Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 23.6℃ | oštro 3.1 m/s
14. lipnja 2024. 13:23
Kolodvor Ploče/foto Ploče Online  

Prvi vlak za Ploče, “gožđena mašina” dolazi iz Sarajeva

PODIJELI

Nakon deset godina od danas je ponovno aktivna putnička željeznička linija Sarajevo – Ploče, kojom se nekad, tamo još davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća, na more spuštala masa ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Iz Ploča, tada tradicionalno neturističkog mjesta, slijevali su se potoci tada domaćih turista po Primorju, najčešće od Graca do Zaostroga, uostalom, opjeva taj Zaostrog i Zabranjeno pušenje u svojoj “Baladi o Pišonji i Žugi”. Taj danas pokojni tandem je do Zaostroga pokušao ukradenim autobusom, ali prava je istina da je klasični vlak do Ploča, kroz te osamdesete jedno vrijeme poznatih i po apsurdnom imenu Kardeljevo (kakve veze su Ploče imale s Edvardom Kardeljom to nikome do danas nije jasno), bilo najčešće sredstvo prometa za vikend turiste. Oni malo imućniji su imali i Olimpik ekspres, on je bio brži, skuplji i udobniji, a skoro pa elita bi u prtljažnike svojih vozila strpala nešto hrane i put mora. Oni su znali otići i dalje put Makarske, Drvenik, Mala Duba, Podgora, Tučepi, čak Makarska sama.

Vraća ovaj vlak tako jednu memoriju, a sad je pitanje hoće li i opet služiti kao prometalo za morem gladne stanovnike Sarajeva i južnijih bosanskih i hercegovačkih mjesta. Kao i hoće li za izlete privući ljude s ove strane granice, sad se nostalgično može do Sarajeva “gožđenom mašinom”, kako se nekad u pjesmama zvalo vlakove u dolini Neretve. Inače, nije to više da se može sjesti na vlak i vozi, BiH željeznice svojim kupcima navode kako je potrebno dan prije nabaviti kartu, i to najbolje do 14 sati, sve kako bi se lakše prešlo granicu kod Gabele.

A u Pločama su se ipak odlučili bar malo spremiti za dolazak “gožđene mašine”, ipak poprilično oronuli putnički kolodvor, koji deset godina nije bio u pogonu, malo su počistili, stavilo se i neko cvijeće koje se jutro i zalilo vodom. Bar da malo veselije izgleda ljudima iz Sarajeva i drugih gradova kad se iskrcaju prije nego li će, većina njih, prijeći do 50 metara udaljenog autobusnog kolodvora odakle će dalje u Gradac i ostala mjesta, u život.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

23.6℃

S 3.1m/s

51%

1015.2hPA
  Vrijeme oko 11h:
25℃
Sub
25℃
Ned
29℃
Pon
26℃
Uto
25℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno