Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
17. lipnja 2024. 00:42
Venecija Foto: Henrique Ferreira/Unsplash  

Venecija počinje naplaćivati ulaz u grad, 10 eura za goste s kruzera

PODIJELI

Venecija će od 16. siječnja slijedeće godine pokušati naplaćivanjem dnevne karte za ulazak u grad suzbiti navalu prije svega turista s kruzera, a prvi ovakav slučaj na svijetu zasigurno će motriti i drugi gradovi u problemima s invazijama tih specifičnih turista. Ako venecijanski eksperiment uspije, ne treba začuditi ako od sljedeće godine vidimo više ovakvih primjera.

Plan modernih Mlečana je jednostavan, unaprijed će se morati rezervirati ulazak u Veneciju te to platiti od tri do deset eura, ovisno o dobu godine. Gradom će ići inspektori koji će turiste tražiti ovu potvrdu, a neposjedovanje će se kažnjavati s do 300 eura. Iz turističke zajednice Venecije kažu kako znaju da će trebati neko vrijeme da se ovaj sustav uhoda. Zarađeni novac pak namjeravaju koristiti za smanjenje računa za odvoz smeća u samom gradu.

Ovaj namet neće morati plaćati stanovnici, njihovi posjetitelji i on s rezerviranim noćenjima. Što je jasan pokazatelj da se gađa prije svega putnike s kruzera, ali i pokazatelj da bi se ovakva šema na Balkanu mogla moći zaobići. Samo bi bilo neuobičajeno mnogo posjetitelja stanovnika gradova.

U Hrvatskoj najviše prigovora na kruzere čuje se iz Dubrovnika, tako da će nesumnjivo Gospari najviše dogodine paziti hoće li ovaj eksperiment uspjeti. Ako bude pokazao rezultate, ne treba sumnjati da će na krajnjem jugu Hrvatske ozbiljno porazmisliti o sličnom scenariju.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Uto
25℃
Sri
26℃
Čet
23℃
Pet
25℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno