Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 26.1℃ | lebić 3.2 m/s
30. svibnja 2023. 15:41
Foto: Duje Klaric / CROPIX  

Okupacija javnog dobra kao paradigma hrvatske države

PODIJELI

Iako se u medijskom prostoru zakotrljala priča o prijedlogu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, daleko je to od top teme u hrvatskom javnom prostoru. Naime, odnosi sa Srbijom, optužnice protiv hrvatskih pilota, inflacija i kriza energetskog sektora su puno važnije teme trenutno.

A svi problemi koji nas okupiraju su zapravo toliki koliki jesu jer Hrvatska je zemlja koja užasno slabo brani javni interes, odnosno interese svojih građana.

Počelo je još tamo u doba rata, u doba kad je doista odnos sa Srbijom bio top tema, jer odnos je bio poprilično krvav, ali to nije smetalo pojedincima da u vrijeme ratnih razaranja brinu za privatizaciju i pretvaraju javno dobro u privatno, da se pojedinci bogate, a da one koji su puškom branili zemlju na povratku ne dočeka posao kojeg su napustili, jer firma je privatizirana (čitaj – nema je više), nekretnine su prodane, netko je spremio lovu u džep, a vi se snađite.

Od tada pa nadalje, taj rat i taj odnos sa Srbijom se konstantno povlači kao argument za probleme u ekonomiji, za nedostatak sustava u bilo kojem resoru, a onda je još nakon toga stigla svjetska recesija, pa pandemija, a sad i rat u Ukrajini kao vrhunaravno opravdanje za probleme.

A problem hrvatske ekonomije je prvenstveno – korupcija, pljačka i nezainteresiranost odgovornih za javni interes.

U ovoj zemlji prolaze uglavnom projekti koji su u nekom privatnom interesu, gdje se neka kuna zalijepi za prste, a neke nezavisne procjene kažu da je u nekoliko desetljeća hrvatske države u koruptivnim radnjama nestalo love otprilike jednako koliko iznosi dug Republike Hrvatske.

Ovih dana, dok se bavimo optužnicama zločestih Srba protiv naših heroja i spremni smo na barikade zbog toga, dok svaki odlazak u dućan ili otvaranje poštanskog sandučića u one dane kad stižu računi predstavljaju prigodu za gutanje tableta za smirenje, nižerangirani hrvatski političari nas uvjeravaju kako novosti u zakonu o pomorskom dobru neće značiti privatizaciju i zatvaranje plaža za javnost.

I doista, kako uopće možemo sumnjati u naše političare?

Nakon tako transparentno odrađene privatizacije, u kojoj su građani pošteno nagrađeni za sve što su ulagali u te firme u ono doba mraka, nakon što su nas izveli na put slobode i blagostanja, jer standard je fenomenalan, nakon što smo postali poznati kao zemlja u kojoj nema afera, osim kad ih izmisle zločesti mediji, odakle nam pravo posumnjati da bi isti ti političari mogli pogodovati nekim investitorima na način da im daju njihove privatne plaže?

Za vašu informaciju, takvih je plaža u Hrvatskoj trenutno osamnaest.

Što se nas, kao ljude koji cijeli život žive uz more tiče – to je već osamnaest previše.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

26.1℃

SW 3.2m/s

45%

1012.7hPA
  Vrijeme oko 14h:
26℃
Sri
27℃
Čet
27℃
Pet
22℃
Sub
21℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno