Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 17.2℃ | bura 6.5 m/s
26. svibnja 2024. 16:17
Tomislav Ćorić, Marko Primorac i Andrej Plenković 2020. godine Foto: Marko Todorov / CROPIX  

Tko je Marko Primorac, budući ministar s aferom cijepljenja preko reda?

PODIJELI

Iz Vlade od sinoć pripremaju teren za Marka Primorca kao novog ministra financija, nakon što je potvrđeno da Zdravko Marić odlazi sa svoje pozicije. Pokušava se stvoriti predodžba kako je izglasavanje u Saboru najobičnija formalnost. No, Primorac u ovu poziciju dolazi već s teretom afera, kao i predodžbom da su on i njegova supruga Iskra klasični Plenkovićevi kadrovi, koji svoja napredovanja i uspjehe duguju njegovom mandatu u Vladi.

Najviše se o ovom bračnom paru pričalo i pisalo lani u veljači, kada su se preko reda cijepili protiv Covida na Rebru. Kojeg kao ravnatelj vodi kontroverzni Ante Čorušić, dok je predsjednica Upravnog vijeća – Iskra Primorac. Čorušić je tada priznao kako se cijepilo preko reda i na privatne pozive na Rebru, “ali samo 14 osoba”. Mediji su među tih 14 osoba spominjali i bračni par Primorac.

Oni su se pak otprilike godinu nakon tih tekstova javili pojedinim medijima tražeći micanje članaka s interneta, kako ih se ne bi moglo naći pretraživanjem. Nisu sporili točnost, već su navodili kako više ne postoji javni interes za te informacije te bi ih zbog toga trebalo maknuti s mreže. Mediji su, jasno, odbili takav zahtjev, tako da se danas pretragom uredno pronalazi spominjanje ovog bračnog para u aferi s cijepljenjem preko reda.

Ta afera Iskri Primorac nije naštetila u očima Andreja Plenkovića, već ju je nekoliko mjeseci nakon što se cijepila Vlada po drugi put imenuje na mjesto prve osobe REGOS-a. Da Primorcima ide dobro otkad je Andrej Plenković premijer nije nikakva tajna, dapače, njihove biografije to potvrđuju. Iskra je u dva mandata od 2017. godine na čelu REGOS-a, a 2020. godine je postavljena i u Upravni odbor Rebra. Markov spisak čak je i impresivniji. Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o. Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Dobro čovjek stigne sve, pogotovo će to sad biti problem, postaje ministar financija dok iza zavoja sprinta recesija vjerojatno neviđenih razmjera u ovom tisućljeću.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

17.2℃

NE 6.5m/s

77%

1017.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
23℃
Pon
24℃
Uto
24℃
Sri
20℃
Čet
21℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno