Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
17. lipnja 2024. 00:14
Vladimir Putin  

Putin devedesetih – krijumčar nafte i suradnik gangsterskog klana

PODIJELIAndrej Kozlov, čelnik ruske centralne banke, nalazio se sa svojim vozačem i čuvarom Aleksandrom Semjonovim u blizini stadiona Spartaka. Bio je 14. rujna 2006. godine i Kozlov je sad već mjesecima bio u nastojanju da spriječi pranje ruskog novca preko baltičkih banaka. Nepoznati napadači prišli su mu i ispalili više hitaca u njega i vozača. Istraga samog slučaja bila je tako traljava da se nije niti usuglasilo kad se napad točno dogodio. Jedna verzija govori u 20.30 sati, dok druga kaže u 20.50 sati. Semjonov je odmah umro, a Kozlov je preminuo u bolnici.

Tijelo Aivara Rehea, bivšeg čelnika estonske podružnice Danske bank, pronađeno je 21. rujna 2019. godine iza njegove kuće u Tallinu. Policija nije mogla pouzdano utvrditi radi li se o samoubojstvu ili ubojstvu, utvrdili su samo da je smrt nastupila dva dana prije nego što je leš pronađen. U to vrijeme provodila se istraga oko pranja više od 200 milijardi eura novca kroz estonsku podružnicu danske banke, uglavnom preko nerezidentnih računa iz Rusije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i poreznih oaza na Karibima.

Ova dva poznata slučaja potvrđuju kako je veliki mortalitet među ljudima koji se na ovaj ili onaj način bave pranjem novca iz Rusije. Koliko se može ustanoviti pretraživanjem interneta, nitko nikad nije ozbiljno odgovarao za te postupke, nešto sitnijih kokošara jest nastradalo, ali niti jedan veliki igrač nije morao pred sudom objašnjavati svoje postupke. Dapače, bilo kakve istrage često su nailazile na nepremostive prepreke. Pa je tako novinarka Natalia Morar dobila prijetnje od FSB-a te je bila izgnana iz Rusije 2007. godine nakon što je počela istragu ubostva Kozlova, ali i tražiti poveznice austrijske Reiffeisen banke s pranjem ruskog novca. Banke su zapravo bile ključni akter ovog mutnog posla, no poslije ćemo o bankama i o tome što i kako rade.

RANA PUTINOVA PRIČA

Sad napokon malo o Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije kojeg se od njegovog povratka u Rusiju s pozicije šefa KGB-ova ureda u Dresdenu povezivalo s kriminalnim aktivnostima. Tijekom godina te su priče nekako utihnule; kad si na čelu jedne od moćnijih svjetskih država, neke se stvari zaboravljaju. Pa i ona da si na čelo države došao u trenutku dok si bio osoba od interesa u kriminalističkim istragama. Poimenično, kirminalna istraga #114128 bavila se Putinovim sudjelovanjem u osiguravanju monopola u naftnom biznisu Sankt Peterburga mafijaškoj grupi Tambov, a slučaj #18/95-238278 bavio se Putinovim služenjem javnim sredstavima u privatnu korist. Već u prvim godinama njegova predsjednikovanja istrage su potiho nestale. Tome svakako nije odmoglo što se od 2000. do 2008. godine na pozicijama ministra pravosuđa i glavnog tužitelja, državnog odvjetnika kako bi se kod nas reklo, izrotiralo Vladimira Ustinova i Jurija Čajku, dva Putinova pouzdanika.

No, veze ruskog predsjednika i kriminala sežu mnogo dalje u prošlost. Nakon što je 1990. godine podvijena repa i uništene organizacije napustio KGB, kratko se zadržao kao prorektor na tada Lenjingradskom sveučilištu da bi jako brzo postao prvo savjetnik pa zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, svog profesora s Pravnog fakulteta. Kako je Sobčakova udovica naknadno novinarima ispričala, njezin je muž smatrao da će mu dobro doći netko s vezama u obavještajnoj zajednici. Zato mu je dodijelio poslove koji se tiču međunarodnog poslovanja.

Rane devedesete bile su vrijeme nevjerojatnih razlika u Rusiji. Dolar je bio stvarna valuta, rublju nitko nije doživljavao, mnogi su uspijevali dolaziti do ogromnih iznosa, a široke narodne mase suočavale su se s nedostacima hrane. Putinovi prvi poslovi bili su davanje dozvola za otvaranje tvrtki u inozemstvu i projekt prodaje nafte i plina u zamjenu za hranu kako bi se borilo s glađu. Iz tih godina datira i kratki dokumentarni film koji je Putin naložio da se snimi o njemu kako po gradskim četvrtima obećava narodu hranu jer je, eto, već sredio prodaju nafte.

“PRODAJA” NAFTE I SPAG

Nakon obaju poslova ostale su Putinu ogromne mrlje. Tolike da bi u normalnoj državi njegova politička karijera bila završena, a vjerojatno bi i bio iza rešetaka. Prvo je problem nastao s projektom energenata za hranu. Putin je dao dozvolu za desetke milijuna dolara izvoza nafte i plina poduzećima koja su bila friško osnovana na zapadu. Na kraju u većini slučajeva nije došla hrana za energente, već bi se firme zatvorile. Ukupno je prodano 122 milijuna dolara vrijednosti energenata, a u ruski grad na kraju su došla dva šlepera ulja. To je postalo toliko očigledno da je čak i gradska skupština Sankt Peterburga provela istragu. Vodila ju je zastupnica Marina Salije, a njome su utvrđene nepravilnosti te je preporučen otkaz Putinu i predaja dokumentacije tužiteljstvu. Istragu je gradonačelnik Sobčak stavio sa strane, a Marina Salije 2000. je godine, po Putinovu preuzimanju vlasti, otišla na selo i manje-više nikad se do smrti nije ponovno javno oglasila.

Druga zadaća dovela je do najtamnije priče iz tog ranog razdoblja Vladimira Putina. Naime, dajući dozvole za poslovanje u inozemstvu, u ime Sankt Peterburga kao suvlasnik je osnovao poduzeće SPAG u predgrađu Frankfurta. Firma nastaje nakon Putinova osobnog posjeta sada ujedinjenoj Njemačkoj 1992. godine, a nekoliko godina kasnije poduzeće postaje zanimljivo nakon što se u izvješću njemačke obavještajne službe kratko spomenulo kao tvrtka koja vjerojatno sudjeluje u pranju novca kartela Cali, kolumbijske mafije koja je u tom trenutku bila najmoćnija kriminalna organizacija na svijetu. Tužitelj u Dramstadtu pokrenuo je istragu, koja je jako brzo došla do Putina, On je preko svog izaslanika Vladimira Smirnova direktno nadizrao rad poduzeća, a jedno vrijeme čak je i bio u savjetodavnom odboru.

Ovdje moramo napraviti digresiju i pojasniti tko je Vladimir Smirnov. Radi se o osobi koja je u Putinovu najbližem osobnom krugu. On je operativno odradio izgradnju zatvorenog naselja dača, vikendica, u Solovjovki 1996. godine. Unutar nje sedam je vila, od kojih je jedna ona Vladimira Putina. Uz Smirnova i Putina, vile u tom naselju imaju i Vladimir Jakunin, Andrej Fursenko, Sergej Fursenko, Viktor Mijačin, Jurij Kovalčuk i Nikolaj Šamalov. Sva šestorica ostalih bili su važni elementi u vladanju Vladimira Putina bilo kroz javne službe bilo kroz poslovanje, uključujući i banke.

SCHRÖDEROV UTJECAJ

Taj i takav Smirnov upravljao je suvlasničkim udjelom Sankt Peterburga u SPAG-u. U direktorskom odboru bio je i Vladimir Kumarin – koji se još služio i imenom Vladimir Bursakov – jedan od vodećih ljudi klana Tambov; i to je bila prva potvrđena veza Putina s ovom mafijaškom organizacijom. Njemački tužitelji smunjali su da SPAG služi za pranje novca iz Rusije, ali i onog od kartela Cali. Njemačka obavještajna služba (BND) bavila se i njima zbog sumnje u povezanost vrha Rusije i Sovjetskog Saveza s trgovinom drogom. Naime, u nadzorima visokih dužnosnika najprije SSSR-a, a potom i Rusije, došlo se do saznanja da se aktivno žele uključiti u kokainski posao. Iako to sad zvuči strašno, treba uzeti kontekst vremena. Kokain se nije previše problematizirao do devedesetih, te su čak i Sjedinjene Države dosta labavo puštale kartele Medelin i Cali da posluju kod njih. Dapače, postoji više indicija, pa čak i dokaza, kako su se pojedini operativci CIA-e koristili tima dvama kartelima i njihovom drogom za financiranje antikomunističkih pokreta i vladara u Latinskoj Americi. Sovjetski Savez i naknadno Rusija samo su htjeli svoj dio kolača. Zanimljivo, pranjem novca narkotržišta moći će se pojasniti djelovanje banaka u ovim mračnim stvarima.

Njemački tužitelji zapeli su na kraju u slijepoj ulici, SPAG je samo rasformiran početkom 21. stoljeća, nitko nije odgovarao za ogromne iznose koji su prolazili kroz ovu tvrtku. Istraga ih je bila dovela do Lihenštajna, preko čijih se banaka prao kolumbijski novac, kao i do Sankt Peterburga, odakle je potjecao ruski. Niti jedna od dviju država nije pokazala preveliku sklonost suradnji, pa je tužiteljstvo zatražilo pomoć BND-a. Obavještajna služba ipak ima sredstva koja nadilaze pravosudna tijela. No, s vrha vlasti stigao je nalog obavještajnoj službi da se ne bavi time tako da nikad nisu proveli svoj dio istrage. U to je vrijeme kancelar Njemačke bio Gerhardt Schröder, a njega se bilo izvijestilo i o rezultatima prvog upada policije u prostorije SPAG-a. To je bio prvi put da se u Njemačkoj kancelar izvještava o operativnim rezultatima pojedinih kriminalističkih istraga. Schröder će nakon političke karijere imati dobro plaćena mjesta u upravljačkim i nadzornim tijelima Sjevernog toka, Rosnefta i Gazproma.

VEZE S KLANOM TAMBOV

SPAG nije bila jedina Putinova veza s klanom Tambov u vrijeme njegova rada u Sankt Peterburgu. Prvo je amenovao poziciju Vladimira Kumarina na čelu Peterburške naftne kompanije, zadužene za nabavu plina i nafte za taj grad. Poslije je utjecao na to da ekipa iz Tambova dobije nadzor nad poslovima u luci u Sankt Peterburgu. Ono malo preostalih nezavisnih ruskih novinara tvrdi da do danas Tambov upravlja lukom u bivšem Lenjingradu.

Veze Tambova i vlasti pucaju 2007. godine, kad je u jednoj noći 300 policijskih specijalaca upalo na imanje Kumarina. On danas služi 24 godine zatvora za svoje poslove, a razlog tako brze transformacije vjerojatno je najbolje opisao Jürgen Roth, njemački novinar koji je najtemeljitije pratio slučaj SPAG. „Putin je bivši KGB-ov kadar koji se ne libi služiti se vezama u kriminalnim strukturama dok mu to odgovara, kao što mu nije problem ni isključiti ih kad mu više nisu od koristi.” Priča ruskih medija bila je kako je Kumarin odbio prepustiti dio poslova novim ljudima povezanim s Putinom, što ga je dovelo iza rešetaka. O svojim vezama s Putinom nije govorio ništa ni tijekom istrage ni na suđenju. To ne treba iznenaditi ako se zna da mu je tužitelj bio Jurij Čajka, onaj isti koji je zamračio najmanje dvije istrage koje su se ticale Putina.

BANKARSKI ZAVJET

Čak i ako se makne Schrödera sa strane, zapadne institucije one su koje su na kraju zapravo pomogle Putinu u svim ovim poslovima. Prije svega bankarske institucije. O tome je najviše kazao Robert Mazur, koji je pet godina pomagao prati novac najprije kartelu Medelin, a potom i njhovim kolegama iz Calija. Radi se, naime, o prikrivenom agentu DEA-e, koji je pet godina iznutra gledao kako se provodi pranje novca i čak aktivno pomagao. On je to jednostavno pojasnio, međunarodni bankarski sustav dobrovoljno sudjeluje u ovakvim poslovima uz pomoć odvjetnika i pomažu u otvaranju raznih offshore poduzeća koja služe kao pokriće za to. U razgovorima s bankarima koji su već bili završili u zatvoru zbog njegovih informacija, spoznao je njihov stav da su samo radili što ionako svi drugi rade u tom poslovnom sektoru. Ne čudi stoga da je Aivar Rehe završio na tlu iza svoje kuće ni da je Andrej Kozlov dobio dva metka u glavu iz pištolja kojem nije bilo moguće utvrditi porijeklo. Ako se dođe blizu raskrinkavanju, olovo postaje legitimno sredstvo obračuna. Mazur zbog toga smatra kako se nikada neće otkriti svi poslovi u kojima je Putin dao ruke, bankarski sustav jednostavno blokira takve istrage. A kad oni više ne mogu, nastupa sila. Uostalom, Aleksandar Litvinenko, FSB-ov prebjeg na zapad, najviše je pričao o Putinovim kirminalnim vezama. Na kraju su ga FSB-ovi agenti otrovali i ubili polonijem.

Sredinom prošlog desetljeća španjolska policija i tužiteljstvo pokrenuli su bili još jednu istragu koja se ticala Putina, odnosno ulaganja u nekretnine kao sredstva pranja novca. Na kraju je i ta istraga neslavno propala uz brojne zapreke na putu. Mallorca i Marbella bile su jeftina morska izletišta koja su se u najboljem slučaju mogla nadati pijanim njemačkim 20-godišnjacima u sezoni. Ulaskom sumnjivog ruskog kapitala na europsko tržište postala su mjesta s najskupljim nekretninama u Europi, imajući zatvorena naselja u kojima se kuće ne mogu kupiti za manje od dvaju milijuna eura. Kriminalni dio Putinova carstva tako će ostati zaštićen dok god kapitalistička sklonost profitu bez velikih pitanja postoji na zapadu.


PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Uto
25℃
Sri
26℃
Čet
23℃
Pet
25℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno