Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.7℃ | lebić 1.8 m/s
12. travnja 2024. 15:36
Foto: Josko Ponos / CROPIX  

Počelo sastavljanje vladajuće koalicije u Splitu

PODIJELI

Dva dana poslije izbora u Splitu došlo je do prvih sastanaka na temu koalicije koja bi vladala Splitom. Kako je Ivica Puljak potvrdio za Hinu, u utorak poslijepodne sastao se i s MOST-om i SDP-om te su se vodili razgovori o modalitetima suradnje u Gradskom vijeću.

Podsjetimo da Centar Ivice Puljka ima komfornu situaciju, za većinu im fali jedan glas, a svaka politička opcija s kojima su u pregovorima ima po dva predstavnika. Već prije drugog kruga izbora novi splitski gradonačelnik kazao je kako namjerava imati koaliciju i s MOST-om i SDP-om.

To naizgled može biti problem, jer bi unutar koalicije ove tri opcije mogle razilaziti na pitanju ideoloških tema, MOST je tu ipak desnije, a SDP lijevije od Centra, bar onako taksativno. Ali postoji dva bitna momenta koja bi dva manja partnera mogla držati unutar koalicije čak i ako dođe do manjih ideoloških razmirica. Prije svega, Centru je dovoljna jedna od ovih stranaka da i dalje ima većinu, tako da demonstrativnim napuštanjem koalicije jedan od partnera ne dobija ništa osim što postaje opozicija. Drugi je razlog dosadašnji modus operandi ove dvije stranke u Splitu, a ponajprije MOST-a, koji je pokazao da su mu na ovoj razini mnogo bitnije komunalne teme od pitanja ideologije, zapravo u posljednih godinu dana moglo bi se reći da je baš MOST bio najkonstruktivnija splitska stranka.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.7℃

SW 1.8m/s

33%

1025.8hPA
  Vrijeme oko 17h:
25℃
Sub
25℃
Ned
24℃
Pon
20℃
Uto
20℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno