Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 24.3℃ | bura 2.2 m/s
19. lipnja 2024. 08:14
Foto hajduk.hr  

Utjecaj trenera na primjeru Atalantine maestralne pobjede nad Leverkusenom

PODIJELI

Xabi Alonso svakako je prvo trenersko ime ove sezone u najjačim europskim ligama. Na jedan način je promijenio nogomet, održavajući konstantnost igre kroz 90 i kusur minuta, i pri tome do granice nevjerojatnosti koristiti taj kusur. A onda je u finalu Europske lige došao na megdan starom liscu Gasperiniju te je morao upisati prvi poraz u ovoj sezoni.

Atalanta našeg Marija Pašalića uzela je tu kantu u utakmici koja će se koristiti u trenerskim školama. Talijani su do kraja prostudirali Leverkusen, Gasperini je spremio kontrataktiku, u potpunosti je pragmatično sve podredio tome, igrači na terenu su mu odlično reagirali i gledali smo dvoboj kakav se ne može vidjeti svaki dan. Na sve se to nadovezala i savršena partija Lookmana, koji je za ovu priliku postao egzekutor Nijemaca.

Često se iz kafanskih i kibickih krugova može čuti kako trener uopće nije toliko bitan u nogometu. Sinoć su vidjeli da to nije baš tako. Gasperini je iznenadio sve, a ponajviše Alonsa koji jednostavno nikojom prilagodbom nije uspio promijeniti tijek utakmice. Prije svega, Talijani su od prve sekunde izlazili s pet igrača visoko na zadnju liniju Leverkusena i nisu im dali organizirati igru. Wirtz kao napadački ideolog Bayera morao se spuštati nisko te time njegova najjača strana, zadnji pas, nije dolazila do izražaja. Kad bi Nijemci nekim čudom i probili prvi val napada talijanskih hordi, njihov igrač je najčešće loptu primao leđima okrenut golom, a njegov talijanski čuvar bi ga rušio na pod. Nikakav faul za karton, samo prekid akcije i mogućnost Atalanti da se povuče ilinije pritiska ponovno vrati iza lopte.

Da bi uspio u ovome, Gasperini je neke dijelove utakmice išao na taktiku koja se u ozbiljnom nogometu ne koristi sigurno 50-60 godina. Igrao je markiranje čovjeka na čovjeka, po cijenu raspada vlastitih linija. I to je zbunilo Alonsa, koji promjenama pozicija svojih igrača nije postizao ništa, jer bi ih svejedno pratio njihov talijanski parnjak. Treba ovdje kazati kako su talijanskom strategu ovo omogućili njihovi igrači, koji jednostavno nisu ispadali u jedan na jedan situacijama. Kad bi Wirtz ili Frimpong svojim pojedinačnim kvalitetama u tome i uspjeli, najčešće bi pola sekunde iza toga ležali na podu, s novim talijanskim bedemima ispred sebe.

Jednu stvar posebno treba istaknuti, ona je najbolji pokazatelj koliko je Gasperini bolji trener od bilo kojeg u Hrvatskoj. Koliko bi domaćih trenera vodeći 2:0 već u 57. minuti uvelo igrača, a da nije zbog ozljede ili straha od isključenja? Talijan je osjetio da mu igrač u polju pada i već nakon 9-10 minuta igre je krenuo spremati Pašalića za ulazak. Imao je svoj plan i bio je proaktivan ostvarujući ga, nije čekao da reaktivno napravi nešto.

Napadački se oslonio na Scamaccu, koji je bio zadužen za prijem lopte, gdje bi se poput bagera ukopao i nedopuštao Leverkusenu niti da ga sruši, a onda bi balun odlagao na stranu ili u dubinu, ako se baš ukaže prilika, kako se ukazala kod trećeg gola (kod kojeg je ključno bilo oduzimanje lopte od strane Pašalića i brza progresija prema napadu). Treba u ovakvim utakmicama imati i malo sreće, a Atalanti se poklopilo da Ademola Lookman odigra vjerojatno svoju najbolju utakmicu u seniorskoj konkurenciji, ne mogu se sjetiti da je u Evertonu ili Leipzigu odigrao išta slično. Čekao je ovako neko finale, očigledno.

Dakle, Gasperini je pokazao koliko trener može biti bitan. Nadigrao je i nadmudrio Alonsa, koliko god bio prvo trenersko ime ove sezone. Uspio je talijnaski lisac napokon doći i do nekog pehara nakon godina lijepe igre i dobrih rezultata. I iako je kontinuitet bitan i iako će mnogi baš njega istaknuti kod Gasperinija, treba kazati kako on obično nije mogao zadržavati ekipu duže od dvije-tri godine na okupu, Atalanta je financijski ipak nedovoljno jaka da zadrži svoje najbolje igrače. Čak i sad, nakon ovog trofeja, izvjesno je da će biti prodaja bitnih igrača, Pašalić se već neko vrijeme spominje za izlazni transfer, a teško je vjerovati i da će Scamaccu uspjeti zadržati, ni veliki talijanski klubovi nemaju takav tip napadača. Iako je tek ove sezone došao, Scamacca već ima tu naviku odlaziti nakon jedne sezone. Čovjek je do 26. godine života uspio skupiti deset klubova u tri države za koje je nastupao.

No, čak i da odu i njih dva i još neki igrači, nekako je za pretpostaviti da će Gasperini složiti ponovo jako konkurentnu ekipu. Radi se o uspostavljenom sustavu, koji ne trpi megazvijezde, ali je ubitačan za protivnike. Pitajte Xabi Alonsa. Uglavnom jučer smo gledali jednu utakmicu koja će se prepričavati i u godinama koje dolaze.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

24.3℃

NE 2.2m/s

50%

1016.0hPA
  Vrijeme oko 8h:
27℃
Čet
30℃
Pet
32℃
Sub
28℃
Ned
25℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno