Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 33.3℃ | lebić 2.2 m/s
19. srpnja 2024. 18:40
Tomislav Suta Foto: Josko Supic / CROPIX  

Tomislav Šuta: Sve smo podredili gostima bez ikakvih kriterija

PODIJELI

Split je postao party destinacija, stanovnici iz centra se žale da je palača krcata pijanim turistima, kako biste to riješili?


Od tranzitnog grada smo u relativnom kratkom vremenu postali popularna destinacija, enormnim povećanjem broja gostiju, pogotovo onih mlađi. Nismo goste prilagođavali našim mogućnostima, već smo bili sretni što su uopće došli. Sve smo podredili gostima bez ikakvih kriterija. Sad je rezultat stihija i kaotične scene kojima svjedočimo svaku večer, ali nažalost nikad više nego ovog ljeta.
Kako sad ugasiti požar? Odmah mora prestati uriniranje po Dioklecijanovoj palači i getu, postavljanjem zahoda gdje je to moguće. To je u ingerenciji grada i može se napraviti relativno brzo. Idući korak je donijeti pravilnik o komunalnom redu i strogo kažnjavati nepridržavanje. Dugoročno, moramo povesti širu raspravu, odlučiti što želimo od turizma u Splitu i donijeti strategiju njegovog razvoja.


Čuli smo puno o problemu parkiranja u Splitu, ali rijetko se priča o problemu parkiranja motora, količina označenih mjesta za motocikliste u odnosu na broj registriranih motora je praktično nepostojeća, što namjeravate napraviti?


U nedostatku parkirnih mjesta za automobile, naši sugrađani, što je posve razumljivo, idu prema drugim oblicima prijevoza poput motora ili bicikla. Registriranih motora na području Splita je preko 15 tisuća i definitivno, pogotovo u centru grada i blizu popularnih okupljališta, mora se pronaći način kako prilagoditi prostor parkiranju motora. Još je važnije dio prostora u budućim garažama rezervirati za vlasnike motora. Ne smijemo dopustiti više ovakve situacije u kojoj se vlasnici motora i bicikala zapravo bore s pješacima za prostor na javnoj površini.


Bez obzira na činjenicu da dobar dio cesta nije pod direktnom ingerencijom grada, Splitu trebaju stotine kilometara novog asfalta, što planirate s tim?


O tome smo jedini progovarali u ovoj kampanji. Održavanje cesta se u Splitu svodi na sezonsko krpanje rupa. Često bez ikakvog plana i logike, a takvo ‘krpanje’ je na kraju najskuplje. Gubimo vrijeme, dok se drugi gradovi bore da u novom višegodišnjem financijskom okviru (2021.-2027.) uzmu novac iz EU fondova za tzv. nerazvrstane ceste. Suradnjom s nacionalnim tijelima se možemo izboriti za čak 200 milijuna kuna iz EU fondova te tako rekonstruirati postojeće ceste, poput Gundulićeve, Kroz Smrdečac, Žrnovnicu, Sitno i Srinjine.
Čisto za razumijevanje, zamjenu asfaltnog sloja (oko 100 tisuća kvadrata) i za rekonstrukciju 4 do 5 kilometara cesta, potrebno je 40 do 50 milijuna godišnje. S ovim novcem iz EU fondova bismo uredili grad, ceste održavali cjelovito, a istovremeno oslobodili proračunska sredstva za druge namjene.

Kako natjerati Županiju da se pokrene oko Lećevice, da se za godinu ili dvije ne ponovi priča s Karepovcem, činjenica je da se već debelo kasni?


Lećevica je iznimno složen projekt, i u moje vrijeme su ishođene sve dozvole za izgradnju po modelu žute knjige, svi okolišni dokumenti za centar te šest pretovarnih stanica. Pripremila se dokumentacija za javnu nabavu, što je bilo ključno za bespovratna EU sredstva – više od 70 upravnih postupak i ukupno 100 dokumenata. To je onaj nevidljivi, ali najznačajniji dio posla. Odrađen je veliki posao nakon toga sam prešao na drugo radno mjesto gdje smo se izborili za 3,2 milrd kn europskih bespovratnih sredstava.
Što se tiče realizacije projekta, stava sam da se grad treba i može i vlasnički uključiti u njega pa na taj način i dodatno ubrzati procedure odlučivanja.

Kada biste mogli dovesti nekog od aktivnih bivših igrača Hajduka koji igraju vani, koga biste najradije opet vidjeli u bijelom dresu?

Svi viču Perišiću vrime je, ali ja bih radije zapjevao „dok svira radio“. Mario Pašalić, moderni box-to-box veznjak. U idućih pet godina će se pokazati kao jedan od najboljih veznjaka na svijetu.

Je li Vam draži glavomet ili picigin?


Picigin i sve njegove verzije.


Mislite li da bi u slučaju poraza Vaša kandidatura imala reperkusija na Vaše radno mjesto?

Radim svoj posao marljivo i odgovorno. To su mi uvijek priznavali svi – političari svih boja, ali i radnici. Od tih principa nikad neću odustati i njima ću se voditi i kao zamjenik gradonačelnika.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

33.3℃

SW 2.2m/s

51%

1010.0hPA
  Vrijeme oko 20h:
31℃
Sub
31℃
Ned
29℃
Pon
28℃
Uto
30℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno