Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 24.4℃ | tramontana 2.1 m/s
25. lipnja 2024. 09:50
Foto: Damjan Tadic / CROPIX  

Tko su kontroverzni ljudi koji su sinoć uhićeni zbog namještanja presuda…

PODIJELI

Maja Šupe javnosti je poznata otprije. Po onoj kontroverznoj presudi Tomislavu Horvatinčiću, sinkopa i sve što ide uz nju. Inače, zanimljiva je ta riječ “kontroverzno” u Hrvatskoj, kao pridjev se najčešće stavlja tamo gdje je mjesto nekim drugima, ali zbog kontroverznog sudstva sklonog kažnjavanju verbalnog delikta ogromnim odštetama, stavi se ta riječ.

Poznata je sutkinja Maja, profesionalka, kako je samu sebe zvala, i zbog obračuna s novinarima, koji nisu mogli uzvratiti istom mjerom. Jer – Hrvatska. Tako da na kraju za Šupe definitivno možemo napisati da je kontroverzna.

A kontroverzan je i drugi uhićenik u ovoj policijsko-tužiteljskoj operaciji, Blažo Petrović, kojeg često mediji nazivaju Blaž. Čovjeku na osobnoj iskaznici piše Blažo, bio bi ga onda red tako i nazivati, kontroverzni Blažo Petrović. Zapravo mnogo bitniji lik od jedne kontroverzne sutkinje.

Rođen je Blažo u Klobuku, obitelj mu je još od osamdesetih poznata u tom kraju, na potezu Vrgorac – Ljubuški. Njima se išlo za srediti stvari, još tamo krajem osamdesetih, a i više u devedesetima. Završio je dio obitelji u HDZ-u, bio je i Blažo neko vrijeme u stranci, uobičajeno je to, nije više kontroverzno. Koliko je zapravo jak u tom kraju svjedoči podatak da je u vrijeme bijega u BiH najurednije bio na vjenčanju u Vrgorcu. Nekako je prošao granicu i onda nitko nakon toga nije zvao policiju koju bi zanimalo uhićenje.

Osamdesetih je Blažo pošao na Veterinarski fakultet studirati veterinu, ispostavit će se kako je ta ustanova na neki način u to doba bila kontroverzna, jer je kroz nju prošlo poprilično kontroverznih ljudi. Tu je na veterini Blažo po prvi put upoznao i svog kasnijeg poslovnog partnera Nikicu Jelavića.

Njegov rast u tom društvu, kao i financijski uspon kroz devedesete slabo je poznat. Jedno vrijeme ga se teretilo za neke iznude, bio je uhićen u slučaju “dečki s Knežije“, ali ništa mu se nije dokazalo. Zapravo je ispalo kako je zagrebačko tužiteljstvo, jer u to vrijeme nije bilo USKOK-a, jednostavno kokošarilo, i to ne baš uspješno. A nekako se prečesto dovodilo ekipu iz podzemlja u vezu s tim tužiteljstvom, pogotovo ljude bliske tadašnjem oponentnu “knežijaca”, Vjeki Slišku.

Uglavnom, kontroverzni Blažo tada prolazi bez mnogo problema, a onda nastupaju godine koje će mu donijeti prve velike ulove u njegovom kontroverznom otkupu dugova. Za koje je on kroz medije tih godina govorio da jednostavno ima dobar njuh što otkupiti, ali su mu se iza leđa pričale drugačije, mnogo krvavije priče.

Dva glavna posla Blaže i njegovih poslovnih partnera bila su protiv banaka. Otkupili su potraživanja dvije firme prema dvije najveće domaće banke i pobjedili, ZABA i PBZ su im morali ogromne novce isplatiti. Zaba je zbog spora s tvrtkom Retag isplatila preko 160 milijuna kuna Blaži te njegovim partnerima, Zoranu Pripuzu (brat Petra Pripuza) i Nikici Jelaviću. PBZ je pak nagodio se s AGM-om, tvrtkom koju su zbog otkupa duga preuzeli Petrović i Hrvoje Petrač, oko 15-ak milijuna eura.

Petrović je kroz te dvije naplate došao do kapitala koji je ponajviše ulagao u nekretninske poslove. Iako ih je češće vodio na ime svoje žene Mirjane, na koju je uostalom upisana i pompozna vila na zagrebačkom Tuškancu koja im se vodi kao prebivalište. Poseban “fetiš” Petrović je imao, a i ima, na Makarskom primorju. Tu se upustio u mnoge građevinske pothvate, od kojih su mnogi zavrijedili ponovno onaj epitet: kontroverzni. Malo je po sudu i policijama bio i jer je prijetio komunalnom redaru u Makarskoj. Izgradio je i grotesknu vilu Kuk, smještenu u stijenu, nekakav miks srednjovjekovnog utočišta i moderne kič vile za novokomponovane bogataše.

Za kraj, opis dvoje najzanimljivijih aktera ove priče (treći odvjetnik stvarno je najobičniji kontroverzni operativac) ne bi smjeli završiti bez dva važna momenta. Prvi je novčani iznos. Da bi se sredila presuda u kaznenom spisu dovoljno je platiti 15 tisuća eura. Mora se kazati da i nije neki iznos koji bi bio motivator za riskirati posao i slobodu. Čini se kako je i podmićivanje za presude prešlo pomalo na kokošarske iznose.

Druga je stvar da je sve, ali doslovno sve o ovoj aferi napisao tjednik Nacional prije gotovo četiri mjeseca. Toliko je dakle trebalo represivnom aparatu da formalizira i dokaže ove navode za koje se sad tereti veseli kontroverzni trojac.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

24.4℃

N 2.1m/s

74%

1011.5hPA
  Vrijeme oko 2h:
21℃
Sri
24℃
Čet
21℃
Pet
22℃
Sub
24℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno