Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 17.2℃ | bura 6.5 m/s
26. svibnja 2024. 16:29
Foto: Jakov Prkic / CROPIX  

Položeni vijenci na spomenik Prvog splitskog partizanskog odreda

PODIJELI

U povodu 81. godišnjice osnivanja, ali i stradanja pripadnika Prvog splitskog partizanskog odreda, danas su vijence na spomen-ploču u Vinkovačkoj ulici na splitskim Plokitama položila brojna izaslanstva. Bili su tu gradonačelnik Ivica Puljak, članovi splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca , gradski vijećnici, saborski zastupnici te predstavnici RNK Split i udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista.

„Hrvatska država stvorena je na dva temelja, borbe protiv fašizma i okupatora u Drugom svjetskom ratu, a potom u Domovinskom ratu. Da te žrtve ne bi bile uzaludne, u miru i slobodi moramo Hrvatsku graditi na ponos sviju nas i na dobrobit generacija koje tek dolaze“, poručio je gradonačelnik Puljak dodavši da će splitska Gradska uprava uvijek promovirati ideje slobode.

Čelnik Udruge antifašista i antifašističkih boraca, Zdravko Roje, podsjetio je okupljene kako su s mjesta gdje je danas spomen-ploča, 11. kolovoza 1941. godine krenule dvije grupe mladih partizana, njih ukupno 44. Nakon tri dana došlo je do borbi s ustašama i Talijanima u mjestu Košute kod Sinja, gdje je odred pretrpio velike gubitke. Svega 13 boraca se uspjelo izvući iz obruča. Njih 25 je uhapšeno, od kojih je 21 strijeljan u Ruduši, dok su tri oslobođena, a jedan je umro od mučenja u zatvoru.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

17.2℃

NE 6.5m/s

77%

1017.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
23℃
Pon
24℃
Uto
24℃
Sri
20℃
Čet
21℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno