Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 18.6℃ | bura 1.8 m/s
7. lipnja 2023. 07:05
Foto: Jakov Prkic / CROPIX  

Položeni vijenci na spomenik Prvog splitskog partizanskog odreda

PODIJELI

U povodu 81. godišnjice osnivanja, ali i stradanja pripadnika Prvog splitskog partizanskog odreda, danas su vijence na spomen-ploču u Vinkovačkoj ulici na splitskim Plokitama položila brojna izaslanstva. Bili su tu gradonačelnik Ivica Puljak, članovi splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca , gradski vijećnici, saborski zastupnici te predstavnici RNK Split i udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista.

„Hrvatska država stvorena je na dva temelja, borbe protiv fašizma i okupatora u Drugom svjetskom ratu, a potom u Domovinskom ratu. Da te žrtve ne bi bile uzaludne, u miru i slobodi moramo Hrvatsku graditi na ponos sviju nas i na dobrobit generacija koje tek dolaze“, poručio je gradonačelnik Puljak dodavši da će splitska Gradska uprava uvijek promovirati ideje slobode.

Čelnik Udruge antifašista i antifašističkih boraca, Zdravko Roje, podsjetio je okupljene kako su s mjesta gdje je danas spomen-ploča, 11. kolovoza 1941. godine krenule dvije grupe mladih partizana, njih ukupno 44. Nakon tri dana došlo je do borbi s ustašama i Talijanima u mjestu Košute kod Sinja, gdje je odred pretrpio velike gubitke. Svega 13 boraca se uspjelo izvući iz obruča. Njih 25 je uhapšeno, od kojih je 21 strijeljan u Ruduši, dok su tri oslobođena, a jedan je umro od mučenja u zatvoru.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

18.6℃

NE 1.8m/s

76%

1015.2hPA
  Vrijeme oko 8h:
21℃
Čet
22℃
Pet
22℃
Sub
21℃
Ned
22℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno