Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 14.0℃ | jugo 2.0 m/s
20. travnja 2024. 21:47
Foto Twiter  

Šefica US Aida opisala kako ju je u ratu zavodio Haris Silajdžić

PODIJELI

Samantha Power, čelnica USAida, američke organizacije za humanitarnu pomoć i razvoj, prepričala je u svojoj autobiografiji, a Dnevni je avaz prenio, kako ju je tokom rata pokušavao šarmirati Haris Silajdžić. Ratni ministar vanjskih poslova BiH, a potom i premijer, poznat je desetljećima kao veliki zavodnik, bar u svojim očima, tako da je ovo samo još jedan dokaz tome.

Power je u Bosni i Hercegovini 90-tih bila kao ratni reporter, a njezino najveće postignuće bilo je dolazak u do tada potpunosti izoliranu i okruženu bihaćku enklavu. Uknjizi prepričava da je jednom završila skupa s kolegicom u zatvoru, jer je prekršila policijski sat. Nazvala je Silajdžića, kojeg ne imenuje, samo piše “bosanski premijer”, a on je rado sredio da ih se pusti uskoro.

Nakon nekog vremena Silajdžić je bio u Zagrebu, spremao se na let do Washingtona te je dogovorio s Power da ga intervjuira u hotelu. Kad je došla u hotel uputili su je u jednu sobu, a u njoj ju je dočekao Silajdžić “s gotovo ništa odjeće na sebi”. Bivša novinarka veli da ju je to toliko šokiralo da je na auto-pilotu ušla u sobu, a ne pobjegla glavom bez obzira. Eto, rat nije uvijek traumatičan kad si na poziciji moći, stigne se i švalerisati.

Ipak, sobu je napustila nakon nekoliko minuta, kad je Silajdžić, kako tvrdi, i sam kazao da ga zapravo ne zanima pričati o Bosni i Hercegovini i mirovnim naporima. Power je danas odavno prestala s novinarskom karijerom te je na čelu moćne američke organizacije, a Haris Silajdžić je u političkoj mirovini te je prije šest godina oženio 27 godina mlađu bivšu pjevačicu Selmu Muhedinović.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

14.0℃

SE 2.0m/s

55%

1008.7hPA
  Vrijeme oko 20h:
13℃
Ned
13℃
Pon
15℃
Uto
14℃
Sri
9℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno