Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.9℃ | bura 1.9 m/s
19. lipnja 2024. 10:05
TV screenshot  

Što donosi odluka Rusa o napuštanju Hersona i desne obale Dnjepra

PODIJELI

U stilu najpreglumljenijih hrvatskih filmova ruski ministar obrane Sergej Šojgu i njegov imenjak general Surovikin, zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, jučer su izveli javnu predstavu od odluke da s desne strane Dnjepra maknu vojne snage. Jasno da se takve odluke ne donose na javnim izvještajima pred televizijskim kamerama, ovo je tek bila predstava za rusku javnost.

I jasno da odluku nije donio sam Surovikin, da je s najvišeg vrha, od samog dikatora, amenovana. Vidi se to i po narativu u režimskim medijima, koji hvale ovakvu odluku. Jasno, dodatno hvaleći Surovikina, stvarajući time dojam kako je ipak to samo njegova zamisao. Za koju će kroz vrijeme, ako se ukaže potreba, snositi i posljedice. Nije neočekivano, u nekim ekstremnijim krugovima, pogotovo na Telegram grupama sklonima Wagneru, ovo se doživljava kao neki oblik izdaje. No, Prigožin sa svojim plaćenicima igra i jednu domaću igru, gradi poziciju i ne treba čuditi ako ovaj rat bude koštao Putina pozicije, slobode ili života (nije to rijetkost s propalim vladarima u ruskom društvu) pokuša sebe gurnuti u prvi plan za nasljednika.

Bilo je i komičnih momenata u medijima sinoć, jedna od komentatorica je pojašnjavala da je logično povući se na višu obalu rijeke. Geografska činjenica da je istočna obala zapravo ona niža ne predstavlja problem, Putinovi mediji ionako non-stop grade neki paralelni svemir svojim “informacijama”. No, vratimo se na Surovikina i odluku. U obavještajnim krugovima kruži podatak kako su ruski zapovjednici na terenu tražili već prije mjesec dana da se vojska povuče iz Hersona i krajeva zapadno od Dnjepra. Dojam je da je čak i Surovikin shvaćao vojnu logiku takvog zahtjeva. No, odozgo do jučer nije stizalo odobrenje. Iako je teško sa sigurnošću reći zašto je baš jučer donesen ovaj manevar, kao jedna od pretpostavki se nameću i američki izbori. Da su Republikanci odnijeli odsudnu pobjedu i da se Konges napunio trumpovcima, pomoć Ukrajini bi zasigurno bila usporena. Čime bi bilo lakše držati Herson. No, izbori nisu prošli po Putinovu guštu.

Koliko je u ruskoj vojnoj doktirni bitna odluka i politike o nekim strateškim stvarima pokazao je u najviše navrata Drugi svjetski rat, dapače možda i ponajviše situacija u današnjoj Ukrajini. Kad su se njemačke divizije nesmiljeno probile kroz ukrajinsku ravnicu, general Žukov je namjeravao povući postrojbe iz okolice Kijeva. Staljin je to direktno zabranio i rezultat je na kraju bio najveći vojni džep u povijesti ratovanja, do danas traju rasprave je li bilo manje ili više od 700 tisuća vojnika koji su na kraju zarobljeni.

Povijest na stranu, pogledajmo kako su Ukrajinci doživjeli ovaj razvoj stvari. Najprije nisu pojurili grlom u jagode, i dalje rusku obranu nagrizaju takozvanim korozivnim pristupom, gdje na više mjesta uzimaju po malo teritorija, nešto što tjednima čine na hersonskoj bojišnici. Na ovakav način su se odlučili primarno iz dva razloga. Prvi je smanjivanje vlastitih žrtava, a drugi je sam reljef kraja, koji onemogućuje masivnije oklopne napade. A s ovime nastavljaju jer i dalje nisu isključili mogućnost da je ovo samo ruska zamka, ne bi li oni pojurili naprijed pa ih ovi zaobuhvatili kontranapadom. Ruske ratne prevare su poznate, čak imaju i ono famozno ime “maskirovka“, Ukrajinci ne namjeravaju postati žrtvom toga.

Ipak, za sada se čini kako je povlačenje počelo. Rusi brane prostor i dalje, ali to je logično, školski sastavni dio taktičkog povlačenja je da se ono brani. Hoće li na kraju svi ruski vojnici napustiti prostor znat će se vjerojatno do kraja ovog vikenda. No, čak i ako ne napuste, ukrajinske snage sad su u poziciji da i ubrzaju zauzimanje mjesta po Hersonskoj oblasti. Zastoj bi tek nastao kod samog Hersona, bitke za gradove su posebna priča i tu bi se Ukrajinci trebali odlučiti žele li ići frontalno ili na iscrpljivanje protivnika.

Što ovakav razvoj kod Hersona donosi? Pa, tri bitne stvari. Prva je iz ruske perspektive, lakše će braniti pozicije, jer je rijeka prirodna zapreka. Oslobodit će se i dio jedinica za druge frontove, Rusima nedostaje obučenog ljudstva na većini bojišnica. Čak i Ukrajinci s time muku muče, po rasporedu pet-šest elitnih brigada uvijek se da zaključiti koji im je dio ratišta u tom trenutku taktički najbitniji. Druga stvar je da ukrajinsko topništvo i raketne postrojbe dolaze u domet sjevernog dijela Krima, prije svega Armijanska gdje Rusi postavljaju nove rezervne obrambene položaje. Ruska vojska za sada odbija prihvatiti koncepte novog ratovanja, gdje rovovi pate pod raketnim i topničkim udarima precizno navođenih satelitima i dronovima. Za očekivati je da okolica Armijanska postane novo područje iz kojeg će dolaziti one brojne snimke pogodaka direktno u rov.

Treća stvar je strateški najkompliciranija za Ruse, pogotovo one na Krimu. Ukoliko se stvarno povuku na istočnu obalu Dnjepra, dopustit će Ukrajincima da budu već na puščanom dometu vodenog bazena kod Kahovke. Odakle se Krim napaja pitkom vodom. Koja će zasigurno postati problematična, tim prije što je oštećenjem Krimskog mosta i taj istočni krak moguće dostave vode izuzetno otežan. Nezavidna će to biti situacija za stanovnike tog poluotoka, kao i za vojne postrojbe smještene tamo.

Kad se spomene Kahovka, ostaje i pitanje brane, koja je istovremeno i most. To će postati jedini direktni kontakt Rusa i Ukrajinaca na tom dijelu. Neobično bi bilo da je Rusi sruše, vodeni val bi mnogo više naškodio obali na kojoj se oni nalaze. Iako su povukli neke glupe poteze u ovoj agresiji, ovo bi im ipak bio najgluplji. Gotovo pa je sigurna oklada da će srušiti Hersonski most kad i ako se povuku, kao i sve postavljene pontone. No, brana bi im bila strateški minus da je sruše. Tako da je za sada očekivati kako će na tom dijelu biti velika koncentracija i Rusa i Ukrajinaca, koji će držati položaje i paziti da oni drugi ne idu u izlete. Rušenjem ne bi postigli ikakav strateški plus, jer Ukrajinci zasigurno ne bi iz tog smjera krenuli prema jugu, mnogo vjerojatnije je da bi ispod Zaporižje pokrenuli neku buduću ofenzivu. Forsiranje velikih rijeka jednostavno se izbjegava, nosi velike žrtve.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.9℃

NE 1.9m/s

47%

1016.7hPA
  Vrijeme oko 2h:
26℃
Čet
29℃
Pet
29℃
Sub
23℃
Ned
22℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno