Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 35.5℃ | lebić 1.9 m/s
18. srpnja 2024. 21:32
Foto: Josko Ponos / CROPIX  

Sastanak u splitskom HDZ-u bez rezultata, bez odluke o vijećnicima i bez podjele krivice

PODIJELIKonačni obračun u splitskom HDZ-u još uvijek se odlaže. Naime, na sinoć održanoj sjednici Gradskog odbora nisu donešene nikakve odluke, čak niti ona tko će stranku zastupati u Gradskom vijeću, tako da je jedino zaključeno da će se sada čekati Županijski odbor, koji će tako morati donositi rezove i odluke.

Problem s Gradskim vijećem je nastao ponajprije zbog Zakona koji sprječava ljude koji su u vrhu javnih poduzeća na području lokalne jedince budu i u predstavničkim tijelima tih lokalnih jedinica. Obzirom na praksu u Hrvatskoj čovjek se zapita kako su mogli donijeti takav zakon. Ne pomaže što na listi ima i nestranačkih ljudi.

Nastavlja se ovako igra mačke i miša, u Gradskom odboru zapravo čekaju da se potegne i pitanje odgovornosti Ante Sanadera, kapa stranke za Dalmaciju, a posredno i Andreja Plenkovića koji je serijom poteza pokazao kako ne razumije niti ovu regiju niti Split. Jasno, svi potezi vrha stranke za sada pokazuju da nakane za neko duboko promišljanje nema, čini se kako je plan posjeći malo kadrove po Splitu i nastaviti dalje istim smjerom. Što, dojma su HDZ-ovi ljudi na terenu, vodi u poraz na sljedećim parlamentarnim izborima.

Čini se kako dolazi do različitih pogleda na problematiku, a postoji dosta jasan razlog za to. Andrej Plenković pozicijom premijera nije ispunio svoje političke ambicije, njegova prava težnja je mjesto šefa Europske komisije, o tome sad već desetljećima mašta i sam smatra kako ima realna šanse doći do te pozicije, samo da se ne dogodi neko teško s*anje u Hrvatskoj sljedećih nekoliko godina. Zato se uostalom i trči u euro, koji nije nužno loš, ali Hrvatska ništa nije napravila da domaće stanovništvo pripremi na novu valutu, jedino je bitna slika koja se ostavlja prema van.

U takvoj poziciji premijera, njemu su lokalni izbori zapravo tlaka, nešto što ne donosi nikakav napredak na njegovom konačnom planu. Koga u Bruxellesu briga kako su izgledali izbori u Splitu, Biskupiji kod Knina ili Vinima kod Vrgorca? Plenkoviću je bitno da ne bude ekscesa, da on može drugima govoriti da su antisemiti i slične stvari, a ne da se to govori njegovim kandidatima.

Dok god bude u misiji odlaska u Europsku komisiju, trenutačni hrvatski premijer će na izborima postavljati “ušminkane” kandidate, koji nemaju problema s temeljnim ljudskim vrijednostima. Ilegalno građenje i slične stvari nisu problem, samo da se poštuje ono što u Bruxellesu drže univerzalnim stvarima – ljudska prava, sloboda govora, liberalne vrijednosti. Zato je nakon takvog Opare uslijedio takav Đogaš.

U isto vrijeme, u Splitu se hrpa HDZ-ovaca kod imenovanja kandidata pitala “tko je dođavola Zoran Đogaš”. U takvom nesrazmjeru pogleda vrha i terena, dolazit će i do ovakvih situacija, gdje nitko osim poslušnog Vice Mihanovića nije ostavkom dobrovoljno ponio dio odgovornosti. Osim Ivice Tafre, ali on je ostavku na više ritualnu poziciju šefa Zajednice utemeljitelja HDZ-a iskoristio za slanje poruke ljudima i u Županijskom odboru da je možda vrijeme za provjetravanje.

Ante Sanader za sada ne pokazuje nakanu da išta pruzme na sebe, u javnim nastupima više priča o vatrogastvu nego o stanju u Splitu, iako ni tamo situacija nije baš blistava. Na sastanku Županijskog odbora to neće moći ignorirati i neki će se potezi morati povući. Za sada je najvjerojatniji scenarij da do unutarstranačkih izbora u Gradu stranku vodi Tomislav Gojo kao povjerenik.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

35.5℃

SW 1.9m/s

34%

1012.5hPA
  Vrijeme oko 20h:
35℃
Pet
31℃
Sub
31℃
Ned
27℃
Pon
28℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno