Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 35.5℃ | lebić 1.9 m/s
18. srpnja 2024. 21:36
Foto: Josko Ponos / CROPIX  

Počelo sastavljanje vladajuće koalicije u Splitu

PODIJELI

Dva dana poslije izbora u Splitu došlo je do prvih sastanaka na temu koalicije koja bi vladala Splitom. Kako je Ivica Puljak potvrdio za Hinu, u utorak poslijepodne sastao se i s MOST-om i SDP-om te su se vodili razgovori o modalitetima suradnje u Gradskom vijeću.

Podsjetimo da Centar Ivice Puljka ima komfornu situaciju, za većinu im fali jedan glas, a svaka politička opcija s kojima su u pregovorima ima po dva predstavnika. Već prije drugog kruga izbora novi splitski gradonačelnik kazao je kako namjerava imati koaliciju i s MOST-om i SDP-om.

To naizgled može biti problem, jer bi unutar koalicije ove tri opcije mogle razilaziti na pitanju ideoloških tema, MOST je tu ipak desnije, a SDP lijevije od Centra, bar onako taksativno. Ali postoji dva bitna momenta koja bi dva manja partnera mogla držati unutar koalicije čak i ako dođe do manjih ideoloških razmirica. Prije svega, Centru je dovoljna jedna od ovih stranaka da i dalje ima većinu, tako da demonstrativnim napuštanjem koalicije jedan od partnera ne dobija ništa osim što postaje opozicija. Drugi je razlog dosadašnji modus operandi ove dvije stranke u Splitu, a ponajprije MOST-a, koji je pokazao da su mu na ovoj razini mnogo bitnije komunalne teme od pitanja ideologije, zapravo u posljednih godinu dana moglo bi se reći da je baš MOST bio najkonstruktivnija splitska stranka.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

35.5℃

SW 1.9m/s

34%

1012.5hPA
  Vrijeme oko 20h:
35℃
Pet
31℃
Sub
31℃
Ned
27℃
Pon
28℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno