Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
17. lipnja 2024. 00:33
Ilustracija  

Smrt Darie Dugine, tko može stati iza toga i što to znači za Rusiju

PODIJELI

Smrt Darije Dugine, kćeri ruskog ratnog psa Aleksandra Dugina, izaziva jednako pozornost u svijetu kao i Rusiji. Za sada se pouzdano zna da je bomba postavljena ispod vozačkog sjedala eksplodirala na auto cesti nakon što se Dugina vraćala s “Tradicijskog sajma”, nacionalističkog kružooka, svojevrsne panel rasprave koji se odigravala na jednom imanju pored Moskve.

1. TKO JE DARIA DUGINA?

Kćer mnogo poznatijeg Aleksandra Dugina, ideologa Eurazijske unije, svojevrsne opozicije zapadnom liberalizmju, velikorusu koji u toj uniji doduše ne vidi ni Kinu, koja smatra neprijateljom također. Na Zapadu se Dugina voli zvati Putinovim kućnim filozofom, čak i njegovim Rasputinom, ali poznavatelji ruske scene drže kako to nije točno, da je to tek diskurs koji paše da se širi. Jer Dugin je među ostalim znao i kritizirati Putina, držeći ga premalo radikalnim. S druge strane, ruskom voždu zasigurno ne paže ni povezivanje s filozofom koji zna zabrazditi u mistiku. I to ne malo.

Darija je išla stopama svog oca. Bila je promotor euroazijske unije, kritičar Zapada, promotor ruske invazije na Ukrajinu te je negirala bilo kakve ratne zločine. Čak se s ocem donekle slagala i u filozofskom opusu, najviše se bavila Platonom, do te mjere da je uzela srednje ime Platonova, ali je s Duginom dijelila ljubav prema izučavanju Heideggera.

Uglavnom, Dugina je bila dosta negativan lik, gledajući iz pozicije Zapada. S druge strane, bila je zvijezda u usponu nacionalističkih krugova u Moskvi, pri čemu se znala pametno okoristiti i ocem.

2. OKOLNOSTI ATENTATA

Dugina je bila na “Tradicijskom sajmu“, koji zapravo nije sajam nego u svojoj srži panel diskusija. Na istom mjestu je bio i njezin otac, a nakon eventa sjela je u Toyotu Land Cruiser i odvezla se. Nekoliko kilometara dalje došlo je do eksplozije, u kojoj je Dugina odmah umrla. Prema izvještajima TASS-a, eksplozija je bila razine 400g TNT-a, a naprava je bila pod vozačkim mjestom. Što će reći da se radilo o preciznom ubojstvu, 400g trotila nije pretjerano puno za auto bombu. Treba napomenuti da je parkiralište na samom događaju bilo pod nadzorom čuvara, ali bez direktnog snimanja kamerama.

Automobil je prema navodima ruskih agencija bio njezinog oca, koji se u posljednji tren odlučio ići drugim vozilom. Stoga je radna verzija većine zapadnih medija kako je Aleksandar Dugin zapravo bio meta. Ali teza ima problem sa samom eksplozijom. Obzirom na sve okolnosti, najrealnije je da se radi o radio-detonatoru, koji se aktivira daljinskim upravljačem ili mobitelom. Jer, satni mehanizam nije pouzdan, nije se moglo znati koliko će trajati sam Sajam, a mehanizam koji bi se aktivirao na brzinu vozila je gotovo nemoguće ugraditi na parkiralištu koje je pod nadzorom. Stoga, radijsko aktiviranje postaje kao najrealnija opcija. A to znači da je počinitelj trebao vidjeti tko ulazi u Toyotu.

3. TKO STOJI IZA ATENTATA?

Ukrajinci zasigurno ne direktno. I da imaju pripadnike specijalnih snaga u Moskvi oni se ne bi bavili ubojstvom kćeri Aleksandra Dugina, pa ni njegovim, jer ima i mnogo bitnijih meta čija bi smrt više značila u ratu. Postoji mogućnost da su antiratni partizani, pokret otpora u Rusiji, iza ovog ubojstva, taj je pokret sve jači u Rusiji. No, oni su se do sada pretežito bavili paležima vojno korisnih objekata te sabotažama željeznice. Bio bi veliki zaokret da su krenuli na atentate.

Treba kazati kako je stanovita Nacionalna Republikanska Armija preuzela odgovornost za napad, no za sada to djeluje samo kao lov na medijsku pažnju, nema indikacija da uopće postoji, bar organizirana na široj skali, a ni ne djeluje da su sposobni nešto ozbiljno napraviti. Čak su izašle i priče kako je ovo djelo gruzijskih specijalaca, ali objektivno to je glupost, s taktičke, geopolitičke, političke i osnove zdravog razuma.

S druge strane, kako prolazi vrijeme, sve je više analitičara koji vjeruju da je FSB na ovaj ili onaj način iza atentata. Pri čemu se, doduše, akronim FSB često koristi kao grupna imenica za sve ruske tajne službe, pa i one vojne. Razlog za takvo razmišljanje može se pronaći u iritaciji s obitelji Dugin u obavještajno-vojnim krugovima, jer smatraju da im ne trebaju dodatni ratni bubnjevi, u tim krugovima postoji grupacija koja smatra kako ratna zbivanja, ali i daljnji planovi, nisu baš najbolji razvoj događaja. A Aleksandar Dugin i njegova kćerka potiču eskalaciju. Drugi smjer u ovoj tezi je povezanost Darije Dugin s oligarsko-mafijaškom scenom. Naime, prema tim navodima ona je bila financijski šef Duginova kruga, zadužena za nabavljanje donacija i njihovo distribuiranje te samim time kontakt osoba s tim mutnim ljudima. Koji su nerijetko u direktnoj opoziciji sa sigurnosnim snagama, osim u onim situacijama gdje Putin naredi drukčije.

Ova pitanja će ostati visiti u zraku. Činjenica je i da ruski mediji ovu temu ne rastežu previše, recimo da netko ubije kćer jedne od najpoznatijih osoba u nekoj zapadnoj državi, dojam je da bi se medijski to puno više rastezalo u domicilnim medijima. Ruski ovaj put manje-više prenose samo službena priopćenja policije. Takve stvari u toj državi rijetko su slučajne. Ali ostaje pitanje “zašto”.

Ono neupitno je da sam počinitelj, odnosno izvršitelj, ima vojnu obuku iza sebe. Izrada eksploziva, n jegov transport, infiltracija na parkiralište gdje je vozilo, precizno postavljanje ipak manje naprave kako bi se garantiralo ubijanje… Sve je to nešto što prosječni čovjek ipak ne može obaviti, izvršitelj je morao biti vojno obučena osoba.

Što se dotiče posljednje mogućnosti. Da je sve obavio “vuk samotnjak“, vojnik povratnik s fronta, potencijalno s PTSP-om, kako bi zatvorio usta ratnim huškačima. Jer sve je veći broj ruskih vojnika koji izlaze s pričama i čak memoarima iz rata, ne štede pse rata, nije nemoguće da se nekome toliko zamračilo pa da je likvidirao jednu od ratnih huškačica.

4. KAKAV OVO IMA ZNAČAJ?

Generalno je teško dokučiti u ovom trenutku, trebat će pratiti razvoj stvari. Obračun unutar nacionalističkih struja, žestoka eskalacija pokreta otpora, slanje asasina tajnih službi… Sve to stoji na stolu, trebat će više naknadnih informacija za donijeti bar donekle utemeljen zaključak. Ono što je za sad indikativno je da ruski mediji ne rade veliki cirkus od ovog atentata. Što bi, tumačeći njihovu dosadašnju ulogu, moglo značiti da Kremlju i nije toliko krivo da se dogodio ovaj atentat.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Uto
25℃
Sri
26℃
Čet
23℃
Pet
25℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno