Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 27.1℃ | jugo 0.9 m/s
21. srpnja 2024. 02:53
Foto: Hajduk.hr   

Pogledali smo gdje je sve igrao Aweziem i odakle je iz Nigerije porijeklom

PODIJELI

Chiedozie Collins Aweziem rodio se na samu Novu godinu 1997. u Enugu, gradu u Nigeriji za koji do sada vjerojatno nitko od nas nije čuo, iako ima preko 700 tisuća stanovnika. Udaljen je od najvećeg grada Lagosa gotovo osam sati vožnje. Prve nogometne korake čini u klubu koji se zove El-Kanemi Warriors, odakle 2014. godine odlazi u Porto. Zanimljivo da su El-Kanemi ekipa iz Maidugurija, najsjeveroistočnijeg nigerijskog grada, u samoj blizini granice s Čadom. Vjerojatno su odluku o odlasku dodatno prisnažili krvavi teroristički napadi ISIL-skog Boko Harama te godine, zbog čega je El-Kanemi morao domaće utakmice igrati van svog stadiona, koji je bio preblizu operacijama ove zloglasne terorističke skupine.

U Portu je igrao za Porto B iz početka, te potom slan na posudbe. Zapravo je bio žrtvom Portove taktike da dovodi mnogo mladih igrača, potom ih razvija ne bi li netko uspio. Pogotovo što se Aweziemu poklopilo da u njegovoj zreloj eri u Portu, kad je mogao očekivati proboj u prvi sastav, taj klub na poziciju halfa vrati starog, ali i dalje pouzdanog i krvoločnog Pepea, koji je činio tandem sa španjolskim internacionalcem Marcanom. A startao je bio sjajno, doživljen je zvijezdom u omladinskom pogonu, odlično ga je išlo i već s 19 godina je bio formalno član prve postave.

Aweziem je tako ostao na šezdesetak nastupa za Porto B i tek desetak za prvu ekipu. Ali je pod ugovorom portugalskog giganta išao na čak četiri posudbe koje nisu bile bilo kakve. Prvo je 2017. kao 20-godišnjak otišao u Nantes na jednu sezonu, i to je sezona u kojoj je došao do statusa reprezentativca Nigerije. Za Superorlove je do danas sakupio 28 nastupa. Posuđivan je još u Caykur Rizespor, Leganes i Boavistu i svugdje je bio provtimac.

Lani ga, nakon sezone posudbe, Boavista otkupljuje za pet milijuna eura, prema navodima medija. No, onda ga, nakon tek nekoliko službeno odigranih utakmica, odlučuju posuditi Alanyasporu u Tursku. Mogući razlog toga su financijski problemi, nešto s čime brojni klubpovi u Portugalu se suočavaju i što Hajduk očigledno koristi. Inače bi oba pojačanja u obrani, i Borevković i Aweziem bili teško dostupni klubu.

U Turskoj prošle sezone Nigerijčev klub je točno za jedno mjesto promašio nastup u Europi, a i bili su ekipa koja je bila među najgorim obranama, No, koliko se može iz medija iščitati, igrali su takav tip nogometa, s puno primljenih i zabijenih golova gdje se obranu skoro pa svjesno ostavljalo na vjetrometini. Iz toga bi se dalo iščitati da Nigerijac zna igrati visoko postavljeno.

Što se tiče nastupa u reprezentaciji, bio je članom Nigerije i 2018. godine u Rusiji na Svjetskom prvenstvu i 2019. godine na Afričkom kupu nacija. U Rusiji nije igrao niti u jednoj od tri utakmice, pa ni u onoj protiv Hrvatske. Puno zapaženiju rolu imao je na Afričkom kupu nacija gdje je Nigerija došla do bronce, a od njihovih sedam dvoboja Aweziem je započeo pet, a u još jednom je bio ušao.

Sve u svemu, jedna impresivna karijera do sada.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

27.1℃

SE 0.9m/s

60%

1007.8hPA
  Vrijeme oko 2h:
26℃
Pon
26℃
Uto
24℃
Sri
27℃
Čet
26℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno