Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 10.3℃ | bura 6.0 m/s
7. prosinca 2023. 15:18
Marko Andrić Foto: Damir Skomrlj / CROPIX  

Riječka policija neobično se ponaša nakon premlaćivanja HGSS-ovca na Platku

PODIJELI

Na Platku se za vikend dogodio incident u kojem su tri mlada nasilnika najprije divljali na skijalištu BMW-om, a potom su nezadovoljni činjenicom da im tehnikom ne žele pomoći izvući vozilo koje je zapelo u snijegu, premlatili jednog pripadnika HGSS-a i djevojku koja mu je pokušala pomoći.

Da u Hrvatskoj postoje nasilinici zapravo i nije neka vijest. Mnogo je veća da se riječka policija u ovom slučaju postavila izrazito neobično i nesvakidašnje. Naime, nakon obrade trojicu nasilnika, od kojih je jedan MMA borac i sin lokalnog prominentnog HDZ-ovog člana te šefa u jednom lokalnom odjelu Hrvatskih šuma, policija je jednostavno pustila na slobodu. S prekršajnom prijavom za remećenje javnog reda i mira.

Nekoliko je problema ovdje. Prvi je samo puštanje. Uobičajena je praksa da o tučnjavama koje su se dogodile policija odmah izvjesti nadležno državno odvjetništvo, koje onda obično nasilnike pošalje pred suca istrage, koji onda određuje hoće li kraj istražnog postupka dočekati iza rešetaka. Policija u ovom slučaju uopće nije izvjestila Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci. Nego su sami odlučili da nema elemenata za promptno otvaranje istrage i javljanje tužiteljstvu. Iako sada svi odbijaju pričati o praksi, ona je jednostavna u posljednje vrijeme. Čak i za klasično šamaranje u prepirkama policija zove odvjetništvo, kako bi oni odlučili karakterizaciju djela. Ovdje nije bilo u pitanju šamaranje, nego je bilo i noga i šaka u glavu, slomljenih ruku, nesvjesti…

Policija je podnijela prekršajnu prijavu, te navela da nastavljaju s obradom. No, ta prekršajna prijava može biti problem. Ako je podnešena samo zbog driftanja BMW-om na snijegu neće biti zapreka daljnjem postupanju. Ako pak pokriva i premlaćivanje nakon toga, pitanje je hoće li se moći kazneno progoniti nasilnike. Naime, ima više od deset godina da je Europski sud za ljudska prava presudom u slučaju Maresti naložio hrvatskom pravosuđu da ne može progoniti i prekršajno i kazneno za isti događaj. Kako nemamo uvid u policijsku prekršajnu prijavu, ne možemo znati je li riječka policija već zakomplicirala kazneno procesuiranje nasilnika.

Još je nekoliko nelogičnosti u postupanju riječke policije bilo. Prije svega, četiri dana im je trebalo da na iskaz pozovu Marka Andrića, pročelnika riječkog HGSS-a, inače svjedoka događaja koji je i prijavio sve policiji. Obzirom na puštanje, nasilnici su čak imali vremena utjecati na svjedoke. Druga indikativna stvar je da su dva dana prešutjeli sporni događaj u svojim redovnim izvješćima. U kojima su navodili i neke minorne stvari, ali ne i ovo. Tako ostaje na kraju dojam da se policija u Rijeci postavila izuzetno korektno prema nasilnicima. Mnogi će na društvenim mrežama kazati i prekorektno i to će dovesti u korelaciju s činjenicom da je jedan sin HDZ-ovca. No, to su stvari koje će na kraju morati pojasniti iz riječke policije.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

10.3℃

NE 6.0m/s

37%

1016.7hPA
  Vrijeme oko 16h:
10℃
Pet
10℃
Sub
11℃
Ned
9℃
Pon
11℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno