Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
17. lipnja 2024. 00:34

O décimo segundo em Portugal: Guimarães, raj za pivopije

PODIJELI

Sletjeli smo u zračnu luku u Portu sinoć kasno, očekivano pobucali vremenske zone, konstantno raspravljajući o tome pričamo li o portugalskom ili hrvatskom vremenu, pa nismo bili sigurni kasnimo li ili smo zapravo uranili.

U svakom slučaju, odvojili smo se od Hajdukove ekspedicije koja je za svoju bazu odabrala obližnju Bragu, i zaputili se u Guimarães. Vozač João je bio vrlo ugodan, naravno da je navijač Porta, ali je s puno poštovanja pričao o Hajdukovom sutrašnjem protivniku i njegovim navijačima.

U svakom slučaju, Hajduk je, slučajno ili ne, za bazu odabrao grad najvećeg Vitorijinog rivala, a nakon što smo s Joãom, ilitiga po naški Jolom pretresli sve moguće poveznice hrvatskog i portugalskog nogometa (sve je Jole normalno razgovarao, ali kad ga je kolega pitao za Tomislava Ivića, samo što se naklonio nije, sve vozeći 130 km/h po autocesti), napokon smo se dokopali našeg jeftinog hotela tik do stadiona Alfonso Henriques.

Nakon svih onih procedura koje smo morali proći s noćnim portirom, poželjeli smo isprati grlo pivom, bez obzira što smo bili u hotelskom baru, a iz iskustva znamo da to i nije financijski uvijek najpametnija odluka, ali žeđ je bila jača.

Donio nam je Domingo dva mala piva, još dok ih je donosio iz frižidera orosilo se smeđe staklo i svijetla etiketa, i bili smo spremni na bilo koju cifru koju će nam izbaciti za taj gušt nakon dugog putovanja i čekanja po aerodromima.

Ipak, uspio nas je potpuno šokirati;

Two euros, please.

Ne, naplatite mi obje, molim Vas.

Da, naplatio sam Vam, jedno pivo je jedan euro.

Ala šta ćemo se izbit ovih dana, komentira kolega.

Pitao sam ga je li to neka specijalna cijena, kaže Domingo da je u gradu možda malo skuplje, ali shvatili smo iz priče da ćemo se u odnosu na splitske cijene na koje smo navikli, osjećati vrlo opušteno ovih par dana na sjeveru Portugala.

Da ne bi sve bilo savršeno, iako nikad nemam neka očekivanja od espressa van Dalmacije i Italije, jutrošnji napitak na istom šanku koji je samo po šalici u koju je utočen podsjećao na kavu je koštao duplo skuplje od onog sinoćnjeg piva.

Ništa, pit ćemo pivo.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Uto
25℃
Sri
26℃
Čet
23℃
Pet
25℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno