Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 21:24
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX  

Zdravko Marić podnosi ostavku, novi ministar financija Marko Primorac

PODIJELI

Nakon što su mediji neslužbeno objavili kako Zdravko Marić odlazi s pozicije ministra financija, potvrdili su to i iz Vlade.

“Točno je da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika vlade i ministra financija. Predsjednik vlade izvijestit će o odlasku Marića članove vlade sutra na užem kabinetu.
Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u vladi u proteklih šest godina. Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo.
Već sutra predsjednik vlade parlamentarnoj većini predstavit će Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija, a zastupnicima u Hrvatskom saboru već tijekom idućeg tjedna”.

Zdravko Marić u Vladi je kao nestranački čovjek od 2016. godine, kada je imenovan ministrom financija, a 2019. godine postao je i potpredsjednik Vlade. Upamćen je po sposobnosti da jako dobro balansira između pritiska javnosti za novcem i održavanja stabilnog državnog budžeta. Može se reći da je jedan od najuspješnijih Plenkovićevih ministara, no cinici bi vjerojatno kazali kako to i nije prevelik izazov. Ostaje činjenica da je Marić uspio držati proračunske rashode pod kakvom-takvom kontrolom, što je rijetko kojem ministru financija uspjelo.

Ovaj 45-godišnjak diplomirao je, a potom i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Godinama se već spekulira da on želi napustiti Vladu, ali do sada su ta govorkanja bila neostvarena.

Na njegovo mjesto Vlada će predložiti 38-godišnjeg Marka Primorca s Ekonomskog fakulteta. Radi se o ekonomistu kojem su javne financije i državni porezi uža specijalnost, a politički je bio poznat jedno vrijeme kao savjetnik tada predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na raspravi u Saboru vjerojatno će se izvući pisanje medija iz veljače prošle godine, kad su njega i suprugu Iskru, inače čelnicu REGOS-a, prozvali jer su se cijepili protiv Covida preko reda.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno