Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
17. lipnja 2024. 00:23
hajduk.hr  

UEFA najrigoroznije kažnjava rasizam, a laser donosi veću kaznu od baklje

PODIJELI

Danima Hajduk poziva na fer i korektno ponašanje danas na utakmici protiv Villarreala, kako bi se izbjegla potencijalna kazna UEFA-e, pa tako s Poljuda napominju da navijanje ne smije imati ikakav govor mržnje te da navijači ne stoje na prolazima, odnosno skalinama, kako bi se reklo.

Zbog toga smo popričali s odvjetnicima upućenima u ove regule što je zapravo opasno po klub, što najviše može koštati.

– Često smo svjedoci da ljudi samo spominju baklje i one se doživljavaju najvećim problemom. Vjerojatno je to zbog medijskih napisa u Hrvatskoj, gdje se često stigmatizira te baklje. A takav diskurs jednostavno nije točan, UEFA ima popisano sve što kažnjava, i u tom popisu može se vidjeti da se svaka zapaljena baklja koja ostane na tribini naplaćuje 500 eura. Samo za usporedbu, upotreba lasera je 6.000 eura, a za rasizam ste vidjeli, zatvaraju se dijelovi tribine, kaže nam poznati splitski odvjetnik Damir Gruić, poznat i kao bivši glasnogovrnik Torcide.

To nam potvrđuju i drugi odvjetnici, koji nisu željeli da ih se imenuje, a koji potvrđuju da UEFA zapravo ima dosta benevolentan stav prema pirotehnici. Do jedne situacije. One u kojoj bi ta pirotehnika izazvala prekid utakmice. Onda idu dvije odvojene kazne, jedna za pirotehniku, ponovno 500 eura za baklje, a skroz druga za prekid dvojboja. Koja može biti puno teža, od novčane do zatvaranja stadiona, ovisno o kontekstu i trajanju prekida. Jer UEFA-i je zapravo svjedno, ona kažnjava nelegalni prekid dvoboja, sad je li to zbog baklji, uletavanja golaća na teren ili pada reflektora na travnjak, potpuno nebitno.

– Dio naše publike vara se kad je utakmica u Guimaraesu u pitanju, moja je pretpostavka da tamo neće biti neke velike kazne za Vitoriju, ono bacanje stolica nije izazvalo stvarni prekid, bit će to tek neka novčana kazna, predviđa nam Gruić.

Ono u čemu se svi s kojima smo pričali slažu je da se UEFA najrigoroznije postavlja spram rasizma i slanja političkih poruka s tribine. Pri tome nemaju nikakve želje uzimati kontekste, gledati regionalne specifčnosti ili bilo što slično. Ako je nešto spominjanje etničkih, manjinskih ili regionalnih skupina, izvikuje se u kontekstu vrijeđana – rasizam je. Koliko god kod nas postojala ideja kod pojedinaca da “cigane, cigane” nije rasizam, UEFA-u njihov stav ne zanima, to će uvijek kazniti. I to rigorozno.

– U Hrvatskoj je sada na tribinama sve popularije sucu ili suparničkim navijačima vikati “glupane“, ali u kontekstu UEFA-e je i to kažnjivo. Jer je uvredljivo vikanje, a to je također sankcionirano Disciplinskim pravilnikom. Jednostavno, na europskim utakmicama treba imati inhibicije, kad sudac nervira najbolje je zviždati, za to stvarno ne može doći nikakva kazna, govori nam Gruić.

Dakle, danas navijači trebali biti restriktivni sami prema sebi, ako sudac i naljuti, nema Cigana, glupana, Srba i ostalih nacija, ako se ne želi naškoditi Hajduku. I nema stajanja u prolazima, to se smatra sigurnosnim propustom, i za to slijedi kazna.

Što se tiče poruka, zastava, insignija, UEFA je i tu restriktivna. Southern Cross, popularnon zvano zastava Juga, za njih je rasističko obilježje. I ponovno, nikad ne uzimaju u obzir kontekst, narodne navade ili išta slično. Zastava Juga na Poljudu, delegat neka je vidi – ide ozbiljna kazna. Ista je stvar s keltskim križom, kojeg doduši Hajdukovi navijači gotovo nikad ni nisu imali na tribinama. No, zanimljivo, i stilizirana hrvatska zastava s prvim bijelim poljem i slovom U unutra smatra se nedozvoljenom. Odvjetnici smatraju kako bi u tom kontekstu čak i sama zastava s prvim bijelim poljem bila problematična, jer nije službena Hrvatska zastava. I ponovno, UEFA-u ne zanimaju naše domaće razmirice, ustaše, partizani, njima je to tako i Hajduk dok igra europska natjecanja mora po tim regulama djelovati.

Tu nas je zanimalo kako onda prolaze natpisi za Oluju, koje se obično digne sa sjeverne tribine. Pravnici pojašnjavaju kako u UEFA-i ipak ne sjede potpune budale.

– Znaju da je to naš nacionalni praznik i zbog toga ne rade probleme, koliko god poruke bile rubno političke. Ali kad bi se na njima pozivalo na nasilje, veličalo ratne zločine ili vrijeđalo, vjerojatno bi i tada reagirali nekom kaznom, kaže nam Gruić.

Dakle, pametno danas, ako niste sigurni je li nešto problematično, onda vjerojatno jeste problematično, UEFA je do kraja politički korektna. Zviždanje je najbolja reakcija na neka zbivanja, a nikako na stadion sa Southern Crossom.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Uto
25℃
Sri
26℃
Čet
23℃
Pet
25℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno