijes Rusije, što je apsolutno očekivano. Patriot je izuzetno efikasan protuzračni sustav te će ruska praksa raketiranja ukrajinskih gradova dobiti novog ozbiljnog oponenta. Činjenica da se radi o čistom obrambenom sustavu koji nije nikakva direktna prijetnja ruskom teritoriju Ruse ne dira. Ne vole se boriti protiv novije NATO tehnologije. Za sada je od NATO opreme moderni vrh u Ukrajini predstavljao također protuzračni raketni sustav, radi se o njemačkom IRIS-u. Zlokobna želja Rusa da Ukrajini uništi energetski sustav raketnim udarima tako je Zapad natjerala da baš u ovom segmentu preda najmoderniju tehnologiju.

Što ovo znači za Ukrajince? U početku će jednu lokaciju imati pokrivenu sustavom, jedna baterija Patriota okvirno pokriva stotinjak kvadratnih kilometara. Za pretpostaviti je da će se Ukrajinci odlučiti da jedan grad brane njime. Iako je Kijev dobra prvoloptaška oklada za taj grad, ipak će se odabir voditi prema energetskoj vrijednosti lokacije. Odnosno, gdje se najviše štete može postići pogotkom u energetska postrojenja, to će se braniti.

Jedna baterija Patriota sastoji se od osam lansera, koji od zapovjednog vozila mogu biti udaljeni desetak kilometara zračne linije. Time se povećava i područje pokrivanja i smanjuje mogućnost uništenja čitave baterije. Običaj je da se sama baterija štiti i neposrednom lakom protuzračnom obranom, tako da će Ukrajinci vjerojatno braniti ih i drugim sustavima.

Za kraj, treba reći da ovo još uvijek ne rješava ofenzivni problem Ukrajine. Njihova mogućnost udara na ruske mete unutar ruskog teritorija i dalje je ograničen uglavnom na pogranične krajeve. Aerodromi i lansirne lokacije projektila još uvijek su van dometa. Tako da će se nastaviti njihovo traženje da im se ako ništa drugo omoguće ATACMS-i, projektili dometa do 300 kilometara koji se ispaljuju s HIMARS-a ili M270. U tom kontekstu najobećavajućije zvuče najave Britanaca da bi možda bili spremni dostaviti krstareće projektile Storm Shadow. Što će doduše tražiti njihovu integraciju na ukrajinske avione, ali to će biti najmanji problem kad ih imaš.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

23.5℃

SW 4.6m/s

44%

1015.8hPA
  Vrijeme oko 20h:
21℃
Sri
18℃
Čet
15℃
Pet
15℃
Sub
17℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno