Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 17.2℃ | bura 6.5 m/s
26. svibnja 2024. 16:07
Foto: Miro Gabela/hajduk.hr  

Mordorska pravila koja ne smiju proći

PODIJELI

Jutarnji list danas je objavio informacije o protokolu vezanom za organizaciju utakmice Superkupa koji bi trebao biti potpisan prije odigravanja prvog ovosezonskog derbija koji je zakazan za 9. srpnja u Maksimiru.

Nisu te informacije potpune ni službene, ali nemamo razloga sumnjati da su iz Jutarnjeg lista imali informiranog sugovornika, a ono što smo iz teksta uspjeli doznati je da će u protokolu ostati ona sporna odredba o najavi transparenata, ali i nebuloza po kojoj neće biti dozvoljen ulazak na stadion u određenoj odjeći, što je nonsens samo po sebi.

Kaže se u tekstu i kako je „nakon prošlotjednog sastanka u Ravnateljstvu policije s upravama klubova dogovoreno da se kontaktiraju predstavnici navijačkih skupina i prezentirat će im se zaključci sa sastanka te se čeka njihov odgovor. Navijači će se morati pridržavati pravila, a sva ona na tragu su strogih pravila koja je propisala Uefa.“

Naravno da pravila nisu baš takva kako bi nas to želio uvjeriti neimenovani informator Jutarnjeg lista, jer potpisnik ovih redova je bio na više utakmica pod ingerencijom i europske i svjetske nogometne federacije, više puta u hoodici koje su ovdje spomenute kao zabranjene, a ono što je ključno, barem pet ili šest puta sam ušao i s nenajavljenim trasnparentom koji je bio pregledan na ulazu i najnormalnije završio na ogradi stadiona.

Ipak, ulaziti u tu raspravu u ovoj zemlji je gotovo pa besmisleno, jer oni koji kroje pravila su „objektivni“, a mi koji ta pravila smatramo besmislenima i usmjerenima na sve ono što je suprotno proklamiranim ciljevima nogometnih federacija smo „subjektivni“.

Da, subjektivni smo, jer ta pravila u Hrvatskoj se uglavnom kroje ne da bi spriječile nerede, nego da bi spriječila dolazak nogometnih navijača na stadione.

I problem je što će u tome i uspjeti ukoliko ovakav „protokol“ opet prođe.

Ključan čimbenik u ovom slučaju je – Hajduk.

Prije zadnje utakmice sezone, kada se dogodilo što se dogodilo, a o čemu će naš glavni urednik nešto više napisati sutra, Hajduk je bio okupiran pripremama za finale kupa i nije se ozbiljno pozabavio ovim problemom.

Ovog puta se to ne smije ponoviti, jer treba učiniti apsolutno sve da se scene kojima smo svjedočili tada više nikada ne ponove.

Moje skromno mišljenje je kako Hajduk mora odbiti potpisati takav protokol, po cijenu neodigravanja utakmice. Ovo više nije problem kojemu se može olako pristupati i puštati da se time bave niže razine kadrova u klubu, ovo je problem kojim se mora pozabaviti sam predsjednik kluba i dignuti to na najvišu razinu u savezu, ali i policiji.

Naravno, postoji mogućnost i da Torcida pristane na taj protokol, ali isto tako postoji i mogućnost da predsjednik HNS-a do konca godine postane netko od osnivača Našeg Hajduka.

I baš zato što navijači, s punim pravom, neće pristati na takav scenarij, koji je ništa drugo nego nastavak mordorske borbe protiv navijača (ne samo Hajdukovih, nego i svojih vlastitih), Hajduk ovaj put mora stati uz svoje navijače, jer za razliku od većine ostatka nogometnog svijeta kod nas, u Splitu se nogomet doista igra za navijače.

PODIJELI

Vezane vijesti

Odgovori

Search

Follow Us

Split

17.2℃

NE 6.5m/s

77%

1017.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
23℃
Pon
24℃
Uto
24℃
Sri
20℃
Čet
21℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno