Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.3℃ | bura 1.7 m/s
25. svibnja 2024. 05:59
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX  

Šverceri trpova, ježinaca i prstaca državu oštetili za 11 milijuna kuna

PODIJELI

USKOK je danas priopćio da je pokrenuo istragu protiv 11 hrvatskih i pet talijanskih državljana koje se tereti da su se organizirali u zločinačku skupinu kako bi lovili i krijumčarili trpove, ježince i ikre ježinaca, kao i prstace.

Kako navode u priopćenju, osumnjičeni organizator skupinu je okupio još u ožujku povezujući prijavljene i još neke nepoznate osobe kako bi zaradili na krijumčarenju trpa, igličastog ježinca, pjegavog ježinca i ikre ježinca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Italiji, kao i prstaca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Izlov trpova u Hrvatskoj je u potpunosti je zabranjeno, dok je za skupljanje pjegavog ježinca potrebno je ishoditi dopuštenje resornog ministarstva. Igličasti ježinci i prstaci također su zaštićene vrste.

Iako svjesni da je riječ o zaštićenim vrstama dio osumnjičenih je na području Splita, Kaštela, Trogira i otoka Šolte, koristeći profesionalnu ronilačku opremu izlovljavao morske ježince i trpove, a dvojica od njih i prstace. Zatim su dio morskih ježinaca i trpova dovozili u Zadar i Biograd na moru , dok su druga dva skladišta bila u Kaštel Starom i Kninu.

U skladištima su ih pakirali u plastične spremnike radi njihovog daljnjeg ilegalnog transporta u Italiju. Prerađivali i ikru koju su pakirala u staklenke. Trpovi, ježinci i ikra u konačnici su krijumčareni iz Hrvatske u Italiju gdje su ih prodavali raznim kupcima na ilegalnom tržištu, dok je jedan od osumnjičenika za novčanu naknadu prstace u Splitu isporučio ugostitelju.

Okrivljenici su na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj i Italiji prodali najmanje 19.000 kilograma trpova po cijeni od najmanje 30 kuna po kilogramu, 3.520 kilograma morskih ježinaca po cijeni od 25 kuna po kilogramu, 62 kilograma ikre morskih ježinaca po cijeni od 800 kuna po kilogramu te 6,35 kilograma prstaca po cijeni od 250 kuna po kilogramu, navodi USKOK. Materijalna šteta za Republiku Hrvatsku je preko 11 milijuna kuna.

Jedan podnovni ribolovac za Trafiku je pojasnio da se ovdje radilo o klasičnom izlovu trpova i prstaca, jer se sav taj krivolov obavlja bocama za ronjenje. No, kako kaže, i u tim krugovima se sve češće ne ide na prstace, zbog rigoroznih kazni. Veli nam i kako je prošlo ljeto prošao nakon ilegalca za prstace kod Šolte i da to izgleda dramatično, “200 metara podmorja u potpunosti devastirano na dubini od jedan do pet metara“.

U ovom slučaju je zanimljivo i kako je jedan restoran u Splitu očigledno imao u ponudi prstace. Prije se to čak moglo i legalno naći na menijima pojedinih restorana u Dalmaciji, pod objašnjenjem a se radi o uvozu iz Neuma, gdje to nije zabranjeno i odakle dolazi i naslovna fotografija teksta. Nakon ulaska u EU ipak je teže doći do deklaracija i fingirati uvoz, pa prstaca faktički nema u javnoj ponudi ugostiteljskih objekata. Očigledno da ih se tu i tamo može naći “na crno”, kaznama unatoč…

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

19.3℃

NE 1.7m/s

52%

1017.2hPA
  Vrijeme oko 5h:
17℃
Ned
19℃
Pon
17℃
Uto
17℃
Sri
17℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno