Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.6℃ | lebić 4.8 m/s
14. lipnja 2024. 14:04

Priča o sustavu koji je promijenio tijek rata u Ukrajini

PODIJELI

Sjedinjene Države najavile su dostavu još 18 komada raketnog sustava HIMARS u Ukrajinu. Dočekano je to s veseljem u ovoj državi pod agresijom susjeda, jer baš je taj sustav bio ključan za promjenu ratnog smjera tamo početkom ovog ljeta.

Naime, baš je HIMARS isključio najveću rusku prednost od početka sukoba. Njihovo topništvo. Ovdje se trebamo malo uopćiti, pojasniti ruske strateške postavke. Dok NATO doktrina kaže kako je topništvo podrška oklopu i ljudstvu u napredovanju, još od Sovjetskog Saveza kod Rusa je to drugačije. Topništvo je primarno sredstvo napada, dok su mu oklop i pješaštvo podrška. Pijednostavljeno kazano, ruski plan je uvijek topništvom razoriti i uništiti što više ljudstva na protivničkom terenu i potom ušetati s jedinicama.

Za takvo što su ključne dvije stvari, velika količina streljiva i logistika dovoljno dobra da to može dostaviti do topničkih položaja. Od početka rata Ukrajinci uporno uništavaju ruske kamione, baš kako bi im oslabili logistiku. To je dovelo Ruse do potrebe da veća skladišta streljiva budu relativno blizu položaja, obično unutar 50 kilometara udaljenosti. Ukrajinci su tu bili nemoćni, nisu imali ništa ozbiljno precizno tog dometa, tako da su skladišta mogli uništavati samo opasnim diverzantskim akcijama. A onda je stigao HIMARS.

Bez najave da su došli, jednostavno su počeli djelovati, ruska su skladišta jednog dana samo počela letjeti u zrak. HIMARS ima više raketa koje koristi, M30 i M31 te njihovi derivati su najčešće. Radi se o projektilima dometa do 90 kilometara, zastršujuće preciznosti (do pet metara odmaka od zadane mete) s 90 kilograma eksploziva u bojnoj glavi kod M30, namjenjene uništavanju objekata i oklopa (M31 je za živu silu). Rusi su odjednom bili u problemima, streljivo je postalo problem.

Ovdje moramo napomenuti jednu stvar. Ove rakete iz HIMARS-a prema cilju lete hibridnom putanjom, u startu je klasična elipsasta, a potom prelazi u nisku balističku putanju. Zašto je to bitno? Jer ruski protutopnički radari ne mogu odrediti odakle su projektili točno došli. Tako da ne mogu uzvratit i pokušati uništiti HIMARS-e.Možda bi trebali nešto kazati i o samom sustavu. Radi se o derivatu VBR-a M270, omiljenog raketnog sustava američkih kopnenih zapovjednika. Razlika je što je M270 gusjeničar s dva sanduka po šest raketa, a HIMARS je nastao kao lakša varijanta, kamion s jednim sandukom od šest raketa. Zanimljivo, Amerikanicima HIMARS nikad nije bio toliko bitan i u fokusu, ali tu se radi o razlici u ratovanju. Naime, gdje god su Ameri u borbi, obično imaju potpunu zračnu nadmoć i ne prijete im protivnički avioni. U takvoj situaciji šest raketa viška kod M270 definitivno je ogroman plus u odnosu na HIMARS. No, u Ukrajini nema strane koja drži potpunu zračnu nadmoć. I tu mobilnost HIMARS-a dolazi do izražaja, njegova mogućnost da se ipak dosta brže skloni u zaklon nakon ispaljivanja.

Ovaj sustav tako je postao noćna mora za Ruse. Kojima su Ukrajinci dodatno otežali posao drvenim maketama HIMARS-a, kojeg su njihovi avioni potom znali ciljati. A uvijek je u blizini bila ukrajinska protuzračna obrana, čineći Rusima štetu i u zraku. Vijest o dolasku još 18 ovih sustava svakako okupatorima tjera dodatni strah u kosti.

No, Ukrajinci će se morati adaptirati, jer Rusi su to već napravili. Posljednjih tjedana na ratištu se zamjećuje da su Rusi prestali raditi velika skladišta streljiva unutar dometa HIMARS-a, disperzirali su zalihe. To doduše dovodi do situacija da im na položajima zna zafaliti streljiva, pa na pojedinim terenima Ukrajinci mogu napadati bez velike prijetnje topništva s druge strane. Dojam je da se baš to dogodilo kod nedavne ofenzive kod Harkiva.

Izmicanjem skladišta izvan dometa sustava dovodi Ukrajince u situaciju da HIMARS trebaju koristiti na drugi način. Onako kako ga Amerikanci najčešće koriste, kao podršku trupama u napredovanju. Što znači da će se trebati poslati veće zalihe raketa M31. Koja u svojoj varijatni A1u bojnoj glavi ima 285.000 volframovih kuglica, koje se detonira iznad tla i koje uništavaju sve protivničke vojnike ispod sebe.

To će zahtjevati bolju komunikaciju i koordinaciju trupa u napredovanju i posada raketnih sustava. Ali baš je to jedan od poslova za koje se ukrajinske vojnike obučava u drugim državama. Koordinacija topništva i pješaštva, nešto što je već general Gorge Patton u Drugom svjetskom ratu procjenio kao ključ ofenzivnih djelovanja (uz koordinaciju sa zrakoplovstvom, ali načela su ista). Ukrajinci čak i s ovih novih 18 sustava neće imati dovoljno da ih rasporede po svim ključnim brigadama. Ali će svakako moći izvesti koncentraciju HIMARS-a u većim ofenzivama. A to nikako neće biti dobro za ruske vojnike.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.6℃

SW 4.8m/s

46%

1015.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
27℃
Sub
28℃
Ned
30℃
Pon
26℃
Uto
27℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno