Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 34.6℃ | lebić 4.0 m/s
12. srpnja 2024. 18:53
Photo by History in HD on Unsplash  

Odvjetnici izbjegavaju raditi s Trumpom, Republikanska stranka pak i dalje njegova

PODIJELI

Muke po Donaldu Trumpu se nastavljaju, a njegova obrana djeluje sve nesuvislije, često je i kontradiktoran sama sebi. No, ne treba izostaviti mogućnost da je baš to i taktika, napraviti kompletni kaos, da se ne zna tko pije, a tko plaća, jer se Trump baš u takvom okolišu snalazi jako dobro.

Trenutna situacija nije mu bajna, u ovom trenutku veće je pitanje hoće li u zatvor nego hoće li se kandidirati za predsjednika 2024. godine. Pod istragom je zbog Zakona o špijunaži te Zakona o predsjedničkim zapisima, a obadva je prekršio. To je sad neupitno, FBI je deklasificirao zapisnik s pretrage, jasno je da je Trump na svom imanju imao dokumente koje nije smio.

Foto DoJPri čemu je gotovo pa neupitno bilo da će se pronaći dio predsjedničke dokumentacije, znalo se da Trump nije sve ostavio u Bijeloj kući što je trebao. No, posjedovanje klasificiranih dokumenata je kažnjivo po Zakonu o špijunaži i ipak je mnogo teže (ne)djelo. A i njih je, prema zapisniku, pronađeno više. Teško će Trump proći bez kaznenog procesa.

Za usporedbu je vjerojatno najbolje uzeti Davida Petraeusa, umirovljenog generala i bivšeg direktora CIA-e, koji je zadržao bilježnice sa svojim zabilješkama i potom ih pokazivao novinarki s kojom je bio u seksualnoj vezi. Iako se radi o njegovim osobnim bilješkama, unutra je bilo zapisa koji govore o stvarima koje su pod oznakom tajnosti i to je bilo dovoljno za pokretanje postupka protiv bivšeg generala. Na kraju se nagodio, dvije godine uvjetne kazne i 100.000 dolara (Tužiteljstvo je čak bilo pristalo na 40.000, ali je sud digao na sto tisuća).

Treba istaknuti kako je FBI bio nezadovoljan ovakvom nagodbom, neslužbeno su izražavali gorčinu, smatrali su da Petraeus ne smije proći bez dana u zatvoru. Kod Trumpa bi sve ovo trebalo ići i na potenciju, on je baš dokumente s oznakama tajnosti imao, još krivo uskladištene. Pored toga, ne može ni pristati na nagodbu, to bi ga onemogućilo da se kandidira 2024. godine. Što znači da mu treba suđenje i oslobađajuća presuda za nastavak najviše političke karijere. A to u ovom trenu nije nekako izgledno. Što se vidi i u nevoljkosti odvjetnika da preuzmu njegov slučaj, Naime, Washington Post je objavio kako je Trumpov tim posljednjih dana obišao najrelevantnije kaznene odvjetnike po glavnom gradu Sjedinjenih Država, ali nitko od njih nije se želio pačati u ovaj posao.

U međuvremenu je trenutačni pravni tim bivšeg predsjednika izajvio kako njihov klijent traži od FBI da objavi imena osoba koje su im dojavile za tajnu dokumentaciju u njegovj vili. Takav zahtjev bi čak i u domaćem pravosuđu bio smatran smiješnim, u Americi ne mogu doći sebi da Trumpu uopće tako nešto pada na pamet. Do potencijalnog suđenja svakako neće imati ime.

I dok se Trump znoji, ne samo zbog vrućeg ljeta, u pozadini se odvija prava drama u Republikanskoj stranci. Nekad velika institucija koja je dala primjerice jednog Dwighta Eisenhowera za predsjednika, ili u recentna vremena Johna McCaina kao kandidata, sada propada u kaljuži borbi protrumpovaca i onih normalnijih. Da stvar bude gora, ovi prvi pobjeđuju za sada, u Wyomingu je Liz Cheney, vjerojatno najistaknutija protivnica Trumpa kod Republikanaca, izgubila je izbor protiv Harriet Hageman, koja je trabant bivšeg predsjednika. Koji je očigledno svojim postupcima balkanizirao stranku, pa se ona ponaša kao klasična s ovih prostora, priznaje samo velikog vođu, koliki god budalaš bio. Nije da to nije viđeno, Amerika je samo korak naprijed od ovih prostora jer Liz Cheney neće biti izbačena iz stranke. Još.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

34.6℃

SW 4.0m/s

38%

1009.5hPA
  Vrijeme oko 17h:
34℃
Sub
33℃
Ned
36℃
Pon
33℃
Uto
33℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno