Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 27.1℃ | jugo 0.9 m/s
21. srpnja 2024. 03:19
Foto hajduk.hr  

Sedam zanimljivosti s dvoboja Radomlja i Hajduka – edicija škrge

PODIJELI

Stalno pišemo kako pripremne i prijateljske utakmice gotovo pa preziremo, jer se iz njih malo toga zapravo može zaključiti. No, tako je kako je, prva utakmica Hajduka na glavnim pripremama, pa hajdemo izvuči neke zanimljivosti.

Prva je da je Hajduk nakon godina i godina zaigrao poluslužbenu utakmicu u adidasovoj opremi. Za sada mi se dres čini dobrim, niti loš niti vau, ali budimo iskreni, zbog kombinacije boja Hajdukov prvi dres teško da će ikada biti spektakularan. Na prvu loptu mi se čini kako je drugi dojmljiviji, ali treba vidjeti kako će to na igračima izgledati na terenu. A s trećim će se i neke analize moći raditi je li se adidas potrudio. Za sada treba ići zamjerka, najprije je odgađana prezentacija s 1. na 3. srpnja, nije na nikakvom eventu potpisan ugovor ili predstavljen dres, mislim da se to moglo bolje. Marketinški puno neodgovorniji Hajduk 2013. godine je pri prvom potpisu s Macronom napravio događaj od toga.

Druga stvar je da neke zaključke o igračima se ne može nakon jučerašnje utakmice izvoditi. Dva im je treninga Gattuso podario jutro prije dvoboja, i Haaland bi disao na škrge na takvoj utakmici. Teško mi se oteti dojmu da trener to namjerno radi, kako bi kroz umornu igru postizao automatizme. Primjetilo se na igračima da od umora ne mogu u ozbiljne sprintove tek tako ulaziti. Gattuso je očigledno ovaj početak priprema podredio fizičkoj spremi te je sam nogometni rezultat u takvim uvjetima sekundaran.

Treće je da se na nekim igračima ozbiljno zamjeti kako su izgubili tjelesne mase. Stižu informacije kako je taj segment spreme izuzetno bitan talijanskom treneru, a najbitnija je stvar da je očigledno igračima objasnio da je to važno zbog njih samih. Kratko je Gattuso tu, ali već je jasno da je nivo discipline na mnogo višoj razini nego prije, a igrači da to prihvaćaju. Dakle, čovjek očigledno ima socijalnu inteligenciju.

Četvrta zanimljivost je zapravo jedina o igri, jasno je kako će Hajduk dosta često izlaziti u visoki presing s čak šest igrača. Često su jučer i dva zadnja vezna bila postavljena u agresivnu presing zonu, ne dopuštajući golmanu ono dodavanje od 20-tak metara kroz sredinu. Dok s jedne strane oduševaljva taj moderni pristup, teško je ne imati dozu straha. Jer ako pukne prva linija presinga protivnik će ići na samo četiri braniča. Tu je onda razumljiv fokus na fizičkoj spremi, očigledno je da će se od dvije “šestice” zahtjevati bjesomučna povratna trka kad presing ne uspije. Bit će to zanimljivo gledati. Napadačka igra jučer je bila loša, ali mislim da bolja nije ni mogla biti u ovom dijelu priprema s dva odrađena treninga u istom danu kad je i dvoboj.

Peta zanimljivost je da Gattuso pokazuje da prije svega još uvijek nema prvi sastav, ali i da želi mehanizme igre prenijeti na sve koji se nalaze na pripremama. Nema uigravanja prve ekipe, u sve tri do sada odigrane utakmice radilo se o miksu igrača, sigurne prvotimce je uredno razdjelio i slao po različitim poluvremenima u igru. Kombinatorno uigravanje očigledno tek čeka u nastavku priprema.

Šesta stvar je da je Gattuso u izjavi nakon utakmice kazao kako se pojačanja trebaju doći što prije. Posebno je istica potrebu krila. Čak i ovo Europsko prvenstvo pokazalo da se današnji nogomet pretvorio u igru u kojoj bez dominantnih krila ne možeš očekivati veliki razultat. Primjer je Španjolska koja s dva fenomenalna krila do sada prezentira najdojmljiviji nogomet. A čak i oni koji igraju s tri u obrani zapravo imaju dva krila na bokovima. Hajduk ima Perišića kao jednu vrhunsku stranu, jasno je da treba pojačati i drugu. I sjajno je vidjeti da trener ne pati od floskula, nije bilo “igramo s čim imamo”, nego se locirao problem i nema problema iznijeti ga.

Sedmo je da mi je sve napornije čitati komentare na društvenim mrežama. Ljudi su postali naporni kao cjelodnevni proljev, prvoloptaši, lupaju se pizdarije bez promišljanja i iskreno bih do krajnjosti reducirao društvene mreže da mi nisu potrebne zbog posla. Ako ćete se pjeniti zbog jednog poraza u pripremnoj utakmici, popijte normabel i kanite se nogometa općenito.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

27.1℃

SE 0.9m/s

60%

1007.8hPA
  Vrijeme oko 2h:
26℃
Pon
26℃
Uto
24℃
Sri
27℃
Čet
26℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno