Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 11.0℃ | bura 3.7 m/s
25. veljače 2024. 09:33

Ukrajinci protubrodskim projektilima onesposobili rusku krstaricu “Moskva”

PODIJELI

Ruska krstarica “Moskva” je evakuirana, potvrdilo je rusko Ministarstvo obrane nakon što je još sinoć ukrajinska strana kazala da su zapovjedni brod ruske crnomorske flote pogodili s dva protubrodska projektila Neptun. Ovakav razvoj situacije sugerira da je “Moskva” toliko oštećena da će je morati pustiti da potone. Za sada nema vijesti o broju žrtava, a ovaj brod u prosjeku ima posadu od oko 500 mornara i časnika.

Veliki je ovo potez Ukrajinaca, kako sa stvarnih ratnih odnosa jer ovime će maknuti ruske brodovoe od Odese i smanjti mogućnost desanta, tako i psihološki. Gubitak zapovjednog broda izaziva strah kod protivnika, a diže moral kod onih koji su ga potopili.

Dakle, prvi navodi o pogocima u “Moskvu” stigli su sinoć oko 20 sati po našem vremenu na društvenim mrežama. Iako se radilo i o nekoliko do sada preciznih izvora, postojala je skepsa, jer toliki ratni brod, a pričamo o plovilu dužine 186 metara i istisnine 12.500 tona, nije potopljen zapravo još od Drugog svjetskog rata. Tako da je na prvu djelovalo kao ratna propaganda. Do ponoći su i neki ukrajinski dužnosnici navodili da je krstarica pogođena s dva projektila Neput ukrajinske proizvodnje. No, prava potvrda stiže nešto iza ponoći kad je ruska agencija TASS objavila priopćenje Ministarstva obrane Ruske Federacije kako se “Moskva” evakuira nakon požara koji je izbio zbog eksplozije streljiva. Uz napomenu da se uzroci eksplozije još istražuju. Jasno, Rusi neće priznati još uvijek što se dogodilo, a postoji i realna mogućnost da u prvi trenutak čak i nisu znali što se desilo.

Naime, treba znati da je “Moskva” brod izuzetno opremljen za presretanje projektila, čime je početna priča bila i nevjerojatnija. No, kroz noć se pojavila priča s ukrajinske strane da su jednostavno uspjeli nadmudriti Ruse, da je fingiran napad dronom Bayraktar, čime su odvukli pažnju posade krstarice na jednu stranu, a s druge je iznenada malo iznad površine mora došao par Neptuna. Unatoč filmovima i knjigama, protubrodske projektile nije tako jednostavno presresti niti kad nema drugog napada, jer je vrijeme reakcije ispod minute najčešće, a s ovim fingiranjem drugog napada ostaje pitanje jesu li na “Moskvi” uopće uspjeli locirati i identificirati dolazak ukrajinskih protubrodskih raketa.

Veliki je ovo gubitak za Ruse, svakako neće u Moskvi lijepo biti prihvaćena činjenica da su izgubili zapovjedni brod koji uz sve to nosi i ime glavnog grada. Tim gore što se pogodak odradio baš ukrajinskim proizvodom, protubrodskim projektilom Neptun koji su počeli razvijati nakon prvog ruskog napada na Krim i Donbas 2014. godine. Prema ukrajinskim izvorima lani je sustav postao operativan. Stručnjaci pretpostavljaju da ga do sada nisu koristili jer s jedne strane ima malo operativnih primjeraka, a s druge je postajao strah od ruskog zračnog napada ako ih se pokaže. Sada sasvim legitimnom postaje teza da su čekali da se pojavi prilika da pogode “Moskvu”, jer obzirom da nije bilo naznaka da bi se radilo iskrcavanje Rusa kod Odese nije bilo ni potrebe za gađanjem manjih brodova koji su bili u Crnom moru ispred ove ukrajinske luke.

PODIJELI

Vezane vijesti

Odgovori

Search

Follow Us

Split

11.0℃

NE 3.7m/s

73%

1010.2hPA
  Vrijeme oko 7h:
10℃
Pon
10℃
Uto
12℃
Sri
14℃
Čet
12℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno