Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 21:08
Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX  

Pregled nedjelje: Moralna policija i pišanje u vjetar

PODIJELI

Vjerojatno najvažnija jučerašnja vijest stiže iz Irana, gdje je nakon višemjesečnih prosvjeda koji traju u toj bliskoistočnoj zemlji, objavljeno kako se ukida moralna policija. Četrdeset i tri godine nakon islamske revolucije, stvari se u toj zemlji u kojoj otprilike 43 milijuna žena nema ona osnovna prava koja žene kod nas uzimaju zdravo za gotovo, po svemu sudeći ipak mijenjaju.

Vijest o normalizaciji stiže i iz Kine, koja je po izvješću državne televizije nakon gotovo tri godine odlučila ublažiti tretman epidemije Covida.

U Hrvatskoj smo zadnjih dana imali dva zanimljiva pravosudna slučaja oko morala.

Prvo je prošlog tjedna neki tip u selu pored Požege na vlastitu kuću postavio jugoslavensku zastavu na nekadašnji Dan Republike te zemlje, pa zaradio prijavu zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana.

Ne ulazeći u besmislenost vješanja zastava propalih država, doista nije jasno o kakvom vrijeđanju morala se radi?

A nešto – za nas kao Dalmatince navikle na povezivanje sa cijelim svijetom preko mora puno gore na sličnu temu dogodilo se u Zagrebu, o čemu smo saznali jučer.

Naime, mladić je u glavnom gradu koncem kolovoza, pazite sad – negdje iza dva sata u noći osjetio fiziološku potrebu, pa se pomokrio – u žbunje u parku za pse.

Pogađate, policija ga je privela i kažnjen je zbog – vrijeđanja moralnih osjećaja građana. U mrklom mraku, na mjestu koje je predviđeno za uriniranje pasa.

Bojimo se i promisliti što će biti sa svim onim bodulima i primorcima koji su navikli stat na rivu i okrenut se prema pučini.

Vratimo se na vijesti iz svijeta – Kinezi su uspješno završili svemirsku misiju, troje astronauta se nakon šest mjeseci boravka na svemirskoj postaji vratilo u domovinu. Lijep kontrast onoj vijesti o represiji u istoj toj zemlji, zar ne?

U Ukrajini situacija očekivano postaje sve gora, napadi na infrastrukturu prijete da prerastu u humanitarnu katastrofu, a nekako ispod radara je prošla vijest koja je uvijek u pozadini svakog rata.

Naime, NASA je na osnovu svojih snimki objavila kako su Rusi u Ukrajini požnjeli otprilike milijardu dolara vrijednih žitarica.

Mi se zbog toga ne moramo brinuti, bar ne previše, naime vlada je produžila moratorij na cijene osnovnih prehrambenih proizvoda do konca ožujka.

I naravno, vijest koja nije vijest – porasla je podrška vladajućoj stranci u Hrvatskoj. Otprilike četvrtina građana Hrvatske (26,9%) podržava HDZ i glasali bi za njih da su sutra izbori. Zanimljivo je saznati kako gotovo tri četvrtine građana iste zemlje (73%) smatra da zemlja ide u krivom smjeru.

I zanimljivo je kako su te dvije brojke u korelaciji.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno