Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 14.0℃ | jugo 2.0 m/s
20. travnja 2024. 21:22
Foto: Marko Todorov / CROPIX  

Pregled nedjelje: Kultura nasilja

PODIJELI

Cijeli vikend je ono što mediji nazivaju region potresala priča o samoubojstvu mladića u Bosni i Hercegovini koji je bio žrtvom ismijavanja na društvenim mrežama.

I svi su sad zgroženi, traži se nečija glava, čak je lik koji je snimao video jučer uhićen.

A realno, koliko god nemoguće bilo – trebalo bi uhititi svakoga tko je ikad kliknuo na taj video. Jer za drugačije u našem regionskom tužnom svemiru nikad nije bilo mjesta, samo povodljivost, grubost i nasilje, od verbalnog pa do fizičkog.

A na nasilje često prekasno reagiramo, a i onda reagiramo krivo – jer linč koji sad traži ista ona rulja koja je gledala video je potpuno kriva i nasilna reakcija.

Posebno je bolno to vidjeti na prostorima na kojima se otprilike devet od deset osoba naziva vjernicima, a baš sve vjere, ma kome se križali, krstili ili klanjali su krajnje tolerantne i isključuju bilo koje nasilje.

Reagirali smo prošlog tjedna i na nasilje policije prema građanima, na to smo posebno osjetljivi, a jučer smo u medijima vidjeli i izvještaj o tučnjavi dviju navijačkih grupa u centru Zagreba.

Još malo nasilja, onog navijačkog, koje je duboko ukorijenjeno u sam bit te supkulture, ali radi toga nije ništa manje besmisleno, a još manje opasno – posebno u obliku u kojem se iskazuje posljednjih godina.

Puno je tu svakakvog nasilja, a često je problem što i država to pokušava riješiti isključivo represijom – u samoj biti – opet nasiljem.

A to nasilje se nastavlja i prebacuje sa uličnog – opet na društvene mreže. Pa se zbraja tko je koga namlatio, tko je hrabriji, tko je došao a tko nije, i na koncu se svi hvale da su pobjednici.

Mi smo možda malo previše pacifistički nastrojeni, ali nama se čini da je iz takvih sukoba nemoguće izaći kao pobjednik. Osim ako niste Ivica Blažičko, onda egzaltirano proglašavate pobjedu “naših momaka“.

A naša je želja da se svi “naši momci“, ma iz kojeg grada dolazili i ma za koga navijali – okane nasilja, a posebno da se okane palica, šipki, lanaca i noževa.

To bi bila jedina pobjeda koju vrijedi slaviti.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

14.0℃

SE 2.0m/s

55%

1008.7hPA
  Vrijeme oko 20h:
13℃
Ned
13℃
Pon
15℃
Uto
14℃
Sri
9℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno