Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.9℃ | bura 1.9 m/s
19. lipnja 2024. 10:13
Faksimil naslovnice Slobodne Dalmacije od 16.11.1991.  

Netko u Hrvatskoj sabotirao istragu za granatiranje Splita u studenom 1991. godine?

PODIJELIOtvaranje istrage u Podgorici protiv nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera Vojske Crne Gore admirala Dragana Samardžića, a zbog njegove nerazjašnjene uloge u granatiranju Splita, otvara neka neugodna pitanja i za hrvatsku politiku i tužiteljstvo.

Naime, nakon što je novinar Siniša Luković prije tri dana u Vijestima objavio članak u kojem ozbiljno inkriminira ulogu Dragana Samardžića, tada poručnika fregate po činu te zapovjednika raketne topovnjače “Ante Banina”, koja je sudjelovala u blokadi Splita, crnogorsko tužiteljstvo je promptno reagiralo. Kako Samardžić nije među tridesetak osoba koje je Hrvatska procesuirala za taj napad, Tužiteljstvo Crne Gore odlučilo je provesti istragu.

Zašto je ovo problematično za Hrvatsku? Pa zbog onog o čemu u tekstu piše i sam Luković. Naime, nejasno je kako je Samardžić, koji će nakon raspada zajednice Srbije i Crne Gore čak devet godina biti na čelu crnogorske vojske, uspio izbjeći procesuiranje za zbivanja u Splitu. “Iako su na spisku optuženih, od kojih je 31 proglašen krivim i osuđen na visoke zatvorske kazne, bila čak i nekolicina podoficira koji su službovali na kopnu i kojima nisu bile potčinjene nikakve borbeno jake jedinice, te čak i komandant jednog malog i nenaoružanog pomoćnog broda JRM – lučkog remorkera, te čak i oficir mašinsko-tehničke struke koji je bio upravitelj stroja na VPBR-31 te kao takav nije uopšte ni mogao biti akter vatrenog dejstva tog broda po Splitu, na spisku se nije našlo ime komandanta RTOP-406 tadašnjeg poručnika fregate Dragana Samardžića iako je njegov brod 15. novembra 1991. dejstvovao topovima kalibra 57 mm po ciljevima u Splitu“, piše Luković.

Kako je možda došlo do toga da Samardžić izbjegne istragu za svoje sudjelovanje u granatiranju Splita objasnit ćemo, uz pomoć crnogorskih kolega, naknadno. No, sad se zadržimo tren na ovom detalju da je granatama od 57 milimetara gađano s njegove raketne topovnjače. Taj kalibar su imale samo dvije topovnjače na moru ispred Splita, manji brodovi su tukli s 30 milimetarskim topovima, a razarač Split (koji nije razarač nego u svojoj srži fregata, a JRM ga je nazivala “velikim patrolnim brodom”) ima top kalibra 76 milimetara. Ovo je važno jer je istraga utvrdila kako je trajekt Vladimir Nazor u splitskoj luci pogođen sa zrnima kalibra 57 milimatara, a na Nazoru su poginuli Dinko Maras i Jure Kalpić, zapovjednik i šef stroja. Maras i Kalpić jedini su poginuli u Splitu tog dana, a stradali su od granata 57 milimetara.

A kako je došlo do toga da tako sumnjivu osobu se uopće ne istražuje, jer su Vijesti doznale da nikad nije vođena niti istraga protiv Samardžića? Podsjetimo još jednom, procesuirani su zapovjednik remorkera, strojari, čak i vojnici s kopna koji su odbili topnički udariti po Splitu, ali nije vođeno ništa protiv čovjeka koji je zapovjedao raketnom topovnjačom koja je gađala sam grad. Pa, Vijesti u svom tekstu imaju izjavu anonimnog bišeg visokog zapovjednika u vojsci koja objašnjava zbivanja nakon crnogorske samostalnosti. “Pouzdano znam da je pokojni Vukašin Maraš svojevremeno išao u Zagreb sa izričitim nalogom da kod hrvatskih vlasti izdejstvuje da one odustanu od krivičnog procesuiranja i gonjenja admirala Milana Zeca i admirala Dragana Samardžića jer bi njihovo inkriminisanje za ratna dešavanja oko Dubrovnika, odnosno Splita 1991. godine bilo vrlo neugodno i sa teškim dugoročnim političkim i pravnim posljedicama po državu Crnu Goru. Izgleda da je Maraš u tome i uspio jer Hrvati nikad nisu procesuirali ovu dvojicu“, navodi se u izjavi.

Vukašin Maraš bio je do svoje smrti 2008. godine siva eminencija Crne Gore, osoba od povjerenja Mila Đukanovića zadužena za poslove koji ne trebaju doći na naslovnice novina. Definitivno osoba koja bi, ako se zbilja od Zagreba tražila ovakva usluga, operativno to obavio. Ostaje doduše pitanje zašto se nije ništa radilo već devedesetih godina. Tu se može zaključiti samo jedna stvar – netko je isto što je Maraš napravio 10-15 godina poslije obavio i početkom devedesetih. Jer teško da postoji mogućnost da su i policija i tužiteljstvo i vojno tužiteljstvo previdjeli zapovjednika raketne topovnjače posve slučajno. Tko je bio na poziciji da zaustavi progon mi danas nažalost samo možemo nagađati. Iako bi ako ništa zbog Kalpića i Marasa bilo dobro da i neka službena istraga bude odrađena.

Inače, novinar Luković koji je u Crnoj Gori pokrenuo ovu priču postao je meta prijetnji. Čini se kako nekome ne paše izlazak ovoga u javnost. Treba napomenuti i kako su Vijesti tražile komentar i razjašnjenje od samog Samardžića, ali ga nisu dobili, doslovno im je rekao da im neće odgovoriti.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.9℃

NE 1.9m/s

47%

1016.7hPA
  Vrijeme oko 2h:
26℃
Čet
29℃
Pet
29℃
Sub
23℃
Ned
22℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno