Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 17.2℃ | bura 6.5 m/s
26. svibnja 2024. 16:12

Pregled nedjelje: Kelner želi ići na rijeku

PODIJELI

Nedjelju je politički na ovim prostorima obilježilo cmoljenje iz Srbije, gdje se nisu mogli pomiriti s time da bivši Šešeljev poslini Aleksandar Vučić ne može tek tako ući u Hrvatsku i otići u Jasenovac. Ako se čak na stranu stavi da je to Vučićeva najobičnija provokacija kojom prije svega želi pokazati svoj velikosrpski gen na njihovoj domaćoj postizbornoj sceni, nije prihvatljivo da bilo koji strani državnik, bio to Vučić ili ona finska rokerica, tek tako ulaže u neku državu bez policijske zaštite i svih ostalih diplomatskih kerefeka.

Ovo nam je priuštilo tradicionalno spominjanje NDH, ustaša, “700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu“, suze i plač službenog Beograda. Klasični folklor kakav već biva u ovakvim situacijama. Ovo bi trebao biti još jedan razlog da bivši Šešeljev posilni postane persona non grata u Hrvatskoj, ali zbog specifičnog odnosa vladajućih i njega, to se neće ostvariti. Uostalom, već u nedjelju poslijepodne jedan od pripadnika vladajuće koalicije je kukao kako se trebao naći način za pustiti predsjednika Srbije u Jasenovac. On ga, inače, ne zove “nekadašnji Šešeljev posilni”. Ili kelner, kako ga se zna zvati zbog one fotografije gdje nosi pivo dok Šešelj drži one svoje poznate pvesice. Doduše, ta kultna fotografija je montaža, bivši Šešeljev posilni tada je ušao s nekakve dvije kutije, ali je toliko dobra montaža da ju je šteta ne koristiti.

Na lokalnoj razini nastavlja se obračun u HDZ-u. Dalmatinski portal je donio priču kako je 20-tak predsjednika temeljnih ogranaka skupilo potpise kojima traže raspuštanje Gradskog odmora i predsjedništva. Loši rezultati koji nisu loši nego očajni doveli su do turbulencija, sad bi Županijski odbor trebao odlučivati o ovom zahtjevu, a njemu na čelu je Ante Sanader, siva eminencija za Dalmaciju u HDZ-u i osoba koju mnogi splitski HDZ-ovci drže odgovornom za kolaps u posljednjih 15-ak mjeseci. Dok se Sanader bavi vatrogascima, njihovim plaćama i svime drugime kako bi ga zaobišle priče o stanju HDZ-a u Splitu.

HDZ u Splitu čeka ozbiljan remont, to je jasno i površnim promatračima, ali teško da će do potpune katarze doći dok god Sanaderu odgovara da nema nekog jakog unutar splitskog ogranka. Jer su igre moći untar stranke bitnije od svega drugoga. Zato temeljni ogranci i predlažu Tomislava Goju za povjerenika dok se ne obave unutarstranački izbori. Gojo je predstavnik one “umivene” strane HDZ-a, nema nikakav veći skandal iza sebe, a najbitnije je da nema nekih unutarstranačkih ambicija. Pa bi onda mogao biti po volji županijskoj organizaciji.

Sada dio predviđen za kataklizme: dio Lonjskog polja je zbog antraksa zatvoren za obične građane, novi toplinski val napada ovaj tjedan te će tamo u četvrtak i petak biti na vrhuncu, a Rusi još jednom prijete nuklearnim holokaustom. Za antraks kažu da je šest ljudi zaraženo, ali da im je klinička slika u redu te da ne moramo brinuti, neće biti nove pandemije, zatvaranja i svega toga. Nadajmo se.

Na toplinske valove sve smo naviknutiji, samo sve više trošimo struju klima uređajima, no svakako su problematični jer visoke temperature povećavaju mogućnost požara. A nikako ne bi bilo dobro išta opasnije ovaj tjedan, tek se oporavljamo od onog što je bilo u Zatonu i Raslini.

Ruse pak više nitko ne doživljava ozbiljnim s njihovim prijetnjama, postaju naporni k’o Mamićeve presice. Notirajmo samo da ovaj put armagedonom, ragnarokom, yom ha-dinom i svim ostalim verzijama sudnjeg dana prijete ako se napadne most između Krima i Rusije.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

17.2℃

NE 6.5m/s

77%

1017.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
23℃
Pon
24℃
Uto
24℃
Sri
20℃
Čet
21℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno