Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 21:24

Kreće borba za vrh HDZ-a u Splitu

PODIJELI

Vladajuća stranka u studenom ima unutarstranačke izobre, a Split će biti jedna od najzanimljivijih lokacija na kojima će članovi HDZ-a birati novog lokalnog vođu po načelu jedan član jedan glas.


Naime, nije nikakva tajna kako u gradskoj organizaciji u Splitu postoje dvije sukobljene struje. Jednu vodi dosadašnji alfa i omega HDZ-a u ovim krajevima, Ante Sanader te je njegov kandidat za splitskog čelnikaVice Mihanović. Sam Sanader će nastaviti voditi županijsku organizaciju. S druge strane je Petar Škorić, trenutačni čelni čovjek gradske organizacije i osoba koja je najzaslužnija za opstanak HDZ-a na vlasti u Splitu u posljednje četiri godine, jer je baš on najviše žonglirao nastojeći i uspjevajući Kerumov kontigent zadržati u koaliciji.

Kadrovski moćniji u samoj gradskoj organiziaciji u ovom je trenutku Petar Škorić, ali većina članstva čeka upute, bilo direktne bilo suptilne, iz zagrebačke centrale. Na Trgu žrtava fašizma trenutno bolje piza Sanader, ali ne toliko da bi u manje od mjesec dana do izbora to bila sigurna pobjeda. Škorić ima uteg nekoliko suprotstavljanja Plenkoviću i to bi mu mogao biti najveći krimen. Sanader s druge strane sve manje ima pozitivan odnos dalmatinskih ogranaka. Njihov je dojam da je izolirao Dalmaciju, i projektno i kadrovski te da hermetično drži kontrolu. Dok sam kraj nema nikakve pomoći za projekte od središnje vlasti. I zbog toga vjerojatno Plenković i njegovi ljudi još kalkuliraju koji bi im najbolji izbor bio za Dalmaciju i Split.

Kao treća opcija ističe se u ovom trenuku Domagoj Maroević. Već godinama jedan od najbitnijih HDZ-ovaca u Splitu, koji čitavo vrijeme kao da izbjegava pokret prema i formalno vodećim pozicijama. I sada je priča kako se sam ne namjerava kandidirati, ali je spreman to napraviti ako ga direktno zatraži Andrej Plenković, Koji mu i inače nije nesklon. Tako da je situacija u ovom trenutku takva da ukoliko se Maroević prijavi kao kandidat to vjerojatno značiti da je Zagreb pustio bijeli dim i odlučio tko bi bio najbolji novi čelnik splitskog HDZ-a.

PODIJELI

Vezane vijesti

Odgovori

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno