Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 33.3℃ | lebić 2.2 m/s
19. srpnja 2024. 19:10
Foto: Borislav Zdrinja / ZIPAPHOTO / CROPIX  

Zagužvava se na Kosovu, a Vučić ispaljuje borbene parole

PODIJELI

Na sjeveru Kosova se ponovno zagužvava, možda i najozbiljnije od svibnja 2019. godine i uhićenja policajaca optuženih za korpuciju, koji su većinom bili srpske nacionalnosti. Posljednje eskalacija nastala je nakon uhićenja jednog policajca na sjeveru Kosova, nakon čega su Srbi uzvratili dizanjem barikada. Scenarij koji jako podsjeća na Hrvatsku tamo početkom devedesetih, što budi neka zlokobna sjećanja.

Kosovske vlasti najavile su da će barikade ukloniti na koji god način, što je sinoć izazvalo i reakciju Aleksandra Vučića, koji je objavio stavljanje vojske i policije u najviši stupanj pripravnosti. Nije to doduše nešto ekstra posebno, u posljednje četiri godine četiri puta je to radio Vučić, to je više služilo za malo domaćeg političkog marketinga uglavnom. No, stanje na Kosovu je trenutno jako napeto, a ovo svakako neće poslužiti deeskalaciji. Nekoliko je puškaranja je već zabilježeno, na sreću za sada dojava o ozlijeđenih nema.

Već sinoć su zamjećeni i pokreti srpske vojske. Negdje na jugu te države su OSINT stranice (otvoreni obavještajni sustavi, koji su pokazali i dokazali svoju vrijednost od početka agresije na Ukrajinu) zamjetile i identificirale najmanje jedan vojni konvoj. U njemu su se nalazile četiri samohodne kamionske haubice Nora, jedno zapovjedno vozilo, mobilna bolnica te zapovjedno-izvidnički oklopnjak. Kako je nemoguće prikriti takav pokret vozila, za pretpostaviti da je njihova namjena pokazivanje ozbiljnosti Vučićeve objave.

A sam srpski gazda razmeće se velikim izjavama, u Raški je jučer kazao kako će prvi poginuti, ali srpski narod neće dati. Ima nešto posebno na ovom Balkanu pa da se vlast razmeće ovakvim porukama, koje jednostavno nisu točne, možemo pod punom odgovornosti kazati kako Vučić neće biti ni na kakvoj barikadi ako se zaista zapuca.

Što se samog sukoba tiče, on je još uvijek analitički i logički gledajući teško moguć. Nekoliko je razloga za to. Srbi na Kosovu su svakako u vojno podređenom položaju, k tome postoji sad već solidna manjima koja je za mirni suživot. Intervencija srpske vojske je još nevjerojatnija, međunarodne snage na Kosovu dovoljno su brojne i moćne da uz podršku NATO zrakoplovstva mogu suzbiti bilo kakav napad sa sjevera. Uz to, ugovor Srbije s JANAF-om kojim se do 2024. godine rješava nabava sirove nafte pokazuje da ta država nije spremna za sukob sa Zapadom, jer bi to značilo da ostaju bez ikakvih resursa. Srbija bez hrvatskih resursa jednosavno nema dovoljno goriva za ratovanje.

Tako da se ova eskalacija treba prvenstveno promatrati kao politički folklor Aleksandra Vučića, koji s vremena na vrijeme kakvom vatrenom retorikom mora zadovoljiti i ekstreme u svojoj državi. No, treba biti oprezan, ako nas je 2022. godina nečemu naučila je da u ratu i politici čelnici ponekad ne postupaju u skladu s logikom.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

33.3℃

SW 2.2m/s

51%

1010.0hPA
  Vrijeme oko 20h:
31℃
Sub
31℃
Ned
29℃
Pon
28℃
Uto
30℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno