Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 20.0℃ | lebić 0.9 m/s
30. travnja 2024. 09:55
Jana Koščak Foto: Ronald Gorsic / CROPIX  

Zašto se ne slavi epohalni rezultat atletske višebojke Jane Koščak?

PODIJELI

Jana Koščak, hrvatska 16-godišnja višebojka ostvarila je protekli vikend 4.432 boda u natjecanju u višeboju. Srušila je time sve domaće rekorde, seniorske, ne juniroske ili kadetske, za gotovo 600 bodova. Uz to se ubacila i na relevantne svjetske rang liste atletskih višebojki. Opet, seniroske, ne one u njezinom godištu.

Nevjerojatan rezultat zapravo, a koji nije imao neki veliki odjek u domaćim velikim medijima. Kako bi to ipak popratili bolje od njih, upitali smo Marina Šareca, iskusnog sportskog novinara koji najveći dio svoje karijere prati atletiku. Zbog čega ćete ga rijetko vidjeti na tv ekranima u raznim emsijima, jer eto, nije specijaliziran u nogometu. Zamolili smo ga da nam pojasni koliko je ovo bitan rezultat.

Teško je i samo pobrojati sve fakte koji svjedoče o veličini ovog rezultata. Prije svega, riječ je o atletskom višeboju, u kojem ni jedna naša atletičarka nikad nije bila ni blizu nekom iole relevantnom svjetskom rezultatu. Jani Koščak je tek 16 godina, a u Tallinnu je za skoro 600 bodova popravila dosadašnji seniorski rekord Hrvatske u petoboju. To vam je otprilike kao da je nastupala u šest, a ne u pet disciplina. Ta 4432 boda donijela su joj treće mjesto na njenom prvom seniorskom međunarodnom natjecanju, u konkurenciji finalistica i osvajačica medalja na velikim natjecanjima. No, ta 4432 boda nisu trenutno samo najbolji rezultat na svijetu za atletičarke mlađe od 18 godina, on je uvjerljivo najbolji i na svjetskoj U20 ljestvici. Da budemo do kraja jasni, to je i trenutno peti rezultat i u konkurenciji najboljih svjetskih seniorki, a na ljestvici su trenutno 264 višebojke!

Dakle, govorimo o svjetskom ostvarenju u atletici. Upitali smo Šareca i kako smo došli do toga da mediji ne prate kako treba “male sportove”, a zapravo sve osim nogometa. Osim kad se osvajaju medalje na Olimpijskim igrama. Šarec je prošao više redakcija, zna stanje, a kako smo jedno vrijeme i dijelili redakciju, pouzdano znam da nije spreman gutati uredničke i izdavačke gluposti. Stoga je dobar sugovornik za ovo pitanje.

U ovom slučaju taj „mali sport“ je atletika, apsolutno najvažniji sport na Olimpijskim igrama, što neće baš nitko osporiti niti će ovo shvatiti kao podcjenjivanje svih ostalih olimpijskih sportova. Atletika ima taj problem što treba dobro poznavati atletske rezultate i rekorde da bi vam bilo sasvim jasno što je netko upravo istrčao, bacio ili skočio. U slučaju višeboja sve to zajedno. Kad bi se oni predstavili ljudima ovako kako smo sada predstavili Janin rezultat ili ih se podsjetilo da kad visaši skaču 2.40 metara da je to visina stropa u njihovoj kući ili da kuglaši s 23 metra, zapravo, prebace onaj isti teniski teren na kojem to Đoković i Nadal to naprave udarajući lopticu svom snagom… Ali te edukacije već odavno nema u našim medijima. A onda je i novinarima i publici lakše reći da je netko osvojio zlatnu ili srebrnu medalju, ne samo na Olimpijskim igrama, pa onda od toga napraviti priču koja je svima jasna. Ako izdvojimo nogomet kao posebnu priču, ne više samo sportsku, rezultat Jane Koščak je zasigurno najvrjedniji i najvažniji hrvatski sportski rezultat proteklog vikenda. Čak ga je vrlo lako staviti i pod svima omiljenu egidu „senzacionalno“ ili „nevjerojatno“, no ne vidim to danas u našim medijima…

Dakle, kad se sve zbroji, ponovno je needukacija problem, kako to često biva u našem sustavu. Mnogo toga ne znamo, od političke teorije pa nadalje, pa zašto bi drugačije bilo i u sportskom novinarstvu? Kako bilo, pratit ćemo rezultate mlade Jane, a kad ostvari medalju u najtežoj disciplini Kraljice sporta, moći ćemo i na televizijama gledati priloge o njoj.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

20.0℃

SW 0.9m/s

58%

1018.5hPA
  Vrijeme oko 11h:
24℃
Sri
23℃
Čet
19℃
Pet
13℃
Sub
17℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno