Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 14.0℃ | jugo 2.0 m/s
20. travnja 2024. 21:50
Foto: Goran Mehkek / CROPIX  

Milanovićeve izjave o ruskoj vojsci stare jako loše

PODIJELI

Ima ona izreka na engleskom jeziku “that didn’t age well“, a koja ipak ne može biti toliko dobra u prijevodu. “To nije starilo dobro” ipak kao da ubije dio značenja. No, eto, to je naš jezik pa se moramo tako izražavati. A danas ćemo se prisjetiti jedne izjave predsjednika države Zorana Milanovića. Koji je tamo u lipnju još izjavio nešto o ratu u Ukrajini.

Rusija je država koja je nevjerojatna vojna sila, mi se možemo naslađivati njihovom sporošću, ali tako je kako je. Ruska čizma tamo gdje dođe ne odlazi. Svatko tko ima malo znanja i iskustva vidi što se događa. Rusija nije kao mi, nije demokracija, Rusija je neuništiva.

Neki psiholog mogao bi izvući zaključke o fiksaciji na pojam Rusija u ovoj izjavi, ali pustimo to na stranu. A pozabavimo se time da stvarno nije “aged well“. Ukrajina je od te izjave oslobodila oko deset tisuća četvornih kilometara svog teritorija. Dakle, otprilike koliko je Hrvatska oslobodila u operaciji Oluja. Kod Ukrajinaca je to duže trajalo, ali nisu niti u jednom trenutku imali niti približnu koncentraciju vojske kao Hrvatska tih dana. Rade manje operacije, jer je ovaj rat moderan i ne trpi velike koncentracije ljudstva, koje time postaju primamljiva meta topničkim i raketnim udarima. Kad ili ako Rusi napuste i desnu obalu Dnjepra, oslobođeni teritorij će biti i mnogo veći.

Ruska čizma pokazala se ipak ne toliko ukorijenjenom tamo gdje dođe, a ruska vojska u proteklih pet mjeseci dokazala je da baš i nije tolika sila. Dapače, za neke stvari se morala okrenuti i Iranu, koji im dostavlja dronove i rakete. Saznalo se i da su negdje zagubili milijun i pol zimskih uniformi i sad ih ne mogu pronaći. Dilentatizam na granici humoreske, kad se ne bi radilo o ratnim zbivanjima i ljudskim životima.

Pokazalo se tako da je Milanovićevo mišljenje o ruskoj vosjci i državi bolje od stvarnosti i realnosti. Što se s jedne strane može razumjeti, ipak je odrastao u vrijeme kad se sovjetski ratni stroj smatrao sposobnim u par tjedana stići do Atlantika. Što iz današnje perspektive možemo promatrati i kao marketing zapadnog obrambenog sektora. Mnogo je lakše dobivati proračunska sredstva kad imate neprijatelja koji je grozan, velik i zastrašujuć. Treba reći da su mnogi, ako ne svi, iznenađeni razinom nesposobnosti ruske vojske. Znali su informirani da stanje nije kakvo se reklamiralo u ruskim režimskim medijima, ali vjerojatno nitko nije pretpostavljao koliko je zapravo ruski vojni sustav truo iznutra.

Doduše, svoje profesionalno odrastanje Milanović je odradio u Vanjskim poslovima u doba kad je Rusija bila u kaosu, mislio bi čovjek da će ipak zapamtiti neke stvari iz tog doba. Prije svega razinu korupcije koja je tamo vladala i koja se nije izgubila. Dapače, sad možemo zaključiti i da je samo uznapredovala poput nekog ruskog društvenog tumora. Ono što je za zabrinuti se svakako je činjenica da Milanović ne mora donositi zaključke i pretpostavke poput neke obične osobe na osnovu javno dostupnih podataka. On kao predsjednik dobija sva izvješća domaćih obavještajnih službi.

Nije neka tajna da su domaće obavještajne službe u jako dobrim odnosima s američkim kolegama. Islamistički terorizam je do Putinovih ludorija bio najveća sigurnosna ugroza Zapada, Bosna i Hercegovina jednostavno je najneuralgičnija točka u Europi po tom pitanju te je bilo logično da naši i Amerikanci imaju dobru suradnju baš zbog toga. Izvješća SOA-e i VSOA-e o Ukrajini i tamošnjem ratu zasigurno su redovita. I onda, ili Amerikanci ne dostavljaju nikakve podatke ili ih naše službe ne koriste ili Milanović jednostavno ne čita izvješća. A niti jedan od tih scenarija nije dobar.

Jasno, ako Amerikanci ne dostavljaju nikakve informacije našima o ratu svejedno bi čovjek očekivao da SOA i VSOA imaju neke dobre podatke i analize. Čak i novinari javno dostupnim izvorima te pokojim kontaktom na samom terenu, što omogućuju moderne društvene mreže, u lipnju su mogli zaključiti kako je pitanje trenutka kad će momentum prijeći na ukrajinsku stranu. Što god mislili o našim službama, tamo rade i sposbni ljudi koji nisu glupi.

Doduše, na kraju je moguće da je predsjednik svoj stav stvorio samo na osnovu nekih svojih afiniteta. Koji nesumnjivu idu u korist autoritarnih vladara, teško je ne zamjetiti njegova umiljat odnos prema Orbanu i Dodiku, a i Putina je zapravo hvalio kroz izjave. Stav mu se trenutno pokazuje krajnje krivim, što je gadno kad si na čelu neke države. Jer, pokazuje se da bi ruskoj čizmi jako dobro došao neki postolar, može i prosječni, ne treba biti majstor. Poput grogiranog boksača koji pod naletom protivnikovih udaraca traži konopce da se zadrži Rusi traže predah, htjeli bi primirje da se stignu pregrupirati i konsolidirati. Ne djeluju nepobjedivo, izjavama domaćih političara unatoč.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

14.0℃

SE 2.0m/s

55%

1008.7hPA
  Vrijeme oko 20h:
13℃
Ned
13℃
Pon
15℃
Uto
14℃
Sri
9℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno