Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 20.0℃ | bura 7.1 m/s
25. rujna 2023. 08:26
Foto Twiter  

Šefica US Aida opisala kako ju je u ratu zavodio Haris Silajdžić

PODIJELI

Samantha Power, čelnica USAida, američke organizacije za humanitarnu pomoć i razvoj, prepričala je u svojoj autobiografiji, a Dnevni je avaz prenio, kako ju je tokom rata pokušavao šarmirati Haris Silajdžić. Ratni ministar vanjskih poslova BiH, a potom i premijer, poznat je desetljećima kao veliki zavodnik, bar u svojim očima, tako da je ovo samo još jedan dokaz tome.

Power je u Bosni i Hercegovini 90-tih bila kao ratni reporter, a njezino najveće postignuće bilo je dolazak u do tada potpunosti izoliranu i okruženu bihaćku enklavu. Uknjizi prepričava da je jednom završila skupa s kolegicom u zatvoru, jer je prekršila policijski sat. Nazvala je Silajdžića, kojeg ne imenuje, samo piše “bosanski premijer”, a on je rado sredio da ih se pusti uskoro.

Nakon nekog vremena Silajdžić je bio u Zagrebu, spremao se na let do Washingtona te je dogovorio s Power da ga intervjuira u hotelu. Kad je došla u hotel uputili su je u jednu sobu, a u njoj ju je dočekao Silajdžić “s gotovo ništa odjeće na sebi”. Bivša novinarka veli da ju je to toliko šokiralo da je na auto-pilotu ušla u sobu, a ne pobjegla glavom bez obzira. Eto, rat nije uvijek traumatičan kad si na poziciji moći, stigne se i švalerisati.

Ipak, sobu je napustila nakon nekoliko minuta, kad je Silajdžić, kako tvrdi, i sam kazao da ga zapravo ne zanima pričati o Bosni i Hercegovini i mirovnim naporima. Power je danas odavno prestala s novinarskom karijerom te je na čelu moćne američke organizacije, a Haris Silajdžić je u političkoj mirovini te je prije šest godina oženio 27 godina mlađu bivšu pjevačicu Selmu Muhedinović.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

20.0℃

NE 7.1m/s

52%

1014.5hPA
  Vrijeme oko 8h:
20℃
Uto
24℃
Sri
20℃
Čet
18℃
Pet
19℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno