Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 36.6℃ | pulenat 4.5 m/s
16. srpnja 2024. 17:50
Photo by Jon Tyson on Unsplash  

Trump i pretragu svoje kuće zbog krađe dokumentacije brani balkanskim metodama

PODIJELI

Donaldu Trumpu pretraženo je njegovo imanje na Floridi, što je u američkim okvirima velika stvar. Naime, iako se mi volimo ismijavati s tom državom, tamo nalog za pretres ima težinu i sudac ga neće potpisati bez smislenih osnova. Dakle, postojale su smislene osnove za ovaj pretres. S druge strane Ministarstvo pravosuđa, koje je direktno nadređeno FBI-u i u Americi obavlja posao našeg DORH-a, ima posebne zakonske odredbe za postupanje s ljudima koji su potencijalni izborni kandidati. A Trump to jeste, dakle osnove za nalog za pretres su i veće nego što bi to bilo za Ivu Ivića, odnosno Joe Doe, kako bi Amerikanci kazali.

No, u trenutku pisanja ovog teksta jednu stvar ne znamo, a to je koji je povod bio za pretragu Trumpova doma. Jednog od. Protiv njega se vode dva postupka trenutno, onaj o pokušaju negiranja izbornih rezultatat koji su doveli do sukoba na Capitolu 6. siječnja 2021. godine, ali i onaj o krivoj upotrebi dokumentacije Bijele kuće. Naime, postoji sumnja da je Trump izlazeći iz Bijele kuće doslovno ukrao najmanje 15 kutija dokumentacije koja je trebala ostati u arhivama. CNN donosi informacije kako je pretraga floridske vile obavljena baš u sklopu ovog drugog postupka.

Jasno da je ovakav manevar FBI izazvao bunt Trumpovih sljedbenika u Republikanskoj stranci. Koji to sad pokušavaju prikazati kao pokušaj suzbijanja njegove potencijalne kandidature na izborima 2024. godine. Iako postoji sasvim realna mogućnost da Trump zbog udjela u neredima s početka 2021. godine ne bude mogao ispuniti uvjete za kandidaturu za predsjednika države. Naime, takva službena optužnica dovoljna je da legislativno onemogući kandidiranje.

Zanimljivo je kako Trump i njegovi politički sljedbenici, od kojih bi mnogima bez njega najviši mogući domet bio kakav reality show, i dalje nastavljaju s balkanizacijom američke politike. Jer to je stari potez s ovih prostora, kad vas optuže za kriminalno djelo, vičete kako je to politički progon. Podsjetimo, to čak i Zdravko Mamić koristi kao jednu od svojih obrana. Problem Amerike je bio da se nije mogla tek tako adaptirati na balkanizam. Pa nije bila pripravna za siječanjske nemire, odnosno nije kao ovi prostori navikla da se nekad elementom sile jednostavno ne priznaju legalne stvari. Sada kada se američki sustav lagano navikava na to i razvija protuotrove, Trump i njegovi patuljci i dalje nastoje balknaskim metodama zaustaviti pravnu državu. Čini se kako to u SAD-u, koliko god se mi njima znali ismijavati, ipak teže prolazi nego tu u Hrvatskoj.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

36.6℃

W 4.5m/s

30%

1009.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
37℃
Sri
35℃
Čet
36℃
Pet
32℃
Sub
30℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno