Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 35.5℃ | lebić 1.9 m/s
18. srpnja 2024. 21:31
Foto: Duje Klaric / CROPIX  

Miljenko Smoje

PODIJELI

Zapitat će se netko možda kakav je ovo naslov… A poanta je da sam sjedio pred praznim ekranom i smišljao naslov koji bi opisao Miljenka Smoju. I svašta mi je palo na pamet, od isprazne fraze – 27 godina bez Miljenka Smoje, pa onda možda i nešto u smislu Miljenko Smoje – čovjek kojega čak ni Split nije zaslužio, ali shvatio sam da ne postoji prikladan epitet za veličinu poput njegove.

Miljenko Smoje je jedinica veličine i zato je to za naslov dovoljno.

Pisati ispraznu biografiju povodom 27.-e godišnjice smrti mi nije dovoljno dobro, navoditi njegova djela je redundantno, čak i milijun puta ispričana priča o tome kako ga je Split odbacio potpuno besmisleno i nezasluženo mi nema smisla, bez obzira što osobno to smatram jednim od najvećih splitskih grijeha ikad.

I zato ću samo spomenuti kako Smoje još nije dobio svoj spomenik, iako je to možda i najmanje važno.

Njegove riječi žive, ako nigdje drugdje, onda u priči o Hajduku, koja bi bez njega bila poprilično manje važna.

Ako vam ove riječi zvuče pompozno, razmislite o jednom od osnovnih slogana koje koriste navijači Hajduka, a i sam klub često – Junaštvo, čojstvo, poštenje, drugarstvo. Prkos moćnome, zaštita slabome.

To su riječi Miljenka Smoje, koji ih je pametno stavio u usta profesora Barača, a mi nikad nećemo doznati što je stari profesor doista rekao. Ali kao da je važno, mitovi su često važniji od istine.

Ili recimo ona Meštrovaraspast se može Austrija, krepat moredu svi kraji i carevi, ma Ajduk će ostat…

U svakom slučaju, već za koji mjesec, dan nakon Hajdukovog rođendana, obilježit ćemo stotu godišnjicu rođenja najvećeg splitskog, a za neke od nas i najvećeg hrvatskog pisca.

A u svakom slučaju – jednog od najzaslužnijih Splićana u novijoj povijesti. I bio bi red da barem to ovaj grad i ova zemlja obilježe onako kako je Smoje to zaslužio, kad ga već nisu ispratili kako je zaslužio.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

35.5℃

SW 1.9m/s

34%

1012.5hPA
  Vrijeme oko 20h:
35℃
Pet
31℃
Sub
31℃
Ned
27℃
Pon
28℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno